Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017

Η ευρωπαϊκή «περιπέτεια» του Δημοτικού Σχολείου Παλαικάστρου

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς ξεκίνησε στο Δημοτικό Σχολείο Παλαικάστρου, για 4η συνεχόμενη χρονιά, η υλοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus+. Πρόκειται για προγράμματα διετούς και τριετούς διάρκειας που άρχισαν το 2014 και το 2015.
Τα περισσότερα εξ αυτών ολοκληρώθηκαν, άλλα συνεχίζονται για τρίτη και τελευταία χρονιά, ενώ φέτος εγκρίθηκε ένα ακόμα πρόγραμμα διετούς διάρκειας, που αφορά τις μεταφορές αγαθών και πολιτισμών διαμέσου των αιώνων. Συντονίστρια χώρα η Ιρλανδία και συμμετέχουσες, εκτός από την Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία και η  Πολωνία.
Τα προγράμματα αυτά ως γνωστόν αποτελούν συνεργασίες, συμπράξεις μεταξύ σχολείων της Ευρώπης με ανταλλαγή επισκέψεων και καλών πρακτικών και με συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών ή μόνο εκπαιδευτικών.

Πλούσιος απολογισμός
Το Δημοτικό Σχολείο Παλαικάστρου έχει μία άξια αναφοράς δραστηριοποίηση σε ότι αφορά την υλοποίηση προγραμμάτων. Κάνοντας απολογισμό της τελευταίας διετίας ο Διευθυντής του σχολείου κ. Εμμανουήλ Κοντογιαννάκης, δήλωσε ότι ήταν μία δύσκολη περίοδος για το σχολείο αφού εγκρίθηκαν πολλά προγράμματα, τα περισσότερα από κάθε άλλο σχολείο στην Ευρώπη και για αυτό το ΔΣ Παλαικάστρου κατέκτησε ευρωπαϊκή πρωτιά! «Έπρεπε λοιπόν από τη μια να εκτελούνται διάφορες εργασίες – δραστηριότητες στο πλαίσιο υλοποίησης των προγραμμάτων και από την άλλη εκπαιδευτικοί και μαθητές του σχολείου να ταξιδεύουν σε διάφορες χώρες και ταυτόχρονα το σχολείο μας να υποδέχεται ευρωπαϊκά σχολεία, με εκπαιδευτικούς και μαθητές», ανέφερε.
Συγκεκριμένα, στην τελευταία διετία που ολοκληρώθηκε στις 31Αυγούστου 2017 πραγματοποιήθηκαν πολλές μετακινήσεις εκπαιδευτικών και μαθητών (κυρίως) σε διάφορες χώρες όπως Ισπανία, Ιταλία, Βουλγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Λιθουανία, Εσθονία, Κροατία, Κύπρος, Μεγάλη Βρετανία κλπ. Το σχολείο επίσης υποδέχτηκε περισσότερους από 200 μαθητές και εκπαιδευτικούς, στη διάρκεια των 11 διαφορετικών επισκέψεων από τον Φεβρουάριο του 2016 μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2017. Όλοι αυτοί οι φιλοξενούμενοι διέμεναν σε ξενοδοχεία της περιοχής της Σητείας επιλέγοντας αντίστοιχα για την διατροφή και τις αγορές τους τοπικές επιχειρήσεις, όπως ανέφερε ο κ. Κοντογιαννάκης.
«Στο σχολείο Παλαικάστρου έφτασαν μαθητές και εκπαιδευτικοί από 18 χώρες και είναι πραγματικά αξιοσημείωτο ότι έγιναν επισκέψεις από το νησί Ρενιόν στον Ινδικό Ωκεανό και από την Μαρτινίκα της Καραϊβικής (Γαλλική επικράτεια). Επίσης μέσω αυτών των προγραμμάτων το σχολείο μας απέκτησε καλύτερη και τεχνολογικά μοντέρνα υλικοτεχνική υποδομή, που σίγουρα βελτιώνει την καθημερινή εκπαιδευτική διαδικασία», τόνισε.
Στο σημείο αυτό ο κ. Κοντογιαννάκης ευχαρίστησε θερμά την τοπική κοινωνία του Παλαικάστρου και της Σητείας και όλους όσοι ατομικά ή συλλογικά βοήθησαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στην υλοποίηση αυτού του τεράστιου εγχειρήματος.
Όπως πρόσθεσε, και κατά την τρέχουσα χρονιά οι επισκέψεις του σχολείου σε ευρωπαϊκά σχολεία και αντίστροφα, θα είναι αρκετές.

Τα προγράμματα
Σε ότι αφορά τα προγράμματα που ολοκληρώθηκαν, προσέφεραν όπως τόνισε μοναδικές στιγμές στην σχολική κοινότητα οι οποίες αποτελούν παρακαταθήκη για το σύνολο των μαθητών και εκπαιδευτικών που συμμετείχαν σε αυτές τις δράσεις.
Το πρώτο πρόγραμμα Erasmus+ του Δημοτικού Σχολείου Παλαικάστρου εγκρίθηκε το 2014, ήταν τριετούς διάρκειας με περιβαλλοντικό προσανατολισμό και είχε τίτλο «In the forest». Συντονίστρια χώρα ήταν η Σλοβακία και συμμετείχαν ακόμα η Πολωνία, η Λιθουανία, η Σλοβενία, η Βουλγαρία, η Τουρκία και Ουγγαρία. Την Ελλάδα επισκέφτηκαν τον Ιούνιο του 2016. Αμέσως μετά (2015) ακολούθησαν τα περισσότερα προγράμματα που εγκρίθηκαν σε σχολείο πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ευρώπη, εκ των οποίων φέτος τα περισσότερα ολοκληρώθηκαν έπειτα από μία εξοντωτική διαδικασία στην οποία δοκιμάστηκαν οι αντοχές του ανθρώπινου δυναμικού και οι υποδομές του ΔΣ Παλαικάστρου.
Με συντονίστρια χώρα την Ρουμανία ολοκληρώθηκαν δύο προγράμματα: «Be Healthy, Be Natural, Be Smart» ο τίτλος του πρώτου με αντικείμενο την διατροφή και τον υγιεινό τρόπο ζωής και του δεύτερου «Broadening horizons by discovering unique cultures and seasons in European countries» με αντικείμενο τους πολιτισμούς της Ευρώπης μέσα από τις παραδόσεις και τις συνήθειες τους στην διάρκεια του χρόνου.
Στα προγράμματα αυτά εκτός από την Ρουμανία και την Ελλάδα συμμετείχαν οι χώρες Πολωνία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία και Τουρκία στο πρώτο και στο δεύτερο οι χώρες Λιθουανία, Πολωνία, Τουρκία και Βουλγαρία.
Την Ελλάδα επισκέφτηκαν τον Νοέμβριο του 2016 και τον Ιούνιο του 2017 αντίστοιχα.
Με συντονίστρια χώρα την Πολωνία ολοκληρώθηκαν τρία προγράμματα. Το πρόγραμμα «Tell me your fairy tale!», με αντικείμενο τα παραμύθια ως μέσο διδασκαλίας και συστατικό της ταυτότητας της κάθε χώρας, με συμμετέχουσες την Κύπρο, την Βουλγαρία και την Ιταλία. Επισκέφθηκαν την περιοχή μας τον Απρίλιο του 2016. Το πρόγραμμα «1,2,3…Play and learn with me!» με αντικείμενο τα παιχνίδια στο πέρασμα του χρόνου μέχρι την ρομποτική και την κωδικοποίηση με συμμετέχουσες χώρες τις Ιταλία, Τουρκία, Εσθονία, και Βουλγαρία. Επισκέφθηκαν την Κρήτη τον Μάιο του 2017. Το πρόγραμμα «Observational Research Impacts On Natural Science» με αντικείμενο τις φυσικές επιστήμες και την αξία της παρατήρησης, με συμμετέχουσες χώρες τις Ιταλία, Γαλλία (νησί Ρενιόν στον Ινδικό Ωκεανό), Πορτογαλία και Σουηδία. Επισκέφθηκαν το Παλαίκαστρο τον Μάρτιο του 2016.
Τέλος με συντονίστρια χώρα την Ισπανία ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα με τίτλο «European National Rarks: Didactic and Social Exploitation. Sustainability and Employment» με αντικείμενο τα Εθνικά πάρκα, τα Γεωπάρκα, τις προστατευόμενες περιοχές με τα προβλήματα και τις προοπτικές τους, με συμμετέχουσες χώρες την Πολωνία, την Ιταλία και την Βουλγαρία. Επισκέφθηκαν την περιοχή μας τον Φεβρουάριο του 2016.
Εν κατακλείδι όπως τόνισε ο κ. Κοντογιαννάκης «η ευρωπαϊκή “περιπέτεια” του Δημοτικού Σχολείου Παλαικάστρου συνεχίζεται, με νέες αναζητήσεις ευκαιριών γενικότερα και προγραμμάτων ειδικότερα αλλά και αρκετή όρεξη για δουλειά, μπροστά στις νέες προκλήσεις της εποχής μας».
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας