Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

Εκπαίδευση στη Σητεία στο παιδιατρικό επείγον για το κοινό και για επαγγελματίες Υγείας

Μεγάλης συμμετοχής έτυχε το σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών με αντικείμενο την εκπαίδευση στο παιδιατρικό επείγον, που πραγματοποιήθηκε στις 6 και 7 Οκτωβρίου στο αμφιθέατρο και σε άλλους χώρους του Νοσοκομείου Σητείας.

Την Παρασκευή το σεμινάριο απευθυνόταν στο κοινό, στους εκπαιδευτικούς, στους εργαζόμενους του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», που έλαβαν πολύτιμες γνώσεις για την αντιμετώπιση του επείγοντος στα παιδιά.
Το Σάββατο το σεμινάριο παρακολούθησαν επαγγελματίες υγείας, γενικοί ιατροί, μαίες, νοσηλευτές κλπ. με το ίδιο αντικείμενο, προσαρμοσμένο όμως στις απαιτήσεις του χώρου ενός Νοσοκομείου ή ενός Κέντρου Υγείας.
Εκπαιδευτές ήταν μέλη της εντεταλμένης για την Κρήτη ομάδας των μαθημάτων αναζωογόνησης για τα παιδιά, πλαισιωμένη από αναισθησιολόγους.

Στην διάρκεια του σεμιναρίου λειτούργησαν τέσσερις σταθμοί σε χώρους του Νοσοκομείου, ανάλογα με το αντικείμενο, βασική αναζωογόνηση, ενδοστική χορήγηση υγρών, απινίδωση, τρόπος αερισμού κλπ., αναπτύχθηκαν διάφορα σενάρια και προσομοιώσεις.
Την ικανοποίησή της για την άψογη διεξαγωγή του εξέφρασε η υπεύθυνη του σεμιναρίου κ. Μαριάννα Σπανάκη Παιδίατρος -Εντατικολόγος Παιδιών. Όπως εξήγησε, πρόκειται για μία δράση που υλοποιείται στο πλαίσιο λειτουργίας της ομάδας Advanced Life Support Group, που ξεκίνησε από την Αγγλία με έδρα το Μάντσεστερ. Κατόπιν δικαιωμάτων που έχουν διασφαλιστεί από την Ελλάδα και συγκεκριμένα από την ομάδα που εκπαιδεύτηκε και δημιουργήθηκε -καταβάλλοντας κι έχοντας διασφαλίσει τα δικαιώματα- διεξάγονται σεμινάρια -όπως το συγκεκριμένο, στο οποίο συμμετείχαν μέλη της ομάδας των Κρητικών που έχουν ειδικευτεί στα επείγοντα.

Να σώσουμε ζωές
«Σκοπός είναι να σώσουμε ζωές μέσα από την εκπαίδευση των ανθρώπων που ασχολούνται με το επείγον στο παιδί και ειδικά στα απομακρυσμένα μέρη. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που βρισκόμαστε στη Σητεία που είναι ένα απομακρυσμένο μέρος. Είναι σημαντική η διεξαγωγή των σεμιναρίων που ελπίζουμε να συνεχιστεί.
Οι εκπαιδευτές δεν αμείβονται, είναι μία εθελοντική προσπάθεια. Το κόστος των σεμιναρίων, η συνδρομή των υποψηφίων αφορά την κάλυψη των δικαιωμάτων (Αγγλία) και τη μετακίνηση και τη διαμονή των εκπαιδευτών. Μάλιστα στην κατεύθυνση μείωσης του κόστους συμμετοχής των εκπαιδευόμενων έχει ζητηθεί και ληφθεί από το “Παιδικό Τραύμα” χορηγία», πρόσθεσε.
Επίσης η κ. Σπανάκη ευχαρίστησε το Δήμο Σητείας και τον Ιατρικό Σύλλογο που συνέδραμαν οικονομικά και στήριξαν την προσπάθεια καθώς και το Νοσοκομείο Σητείας για τη φιλοξενία.

Η δομημένη προσέγγιση
Και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Σητείας κ. Ιωάννης Κατσαράκης έκανε λόγο για μία σημαντική δράση. Αναφέρθηκε στην εκπαίδευση και στις πρώτες βοήθειες βασικής αναζωογόνησης βρεφών και παιδιών, που την πρώτη ημέρα του σεμιναρίου παρακολούθησαν περίπου 30 άτομα. Βρεφονηπιοκόμοι, νηπιαγωγοί, εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» καθώς και δύο μαθητές Λυκείου, οι οποίοι -όπως σημείωσε- έδειξαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.
Φορέας των σεμιναρίων είναι το APLS που στην Κρήτη εκπροσωπεί η Εντατική Μονάδα Παίδων του ΠΑΓΝΗ πλαισιωμένη από αναισθησιολόγους από διάφορα νοσοκομεία της Κρήτης και κυρίως από το ΠΑΓΝΗ. «Διοργανώνει αυτά τα σεμινάρια για να διδάξει τις βασικές αρχές, αλλά και πώς γίνεται από τους επαγγελματίες υγείας, σε προχωρημένο επίπεδο -όπως έγινε την δεύτερη ημέρα του σεμιναρίου -η δομημένη προσέγγιση του παιδιατρικού επείγοντος.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Σητείας ήταν συνδιοργανωτής κι επιδότησε στο μισό της τιμής την συμμετοχή των επαγγελματιών υγείας. Οι εκπαιδευτές του σεμιναρίου δεν πληρώνονται. Επίσης ο ΔΟΚΑΣ ανέλαβε το κόστος συμμετοχής του προσωπικού του. Μεγάλη βοήθεια μας παρείχε ο Διοικητής του Νοσοκομείου Σητείας κ. Εμμ. Μιχελάκης καθώς και το προσωπικό του Νοσοκομείου και τους ευχαριστούμε όλους θερμά».

Σε απομακρυσμένες περιοχές
Ο Καθηγητής Εντατικής Θεραπείας Παίδων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης κ. Γεώργιος Τριασούλης επισήμανε την σπουδαιότητα διεξαγωγής σεμιναρίων σε περιοχές που είναι ιδιαίτερα απομακρυσμένες, όπως η Σητεία.
Απηύθυνε ευχαριστίες προς όλη την οργανωτική επιτροπή και τον κ. Κατσαράκη και επεσήμαινε ότι θα ήταν καλό να συνεχιστούν αυτές οι προσπάθειες και στο μέλλον.
«Το βαρέως πάσχον ή το βαρέως τραυματισμένο παιδί θα χρειαστεί πρώτες βοήθειες σε έναν χώρο όπου δεν υπάρχουν τα πάντα, όλες οι ειδικότητες, όλη η οργάνωση. Επομένως πρέπει να γνωρίζει ο επαγγελματίας υγείας που εργάζεται σε απομακρυσμένες περιοχές πώς πρέπει να προσεγγίσει διαγνωστικά και θεραπευτικά, να αναζωογονήσει και να σταθεροποιήσει τον ασθενή.
Επίσης το APLS που έγινε για απλούς πολίτες αφορά απλά πράγματα που πρέπει ο καθένας μας να ξέρει σε ένα επείγον περιστατικό, είτε είναι κάποιος ενήλικας, κάποιο παιδί, που έχει μία ανακοπή, που πνίγεται, που δεν αναπνέει πως θα χρησιμοποιήσει τον αυτόματο απινιδωτή», τόνισε.
Αλλά και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το μεγάλο ενδιαφέρον που έδειξαν οι εκπαιδευόμενοι στο σεμινάριο.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας