Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

Ξεκίνησε η νέα ελαιοκομική σαιζόν, μέτρια προβλέπεται η παραγωγή ελαιολάδου στη Σητεία

Ξεκίνησε η νέα ελαιοκομική σαιζόν σε αρκετές περιοχές του Δήμου Σητείας. «Ως προς την παραγωγή φαίνεται να είναι μία μέτρια με αυξητικές τάσεις χρονιά», ανέφερε ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας κ. Γιώργος Τσιφετάκης. Σε καλά επίσης επίπεδα αναμένεται να κυμανθούν και οι τιμές του προϊόντος. Αυτήν την περίοδο προσεγγίζει τα 3.80 €/ το κιλό.

«Ωστόσο», πρόσθεσε ο κ. Τσιφετάκης, «κατά την φετινή σαιζόν υπαρκτός είναι ο κίνδυνος να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα σε επίπεδο Κρήτης. Εύχομαι καταρχήν καλή ελαιοκομική περίοδο σε όλο τον κόσμο. Πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας στο προϊόν διότι δυστυχώς σιγά- σιγά εμφανίζονται σοβαρά προβλήματα και πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί.
Για την έναρξη της ελαιοκομικής σαιζόν οι προϋποθέσεις ανά περιοχή και παραγωγό διαφέρουν. «Το ζήτημα της υπολειμματικότητας των φυτοφαρμάκων είναι σημαντικό. Οι ελαιουργοί γνωρίζουν κι έχει αναρτηθεί από την Διεύθυνση Γεωργίας στο διαδίκτυο ο χρόνος που πρέπει να αρχίσει η ελαιοσυγκομιδή σε κάθε περιοχή που έχει γίνει δακοκτονία.
Εμείς έχουμε προτείνει ότι θα πρέπει να κρατείται δείγμα ελαιολάδου από όλους τους παραγωγούς στα ελαιουργεία, οι οποίοι να το γνωρίζουν. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις και να διαφυλάξουμε το προϊόν και τους παραγωγούς. Προβλέπονται άλλωστε τώρα και πολύ μεγάλα πρόστιμα. Γι’ αυτό πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όσον αφορά τις ημερομηνίες ψεκασμών και έναρξης της ελαιοσυλλογής», εξήγησε ο κ. Τσιφετάκης.
Στο Δήμο Σητείας η ελαιοσυγκομιδή έχει ξεκινήσει σταδιακά τις τελευταίες ημέρες σε διάφορες περιοχές. Η φετινή παραγωγή στην περιοχή αναμένεται -δεν μπορεί αυτή την στιγμή να υπάρξει σταθερή εκτίμηση, όπως σημείωσε ο κ. Τσιφετάκης, να είναι περίπου 8.000 τόνοι. Κι αυτό γιατί σε κάποιες περιοχές υπάρχει καλή παραγωγή -όπως Παπαγιαννάδες, Λιθίνες, Ζάκρο, Ξερόκαμπο, Γούδουρα- σε άλλες πάλι πολύ μικρή έως μηδενική. Πάντως, όπως τόνισε, θα είναι μία σχετικά καλή χρονιά και σίγουρα άνω του μετρίου ως προς την παραγωγή.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας