Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2018

Η Ανατολική Κρήτη στο δεύτερο στάδιο της ανάρτησης των Δασικών Χαρτών

Την μερική κύρωση των δασικών χαρτών της χώρας παρουσίασε πρόσφατα ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, στη διάρκεια της οποίας υπογράφηκε η μερική κύρωση των δασικών χαρτών με τους Συντονιστές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και συμμετείχε και η Μαρία Κοζυράκη από την Κρήτη.

Στην Κρήτη και στο Ηράκλειο «έχουμε ένα μικρό τμήμα της ανάρτησης με έκταση περιοχών αναρτημένων περίπου 40.000 στρεμμάτων, όπου εδώ το 98,37% κυρώνεται. Άρα στην Κρήτη έχουμε ένα ποσοστό 1,6% στη διαδικασία των αντιρρήσεων και των αποδεκτών πρόδηλων, ας το πούμε έτσι, που θα εξεταστούν, ή αλλαγών χρήσεων τα οποία έχουν ήδη κατατεθεί», είπε ο Υπουργός. Η Ανατολική Κρήτη, όπως είπε, είναι στο δεύτερο στάδιο της ανάρτησης την επόμενη περίοδο.

Μερική και ολική κύρωση
«Μερική κύρωση δασικών χαρτών είναι η κύρωση του δασικού χάρτη για το οποίο δεν έχουν ασκηθεί αντιρρήσεις, ή δεν είναι περίπτωση αποδεκτού πρόδηλου σφάλματος, ή δεν έχει γίνει αίτηση εξαγοράς ή χρήσης, ή δεν είναι έκταση αναδασωτέα σε ανέκαθεν μη δασικού χαρακτήρα έκταση», σύμφωνα με τον ορισμό του υπουργείου.
Αντίθετα, «ολική κύρωση είναι η κύρωση όλου του δασικού χάρτη, αφού εξεταστούν οι αντιρρήσεις και εγκριθούν τα αποδεκτά πρόδηλα από τις ΕΠΕΑ, εξεταστούν οι αιτήσεις εξαγοράς και χρήσης, και αρθούν οι αναδασωτέες εκτάσεις μη δασικού χαρακτήρα. Μπορεί να διορθώνεται ο μερικά κυρωμένος δασικός χάρτης και στις περιπτώσεις που οι αποφάσεις των ΕΠ.Ε.Α. αφορούν στην αποτύπωση της θέσης ή των ορίων τμημάτων του, ή όταν εμφιλοχώρησε πλάνη της Διοίκησης, σχετικά με την αποτύπωση της θέσης ή των ορίων τμημάτων του».

Δασικοί χάρτες για όλη την Ελλάδα
«Είναι μια προσπάθεια που αφορά όλη την Ελλάδα, από τη Θράκη μέχρι την Κρήτη, γι’ αυτό είναι και όλοι οι συντονιστές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων εδώ και είναι μια μέρα η οποία πολλοί περίμεναν και πίστευαν ότι δε θα έρθει. Όπως δεν πίστευαν ότι έληξε η περίοδος της ανάρτησης, 25 Σεπτεμβρίου πάρα πολλοί δεν πίστευαν ότι θα κλείσουν οι αναρτήσεις, όπως δεν πίστευαν ότι θα γίνουν Επιτροπές Αντιρρήσεων, όπως δεν πίστευαν ότι θα εξεταστούν τα πρόδηλα κι όλες οι υπόλοιπες διαδικασίες, τις οποίες εφαρμόσαμε, όπως δεν πίστευαν ότι θα υπάρχει και διαδικασία απόδοσης πρώην δασικής γης σε καλλιέργεια», σημείωσε ο κ. Φάμελλος.

Κυρώθηκε το 1/3 της χώρας
«Όλες αυτές όμως οι διαδικασίες έγιναν το 2017», είπε ο Υπουργός και ευχαρίστησε τα στελέχη για το έργο τους. «Η ουσία πάντως είναι ότι μέχρι σήμερα στη χώρα μας, μετά από 40 χρόνια από τη συνταγματική αναθεώρηση, είχε κυρωθεί μόνο το 0,81% της έκτασης της χώρας στο επίπεδο δασικών χαρτών και μετά τη σημερινή ημέρα θα έχει κυρωθεί το 31,4% της χώρας μας στο επίπεδο της δασικής πολιτικής.
Οι θεωρήσεις οι οποίες έγιναν στο επίπεδο της χώρας, των χαρτών, φτάνουν σ’ επίπεδο έκτασης της Ελλάδας το 35,72%. Απ’ αυτό εξαιρέθηκε το 2,17% της χώρας το οποίο αφορά στα όρια οικισμών, στα πορτοκαλί και στα κίτρινα όπως ξέρουν κάποιοι, αλλά και στις οικιστικές πυκνώσεις», ανέφερε.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας