Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017

O Δήμος Σητείας παρουσιάζει θετικό ισολογισμό

Στην ειδική μονοθεματική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας συζητήθηκε η έγκριση απολογισμού- ισολογισμού Δήμου Σητείας χρήσης 2016. Συμμετείχαν και μίλησαν για τα οικονομικά δεδομένα ο Ορκωτός Λογιστής κ. Ιωάννης Μόσχος, η Διευθύντρια Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου κ. Σταυρούλα Δασκαλάκη και ο αρμόδιος υπάλληλος της Οικονομικής Υπηρεσίας κ. Εμμ. Παπαδάκης.

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Λεωνίδας Τερζής εστίασε στο γεγονός ότι για πρώτη φορά από την σύσταση των καλλικρατικών Δήμων, αλλά και την εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος, ο Δήμος Σητείας παρουσιάζει θετικό ισολογισμό. Και στη συνεδρίαση και στις δηλώσεις τους έκανε λόγο για μία τεράστια επιτυχία που έχει καταφέρει η Οικονομική Υπηρεσία.
«Μέσα από την χρηστή διαχείριση των οικονομικών του Δήμου προκειμένου να περιορίσει τις λειτουργικές δαπάνες και να αποδώσει μεγαλύτερο όφελος και κέρδος σε ότι αφορά την παροχή υπηρεσιών προς τον πολίτη. Αυτό και παρά το γεγονός ότι για το έτος 2016 σε σχέση με το 2015 υπήρχε μειωμένη χρηματοδότηση από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους. Εμείς καταφέραμε σε αυτό το θολό οικονομικό τοπίο να αποδώσουμε ένα θετικό ισολογισμό. Η λογική μας είναι πάντα να περιορίζουμε τις δαπάνες με στόχο όμως να αποδίδουμε υπηρεσίες προς τον πολίτη κοστολογημένες ορθά. Να διαχειριζόμαστε το δημόσιο χρήμα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προκειμένου ο Δήμος να έχει την καλύτερη δυνατή οικονομική εικόνα. Σκοπός μας να συνεχίσουμε και το επόμενο χρονικό διάστημα σε αυτήν την οικονομική λογική», τόνισε.
Επικεντρώθηκε τα οικονομικά μεγέθη και στο ότι το 2016 ο ισολογισμός ήταν θετικός κατά 98.961,23 €. Αντίθετα το 2015 υπήρξε ζημία 21.101,08 € και το 2014 ζημία 781.000 €.
Αναλυτική ήταν η ενημέρωση από τον κ. Παπαδάκη για τα οικονομικά μεγέθη και τα στοιχεία του ισολογισμού.

Η έκθεση
Στην έκθεση του Ορκωτή Λογιστή, μεταξύ άλλων επισημαίνονται και τα εξής:  «(βάση για γνώμη με επιφύλαξη) από τον έλεγχο προέκυψε ότι στο λογαριασμό του ενεργητικού “Απαιτήσεις από πώληση αγαθών και υπηρεσιών”  ποσού 2.617.472,69 περιλαμβάνονται α) καθυστερημένες απαιτήσεις ποσού 1.614.330,39 από βεβαιωθέντα έσοδα σε προηγούμενες χρήσεις για την είσπραξη των οποίων ισχύουν οι διαδικασίες που προβλέπονται από τον Κώδικα εισπράξεως δημοσίων εσόδων και ήδη μέχρι την 31.12.2016 δεν έχουν εισπραχθεί β) απαιτήσεις μακροπρόθεσμης είσπραξης ποσού 1.910,63. Ο Δήμος έχει σχηματίσει πρόβλεψη επισφάλειας για τις απαιτήσεις έως 31/12/2011 ποσού 679.693,50. (Γνώμη με επιφύλαξη) εκτός από τις επιπτώσεις του θέματος που μνημονεύεται στην παράγραφο “Βάση για Γνώμη με Επιφύλαξη”, οι ανωτέρω οικονομικές καταστάσεις παρουσιάζουν εύλογα από κάθε ουσιώδη άποψη, την οικονομική θέση του Δήμου κατά την 31 Δεκεμβρίου 20016 και την χρηματοοικονομική του επίδοση για την χρήση που έληξε την ημερομηνία αυτή σύμφωνα με τα Λογιστικά Πρότυπα που προσδιορίζονται από την Ελληνική Νομοθεσία».
Η έκθεση καταλήγει: «Χωρίς να διατυπώνουμε επιφύλαξη στην γνώμη του ελέγχου, εφιστούμε την προσοχή σας στην σημείωση 2 της παραγράφου 13, που παρατίθεται στο Προσάρτημα των οικονομικών καταστάσεων, όπου αναφέρεται ότι κατά του Δήμου έχουν ασκηθεί αγωγές από τρίτους, διεκδικώντας αποζημιώσεις συνολικού ποσού 3.300.000,00 περίπου. Η τελική έκβαση των αγωγών αυτών δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί στο παρόν στάδιο και για αυτό δεν έχει γίνει πρόβλεψη στις οικονομικές καταστάσεις».
Επιπρόσθετα ο κ. Μόσχος ανέφερε κατά την τοποθέτησή του ότι «τα συνολικά έσοδα ανήλθαν σε 11 εκατ. περίπου έναντι 10.500 εκατ. της προηγούμενης χρονιάς. Είναι αυξημένα περίπου κατά 480.000. Τα έξοδα είναι αυξημένα κατά 360.000. Το αποτέλεσμα είναι κερδοφόρο, 99.000. Η ζημία πέρυσι ήταν 21.000 άρα υπάρχει μία βελτίωση 120.000 μεταξύ των δύο ετών. Αν όμως ληφθεί υπ’ όψιν», είπε ο κ. Μόσχος και  είχε αναφέρει νωρίτερα και ο κ. Παπαδάκης, «ότι λόγω του ότι ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση της ΚΕΔΙ και τα ενεργητικά μείον τα παθητικά δεν έχουν μεγάλη διαφορά, εκτός του δανείου, που αναγκαστικά θα πληρώσει ο Δήμος, σχηματίζεται πρόβλεψη εις βάρος των αποτελεσμάτων της χρονιάς 218.000, που σημαίνει ότι έχουν προβλεφθεί τα πληρωτέα από τον Δήμο κι έχουν επηρεάσει το αποτέλεσμα. Εάν δεν υπήρχε αυτή η πρόβλεψη το αποτέλεσμα θα ήταν βελτιωμένο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά κατά 338.000.
Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό όπως είπε ο κ. Μόσχος, βεβαιώθηκαν 16 εκατομ. εισπράχθηκαν 14, δηλαδή ποσοστό 84%. Η διαφορά μεταξύ προϋπολογισμού και βεβαίωσης αφορά κυρίως τις επιχορηγήσεις για έργα που δεν εισέπραξε ο Δήμος διότι δεν εστάλησαν από το κράτος (περίπου 2 εκατομ.). Τα έξοδα που εντάλθηκαν είναι 11 εκατομ. και το ταμειακό υπόλοιπο 3 εκ, περίπου όσο και την προηγούμενη χρονιά. Οι απαιτήσεις 31 Δεκεμβρίου 2016 είναι 2.617.000 εκατομ. των οποίων το 1.542.000 αφορά την άρδευση που είναι το θέμα του Δήμου όπως τόνισε καθώς και όλων των αγροτικών Δήμων της χώρας. Οι συνολικές υποχρεώσεις του Δήμου μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες είναι 4.207.000 με μία μικρή αύξηση σε σχέση με πέρυσι 27.800 €».

Αντίθεση
Κατά την εκτενή συζήτηση που ακολούθησε έθεσαν ερωτήματα και τοποθετήθηκαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι μεταξύ των οποίων οι κ. Μιχάλης Αντωνιδάκης, Νίκος Πλακαντωνάκης, Χαράλαμπος Σαρίδης, Χαράλαμπος Λεβεντέρης, Λεωνίδας Τερζής και ο κ. Μόσχος έδωσε απαντήσεις και διευκρινήσεις.
Εκ διαμέτρου αντίθετες οι τοποθετήσεις του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Νίκου Καραμανωλάκη και του Δημάρχου Σητείας κ. Θοδωρή Πατεράκη. Για ανησυχητική οικονομική πραγματικότητα του Δήμου και έλλειψη ουσιαστικού έργου από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής έκανε λόγο ο κ. Καραμανωλάκης, για ψευδείς αναφορές και γκεμπελικές συμπεριφορές από την πλευρά της αντιπολίτευσης μίλησε ο κ. Πατεράκης τονίζοντας ότι η Δημοτική Αρχή παράγει σημαντικό έργο.
Ο απολογισμός- ισολογισμός εγκρίθηκε τελικά κατά πλειοψηφία. Οι σύμβουλοι της συμπολίτευσης ψήφισαν θετικά και της αντιπολίτευσης καταψήφισαν.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας