Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018

Προβλήματα και στην ύδρευση φέτος στις περιοχές του Μακρύ Γιαλού – Στροφή στην αφαλάτωση

Η εκτεταμένη περίοδος ανομβρίας αρχίζει να φέρνει τις πρώτες πρακτικές επιπτώσεις στις περιοχές της Ιεράπετρας, με πρώτο παράδειγμα την ανακοίνωση του ΤΟΕΒ Κουτσουρά ο οποίος εφιστά την προσοχή στους παραγωγούς για την καλοκαιρινές καλλιέργειες,
αλλά και τα προβλήματα της ύδρευσης τα οποία είναι πιθανό να αντιμετωπίσει η ευρύτερη περιοχή του Μακρύ Γιαλού φέτος όπως ανέφερε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Μανόλης Βρυγιωνάκης.
Ο Νικήτας Παπαδάκης, πρόεδρος του ΤΟΕΒ Κουτσουρά, μιλώντας στο Ράδιο Λασίθι, αναφέρει πως ο τοπικός ΤΟΕΒ αρδεύει μια περιοχή 5.000 στρεμμάτων η οποία εκτείνεται και σε ένα μέρος του παραλιακού μετώπου Μακρύ Γιαλού,  απ’ τα οποία 600 αφορούν θερμοκηπιακές καλλιέργειες και τα υπόλοιπα δενδρώδη, με 30 στρέμματα αβοκάντο μέχρι πορτοκαλιές και βέβαια ελιές.
Όλα τα νερά προέρχονται από τις πηγές των Αρχών που βρίσκονται ανάμεσα στον Κουτσουρά και στο Σταυροχώρι και εκεί πλέον ο κ. Παπαδάκης τονίζει πως η ροή του νερού έχει μειωθεί στα 180 κυβικά ανά ώρα από τα 300 που ήταν πέρυσι τέτοια εποχή, κάτι το οποίο δείχνει με σιγουριά το πρόβλημα, αφού πέρυσι το καλοκαίρι η ροή είχε πέσει μέχρι τα 90 κυβικά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Ο ίδιος ανέφερε πως πλέον είναι ανάγκη οι κάτοικοι να είναι περισσότερο προσεχτικοί στη χρήση του νερού και να σκεφτούν πολύ καλά τι πρόκειται να κάνουν με τις καλοκαιρινές καλλιέργειες αφού το νερό με τα σημερινά δεδομένα είναι βέβαιο πως θα φτάσει για να καλύψει τις ανάγκες.
Τα αιτήματα της ευρύτερης περιοχής για κατασκευές λιμνοδεξαμενών είναι γνωστά σε όλους εδώ και δεκαετίες, με τα αντισταθμιστικά της ΔΕΗ να μην έχουν έρθει ποτέ, όμως πλέον ο τοπικός ΤΟΕΒ στρέφεται στη λύση της αφαλάτωσης, κάτι για το οποίο έχει κάνει ήδη μια προμελέτη την οποία θα προσπαθήσει να προωθήσει σε συνάντηση που θα έχει στο Υπουργείο την επόμενη εβδομάδα. Η λύση της αφαλάτωσης είναι κάτι που ενδιαφέρει την κυβέρνηση τονίζει ο κ. Παπαδάκης, αφού ειδικά σε μικρότερα νησιά τα προβλήματα είναι εντονότερα, ενώ κάποιοι ήδη έχουν προχωρήσει σε τέτοιες λύσεις. «Έχουμε τα πρώτα στοιχεία, ξέρουμε ότι μπορεί να γίνει στην περιοχή μας, και αυτό που ζητάμε είναι να ανοίξουν τα προγράμματα του ΕΣΠΑ για να βρεθούν τα λεφτά».
Ανάλογα προβλήματα με τον Κουτσουρά αντιμετωπίζουν και τα Σχινοκάψαλα με τον κ. Παπαδάκη να τονίζει πως και εκεί η ροή του αρδευτικού νερού έχει πέσει στο μισό, προβλέποντας πως ο τοπικός τους ΤΟΕΒ σύντομα θα εκδώσει ανάλογη ανακοίνωση.
Πρόβλημα και στην ύδρευση
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος της περιοχής του Μακρύ Γιαλού Μανόλης Βρυγιωνάκης τονίζει πως η ενέργεια του ΤΟΕΒ Κουτσουρά να λάβει τα μέτρα του είναι σωστή αφού το πρόβλημα είναι μεγάλο.
Φέτος, όπως λέει είναι πιθανό να παρουσιαστούν προβλήματα και στην ύδρευση στην ευρύτερη περιοχή του Μακρύ Γιαλού αφού οι στάθμες πολλών δεξαμενών είναι ήδη, τώρα αρχές Φεβρουαρίου, κάτω από τα όρια και χρειάζεται μεγάλη προσοχή και οικονομία από εδώ και πέρα.
Το ευχάριστο όπως λέει είναι πως αρκετά από τα μεγάλα ξενοδοχεία έχουν προχωρήσει σε λύσεις αφαλάτωσης, ενώ ακόμα και οι γεωτρήσεις της περιοχής φέτος δεν εμπλουτίστηκαν με τις βροχές να απουσιάζουν.

Πηγή : Ράδιο Λασίθι

Συνολικες προβολες σελιδας