Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

Τα 12 υπόγεια υδατικά συστήματα θα προστατευθούν για να εξασφαλισθεί η ύδρευση και άρδευση του Δήμου Σητείας

Με αφορμή την συζήτηση και θετική γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας στην πρόσφατη συνεδρίαση του, επί της στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων «Σχέδιο διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών του υδατικού διαμερίσματος Κρήτης»,
ο Αντιδήμαρχος υπεύθυνος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Νίκος Κοζυράκης αναφέρθηκε στο θέμα και στην σπουδαιότητά του δεδομένου ότι αφορά όπως τόνισε την τωρινή και μελλοντική διαχείριση των υδάτινων πόρων και στο Δήμο Σητείας. Η γνωμοδότηση ζητήθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης στο πλαίσιο της απόφασης που θα ληφθεί για την πρώτη τροποποίηση του σχεδίου το οποίο είχε ανακοινωθεί το 2015.
Όπως ανέφερε ο κ. Κοζυράκης, όλη η Ελλάδα αποτελείται από 14 λεκάνες απορροής ποταμών, η Κρήτη είναι η 13η. Χωρίζεται σε τρεις τοπικές λεκάνες απορροής, μία της βόρειας Κρήτης από τα Χανιά έως το Ηράκλειο, μία της νότιας Κρήτης και πάλι από τα Χανιά έως το Ηράκλειο και μία ο Νομός Λασιθίου.
Σε ότι αφορά το Δήμο Σητείας υπάρχουν 12 υπόγεια υδατικά συστήματα. Πρόκειται για έναν υδροφορέα από τον οποίο αντλούνται νερά για υδρευτικούς και αρδευτικούς σκοπούς. Ο λόγος για τους: Ορνό 72, Πεύκων, Μαρωνιά 75, Παπαγιαννάδων, Αγία Τριάδα 76, Σκοπή 78, Γούδουρα 79, Όρη Ζάκρου 80, Βόρειο Ανατολικό Ορέων Ζάκρου 81, Παράκτιο Ανατολικών Ζάκρου 82, Πηγή Ζου 83, Βάι 84, Τοπλού- Παλαίκαστρο- Ξερόκαμπος 85, Όρη Ζάκρου Ρογμώδες 89.
Από αυτά, τα πέντε έχουν χαρακτηριστεί υδρευτικά, τα Πεύκων –Μαρωνιάς, Ορνό, Βόρειο Ανατολικών Ορέων Ζάκρου, Πηγή Ζου Και Όρη Ζάκρου.
Τα υπόλοιπα είναι αρδευτικά και από εκείνα λαμβάνουν νερό όλες οι γεωτρήσεις που αναπτύσσονται στην περιοχή.
Όπως ανέφερε ο κ. Κοζυράκης, σύμφωνα με την τελευταία μελέτη της Περιφέρειας όσον αφορά την ποσοτική και χημική κατάσταση των υδατικών αυτών συστημάτων, προκύπτει ότι όλων είναι καλή εκτός από την περιοχή του Γούδουρα όπως αναφέρεται κακή τόσο η ποσοτική όσο και η χημική. Στην χημική, όπως είπε, εκείνο που περισσότερο ανιχνεύεται είναι υφαλμύριση του υδατικού συστήματος. Βέβαια η «καλή» κατάσταση κάποιες φορές είναι οριακά καλή, οπότε λαμβάνεται υπόψη.
«Από τις δικές μας έρευνες και εμπειρίες το χρονικό διάστημα των δύο αυτών χρόνων και ιδιαίτερα του τελευταίου, έχουμε οδηγηθεί σε κάποιες σκέψεις πάνω στις οποίες στηρίζεται και η γνωμοδότηση μας προς την Περιφέρεια. Τα πέντε λοιπόν υπόγεια υδατικά συστήματα τα οποία έχουν χαρακτηριστεί σαν υδρευτικά έχουν ήδη τεθεί σε καθεστώς προστασίας. Αυτό σημαίνει ότι δεν επιτρέπονται ιδιωτικές γεωτρήσεις παρά μόνο από φορείς όπως είναι ο Δήμος, η ΔΕΥΑΣ, ο ΤΟΕΒ. Επίσης δεν επιτρέπεται να αναπτυχτούν βιομηχανικές μονάδες με απόβλητα που ρυπαίνουν το περιβάλλον. Προτείναμε επίσης να τεθούν σε καθεστώς προστασίας άλλες πέντε αρδευτικές οι οποίες είναι όλες στο παραθαλάσσιο τόξο που ξεκινάει από την περιοχή της Σητείας και καταλήγει στον Γούδουρα (Σκοπής, Γούδουρα, Παράκτιο Ανατολικό Ζάκρου, Βάι και Τοπλού, Παλαίκαστρο, Ξερόκαμπος). Ζητάμε να μπουν σε καθεστώς περιοριστικών αρδευτικών μέτρων με τη λογική ότι η υφαλμύριση ξεκινάει από τα υδατικά συστήματα που είναι κοντά σε παραλίες. Αν λοιπόν εκεί υπάρχει υπεράντληση τότε μπορεί να προσχωρήσει εύκολα το θαλάσσιο νερό μέσα στους υδροφορείς και επομένως να έχουμε υφαλμύριση. Αν όμως τους προστατεύσουμε τότε προστατεύουμε και όλο το σύστημα που επικρατεί στο Δήμο Σητείας.
Επίσης στην πρόταση μας αναφέρεται η ηλεκτρονική καταγραφή όλων των γεωτρήσεων που υπάρχουν ήδη στην περιοχή του Δήμου Σητείας ώστε να μπορούμε να γνωρίζουμε τι αντλούν αυτές οι γεωτρήσεις κατά την διάρκεια του χρόνου ώστε να ελεγχθεί η υπεράντληση γιατί όλες έχουν συγκεκριμένη αποστολή, συγκεκριμένη ποσότητα άντλησης ετησίως. Να περιορίσουμε την υπεράντληση που γίνεται στις υπάρχουσες. Έτσι θα καταφέρουμε και να προστατεύσουμε όλο το παραλιακό αρδευτικό μέτωπο ώστε να μπορούμε εκ των προτέρων και εκ του ασφαλούς, χωρίς να επηρεάσουμε την άρδευση και ύδρευση της περιοχής, να κινούμαστε και να εξασφαλίζουμε το νερό που πρέπει να έχουμε και μελλοντικά. Πιστεύω ότι η πρόταση αυτή θα δώσει μία σημαντική λύση στο ενδεχόμενο πρόβλημα – το οποίο μας απασχολεί – της διαχείρισης του νερού μελλοντικά. Μετά από δύο χρόνια θα υπάρξει παρόμοια διαδικασία, θα ακολουθήσει η δεύτερη αναθεώρηση και αν πάλι έχουν προκύψει προβλήματα κάπου θα αντιμετωπιστούν», τόνισε ο κ. Κοζυράκης.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας