Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017

Η κοινωνία της Σητείας δείχνει την ευαισθησία της για τα χελωνάκια

Πριν από μέρες ξεκίνησε η έξοδος των μικρών χελωνών καρέτα- καρέτα από τις φωλιές τους στην ευρύτερη περιοχή της Σητείας. Τις προηγούμενες νύχτες τα υπέροχα αυτά θαλάσσια πλάσματα βγήκαν από τις δύο φωλιές τους -δύο περίπου μήνες μετά την γέννηση τους και την περίοδο ωοτοκίας- στην παραλία της Σητείας. Αλλά και σε άλλες περιοχές, του Ξεροκάμπου, του Γούδουρα, του Κουρεμένου, της Αγιά Φωτιάς, του Πετρά και του Μακρύ Γιαλού.

Όπως λοιπόν αναμενόταν, η φετινή ήταν μία καλή χρονιά ως προς τον αριθμό των φωλιών της θαλάσσιας χελώνας. Δεν ήταν όμως αναμενόμενη η έκταση που απλώθηκαν σε όλη την περιοχή. Αντί να βγουν περίπου 15 με 20 χελώνες για να δημιουργούν τις φωλιές τους στην παραλία της Σητείας απλώθηκαν σε αρκετές παραλίες σε διάφορες περιοχές του Δήμου.
Σε επιφυλακή ήταν η Ομάδα Εθελοντών Προστασίας Θαλάσσιας Χελώνας Σητείας προκειμένου, όπως μας ανέφερε το μέλος της Ομάδας κ. Νίκος Μαράκης, να βοηθήσουν ώστε τα μικρά χελωνάκια αφού βγουν από την φωλιά τους, να κινηθούν σωστά προς την κατεύθυνση της θάλασσας, να χαρτογραφήσουν την παραλία ώστε να επιστρέψουν σε αυτή όταν ενηλικιωθούν, μετά από 25 χρόνια για να γεννήσουν, να ξεκινήσουν το ταξίδι της ζωής τους. Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου πέντε ημέρες, μέχρι να βγουν όλα τα χελωνάκια από την κάθε φωλιά.
Και δεν είναι μία εύκολη προσπάθεια, αφού δυστυχώς σύμφωνα με τις μελέτες καταφέρνει να επιβιώσει και να ωριμάσει μόλις ένα χελωνάκι στα χίλια! Γι’ αυτό κι άλλωστε το συγκεκριμένο θεωρείται είδος προς εξαφάνιση και απαιτείται η προστασία του. Οι εχθροί του είναι πολλοί, καρχαρίες κι άλλα θαλάσσια είδη και φυσικά ο άνθρωπος. Τα αγκίστρια ή οι πεταμένες σακούλες στην θάλασσα επίσης αποτελούν μεγάλη απειλή για την ζωή της θαλάσσιας χελώνας καρέτα- καρέτα.
Ο ρόλος της χελώνας είναι πολύ σημαντικός δεδομένου ότι λειτουργεί ως ισορροπιστής του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Η χελώνα καρέτα- καρέτα είναι εξάλλου το μόνο είδος από τις τρεις θαλάσσιες χελώνες της Μεσογείου που αναπαράγεται στην Ελλάδα.

Ευαισθητοποιημένη η τοπική κοινωνία
Η έξοδος των χελωνών από τις φωλιές τους τελευταία έχει κινητοποιήσει όμως εκτός από την Ομάδα Εθελοντών και ένα μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας της Σητείας και «κυρίως τα παιδιά», όπως μας είπε ο κ. Μαράκης, «κάτι που είναι πολύ θετικό. Για του λόγου το αληθές ένα από τα προηγούμενα βράδια, όταν έγινε αντιληπτή μία έξοδος χελωνών από την φωλιά στο πρώτο τμήμα της παραλίας, συγκεντρώθηκαν αρκετά παιδιά, που -όπως αποδείχτηκε- γνώριζαν τί να κάνουν. Έτσι με την καθοδήγηση και των μελών της Ομάδας Εθελοντών, βοήθησαν όταν φάνηκε ότι είχαν χάσει τον προσανατολισμό τους τα χελωνάκια, τα οποία αντί να κατευθύνονται προς τη θάλασσα, πήγαιναν προς την αντίθετη πλευρά λόγω του φωτισμού.
Επίσης άμεση ήταν και η ανταπόκριση της Λιμενικής Αρχής Σητείας, αλλά και του Δήμου σε ό,τι χρειάστηκε ώστε να διευκολυνθεί και να έχει αίσιο τέλος η έξοδος αυτή των χελωνών. Η ευαισθητοποίηση παιδιών και γονιών είναι εμφανής κι από το γεγονός ότι σχεδόν κάθε βράδυ στη διάρκεια των τελευταίων που τα χελωνάκια βγαίνουν από τις φωλιές τους, επισκέπτονται την παραλία και περιμένουν για ώρα να δουν και τα άλλα χελωνάκια να βγαίνουν στην παραλία ώστε, αν χρειαστεί, να βοηθήσουν και πάλι.
Γενικότερα, όπως πρόσθεσε ο κ. Μαράκης, η τοπική κοινωνία αποδεικνύει ολοένα και περισσότερο ότι είναι ενημερωμένη και ευαισθητοποιημένη στην προστασία του θαυμάσιου αυτού θαλάσσιου πλάσματος.
Αξίζει να αναφερθεί επίσης ότι πριν λίγες ημέρες ένας ψαράς εντόπισε μία τραυματισμένη χελώνα, ενημέρωσε τους εθελοντές της Σητείας και σε συνεργασία με τον «Αρχέλων» μεταφέρθηκε στο Ηράκλειο. Αφού έγινε καλά, αφέθηκε στο φυσικό της περιβάλλον.
«Είναι πολύ σημαντικό. Συνειδητοποιεί όλο και πιο πολύ η τοπική κοινωνία- ενημερώνεται, ευαισθητοποιείται, ενεργοποιείται – την σημασία προστασίας της χελώνας, που είναι ισορροπιστής του θαλάσσιου περιβάλλοντος», κατέληξε ο κ. Μαράκης.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας