Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017

Μεγάλες αλλαγές θα έρθουν στην Κρήτη με την επικείμενη αξιοποίηση των υδρογονανθράκων

Οι εμπλεκόμενοι Δήμοι θα πρέπει να προετοιμαστούν εγκαίρως για τις αλλαγές που επέρχονται από την επικείμενη αξιοποίηση των υδρογονανθράκων.
Αυτό το μήνυμα έστειλε με δηλώσεις του στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο στρατηγικός αναλυτής Νίκος Λυγερός, θέλοντας να επισημάνει πως οι εξελίξεις σε σχέση με τον υπόγειο πλούτο της νότιας Κρήτης θα υπάρξουν και θα πρέπει οι τοπικές κοινωνίες να είναι προετοιμασμένες.

«Είμαστε σε κομβικό σημείο. Δεν μπορούμε να πούμε πως προχωρά γρήγορα η διαδικασία διότι θα έπρεπε ήδη να είχαμε τη συμφωνία με την Αίγυπτο και την Κύπρο. Αλλά τώρα, επίσημα ο αρμόδιος Αιγύπτιος υπουργός είπε πως τελειώσαμε τις διαδικασίες με την Κύπρο και τώρα τελειώνουμε τις διαδικασίες με την Ελλάδα, αλλά όσο δεν έχουμε δει το επίσημο κείμενο, περιμένουμε», τόνισε, μιλώντας στην ΑΝΑΤΟΛΗ.
Να σημειωθεί πως η συζήτηση που είναι σε εξέλιξη γύρω από το θέμα των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων νότια της Κρήτης, έχει ως επίκεντρο τα θαλάσσια οικόπεδα που εκτείνονται νοτιοδυτικά του νησιού, ενώ δεν αναμένεται – σε πρώτο στάδιο – να προχωρήσουν περαιτέρω έρευνες στην ανατολική πλευρά αν και το κοίτασμα νοτίως της ανατολικής πλευράς του νησιού είναι υπαρκτό με βάση τις επιστημονικές έρευνες που έχουν προηγηθεί.


Θα χρειαστεί λιμάνι
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται στο νέο τοπίο, συνεπάγονται αλλαγές στην αναπτυξιακή προοπτική της Νότιας Κρήτης, κάτι που σημαίνει πως «θα πρέπει να ενημερωθούν οι Δήμοι της νότιας Κρήτης», προκειμένου να έχουν εικόνα των όσων πρόκειται να ακολουθήσουν.
«Η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί την πρόταση της Exxon mobil, Τotal και Ελληνικών πετρελαίων και σ’ ένα μήνα θα έχουμε την χαρτογράφηση και μετά θα ξεκινήσει η όλη διαδικασία αφού αποδεχθούν κυβέρνηση και εταιρεία τον επίσημο χάρτη. Ξέρουμε πως θα υπάρχουν ανάγκες για υπηρεσίες, ακόμα και η ανάπτυξη ενός λιμανιού. Θα πρέπει να επιλεχθεί ποια είναι η προτιμότερη ζώνη για την Κρήτη, ποιος Δήμος θέλει να συμμετέχει στο πρότζεκτ και όλο αυτό θα γίνει σε συνεργασία με το Υπουργείο Ενέργειας. Η ιδέα λοιπόν είναι πως θα πρέπει να είναι ενημερωμένος ο λαός ότι τώρα μπαίνουμε σε μια άλλη διαδικασία που αφορά ειδικά το φυσικό αέριο και πως μπορεί καθένας να συμμετέχει σε αυτή την προοπτική», τόνισε ο κ. Λυγερός.
Μάλιστα κατά την ομιλία που έκανε στην Ιεράπετρα πρότεινε να εξεταστεί το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ειδική επιτροπή στον Δήμο που να ασχολείται με το θέμα.
«Θα ήταν καλό να δημιουργηθεί», σημειώνει, εξηγώντας πως θα παρακολουθεί τις εξελίξεις.
Ο κ. Λυγερός υπενθυμίζει πως η περιφέρεια έχει δικαίωμα να έχει αντιπρόσωπο την ώρα των διαπραγματεύσεων με τις μεγάλες εταιρείες για να έχει ενημέρωση για τις αποφάσεις σε τοπικό επίπεδο και βέβαια σε επίπεδο των Υπουργείων Ενέργειας και Εξωτερικών.

Ο διαμερισμός των κερδών
Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Λυγερός κατά την ομιλία του προχώρησε σε παρουσίαση του νόμου περί υδρογονανθράκων και σε διευκρινίσεις που αφορούν τον τρόπο διαμερισμού των κερδών. Υπογράμμισε δε πως το 5% των απολαβών του ελληνικού δημοσίου θα πηγαίνει στην Περιφέρεια Κρήτης, δεδομένο που σημαίνει πως το ενδιαφέρον για τις τοπικές κοινωνίες είναι μεγάλο. Σε ότι αφορά δε την αξιοποίηση και την διαχείριση των εσόδων του φυσικού αερίου τονίζει πως στην τελική συμφωνία δεν αποκλείεται έως και το 80% των εσόδων να ανήκει στο ελληνικό δημόσιο κι από το ποσοστό αυτό, η Κρήτη θα λαμβάνει το 5% που της αναλογεί.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας