Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

Με επενδυτικό... «άρωμα» στο Λασίθι ο υφυπουργός Οικονομίας

Λασίθι Άγιος ΝικόλαοςΗχηρά μηνύματα αλλά και το δικό του στίγμα για τις μεγάλες αναπτυξιακές-επενδυτικές προοπτικές, το «ζεστό» επενδυτικό κλίμα που υπάρχει για την Κρήτη, και ιδιαίτερα για ανατολικό άκρο της, θέλει να δώσει διά ζώσης ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο οποίος και θα περιοδεύσει σήμερα, Παρασκευή, και αύριο, Σάββατο, στο νομό Λασιθίου.

Η διήμερη αυτή περιοδεία του υπουργού Οικονομίας δεν κρίνεται τυχαία. Έρχεται σε μια περίοδο που στο προσκήνιο βρίσκονται μεγάλα επενδυτικά - και δη τουριστικά - σχέδια για τον ανατολικότερο νομό του νησιού και αποτελεί επί της ουσίας μια συνέχεια των σημαντικών επαφών που είχε τους τελευταίους μήνες ο κ. Παπαδημητρίου με μεγάλους επενδυτές.
Τρανή απόδειξη, το διόλου τυχαίο γεγονός πως ο υπουργός επέλεξε να κλείσει τη διήμερη περιοδεία του στο νομό Λασιθίου με επίσκεψη και επαφές με τη ρωσικών συμφερόντων εταιρεία "Mirum Hellas", που προωθεί μια μεγάλη επένδυση ύψους άνω των 400 εκατ. ευρώ στην περιοχή της Ελούντας. Ουσιαστικά, κατά ένα τρόπο ο υπουργός ανταποδίδει την επίσκεψη που του είχαν κάνει προ διμήνου περίπου οι επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας, με φόντο την έγκριση της τουριστικής επένδυσης "Elounda Hills" από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων...
Όπως μάλιστα είχε υπογραμμίσει στη συνάντηση εκείνη, στα μέσα Σεπτεμβρίου, ο υπουργός, η παρουσία στην Αθήνα τού επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας οικιστικής ανάπτυξης "Mirum Hellas", Βιτάλι Μπορίσοφ, έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα ότι η Κρήτη - και η Ελλάδα γενικότερα - αποτελεί ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.
«Θεωρώ ότι η επόμενη δεκαετία είναι δεκαετία Κρήτης και δεκαετία Ελλάδας για επενδύσεις», είχε υπογραμμίσει, μάλιστα, τότε σε σχετικές δηλώσεις του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της "Mirum Hellas" κ. Βιτάλι Μπορίσοφ, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Παπαδημητρίου, αντικείμενο της οποίας ήταν η επένδυση ύψους 408 εκατ. ευρώ στον Άγιο Νικόλαο, η οποία εγκρίθηκε από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων στις 4 Αυγούστου 2017.
Αναλυτικότερα, όπως ανακοινώθηκε επισήμως, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, θα επισκεφτεί το νομό Λασιθίου σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο. Σήμερα ο υπουργός θα επισκεφτεί την Ιεράπετρα και θα έχει συνάντηση με το δήμαρχο της πόλης κ. Θεοδόση Καλαντζάκη και στη συνέχεια τη Σητεία, όπου, μετά τη συνάντησή του με το δήμαρχο κ. Θεόδωρο Πατεράκη και το Μητροπολίτη Σητείας και Ιεραπύτνης κ. Κύριλλο, θα μιλήσει σε ανοιχτή σύσκεψη με παραγωγικούς φορείς και τον επιχειρηματικό κόσμο της περιοχής για τα θέματα ανάπτυξης και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.
Στις 7 το απόγευμα, ο κ. Παπαδημητρίου θα μιλήσει σε ανοιχτή εκδήλωση-συζήτηση του Επιμελητηρίου Λασιθίου σε εκπροσώπους παραγωγικών φορέων και επιχειρηματίες στον Άγιο Νικόλαο και θα απαντήσει σε θέματα του υπουργείου.
Αύριο, ο υπουργός Οικονομίας-Ανάπτυξης θα επισκεφτεί παραγωγικές μονάδες και επιχειρήσεις της περιοχής και τη νήσο Σπιναλόγκα.

Το πρόγραμμα
Ειδικότερα, το πρόγραμμα της διήμερης περιοδείας του υπουργού Οικονομίας στο νομό Λασιθίου έχει ως εξής:
* Σήμερα Παρασκευή 24/11: 9 π.μ. άφιξη στον Άγιο Νικόλαο, 9:30-10:30 π.μ. επίσκεψη στο δήμαρχο Ιεράπετρας, 10:30-11 π.μ. συνάντηση για ΒΙ.ΠΕ., 12 μ.-12:30 μ.μ. συνάντηση με το δήμαρχο Σητείας και το Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας στο Δημαρχείο Σητείας, 12:30-3 μ.μ. ανοιχτή σύσκεψη με φορείς και επαγγελματίες της Σητείας στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, 6:30-7 μ.μ. συνάντηση με Δ.Σ. Επιμελητηρίου Λασιθίου στον Άγιο Νικόλαο και 7 μ.μ. ανοιχτή εκδήλωση-συζήτηση με φορείς και επαγγελματίες στο Επιμελητήριο Λασιθίου στον Άγιο Νικόλαο.
* Αύριο Σάββατο 25/11: 11 π.μ.-12 μ. επίσκεψη στην εταιρεία "Βιο-άρωμα" στον Άγιο Νικόλαο, 12 μ.-1 μ.μ. επίσκεψη στη Σπιναλόγκα, 1:30-2 μ.μ. επίσκεψη σε "Tsifliki Villas" ("Mirum"), 2 μ.μ. επίσκεψη στην εταιρεία "Mirum" (επένδυση "Elunda Hills") και 6:30 μ.μ. αναχώρηση για Ηράκλειο (αεροδρόμιο).

ΣΥΡΙΖΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ
«Να κλείσουν οι πληγές που έχει ανοίξει η κρίση»
Τα δικά της μηνύματα, με φόντο τη διήμερη περιοδεία του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης στο νομό Λασιθίου, έστειλε και ο ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου, αναφέροντας σε σχετική ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Καθώς η πατρίδα μας γυρίζει σελίδα βγαίνοντας από τη σκληρή επιτροπεία, επιστρέφει το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον που έχει παρουσιαστεί και στην περιοχή μας με τα ιδιαίτερα δυναμικά χαρακτηριστικά που παρουσιάζει ο τόπος μας, τόσο στον τουρισμό όσο και στον πρωτογενή τομέα. Η επίσκεψη του υπουργού Οικονομίας θα συμβάλει στην παρουσίαση των πρωτοβουλιών που έχει πάρει η κυβέρνηση για να κλείσουν όσο είναι δυνατόν οι πληγές που έχει ανοίξει η κρίση με τη λιτότητα και την ύφεση, αλλά και να συζητηθούν τα ιδιαίτερα προβλήματα που υπάρχουν στον τόπο μας. Ο Αναπτυξιακός Νόμος, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ο νέος νόμος για τα Επιμελητήρια αλλά και η ανάπτυξη μεγάλων επενδυτικών σχεδίων θα είναι μερικά από τα θέματα που θα συζητηθούν κατά την περιοδεία του υπουργού...».
Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας