Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017

Μικρές και μεγάλες πυρκαγιές εκδηλώνονται και φέτος το καλοκαίρι

Στα ίδια περίπου με τα περυσινά επίπεδα εξελίσσεται η φετινή αντιπυρική περίοδος για την περιοχή της Σητείας. Και φέτος εκδηλώνονται μικρές και μεγάλες πυρκαγιές σε διάφορες περιοχές του Δήμου. Οι πυροσβεστικές αρχές για ακόμα ένα καλοκαίρι βρίσκονται διαρκώς σε ετοιμότητα, για να τις αντιμετωπίσουν και να περιορίσουν το μέγεθος των δυσμενών επιπτώσεών τους.

«Από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου», ανέφερε ο Επιπυραγός, Προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σητείας κ. Παύλος Καπετανάκης, «σημειώθηκαν διάφορα περιστατικά, τα οποία από τα μέσα του Ιούνη έγιναν εντονότερα, καθώς υπήρξαν μεγάλες πυρκαγιές τόσο στην περιοχή της Σητείας, όσο και της Ιεράπετρας.
Δεδομένου ότι επί της ουσίας πρόκειται για μία ενιαία υπηρεσία -το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σητείας υπάγεται στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιεράπετρας- υπάρχει συνεργασία κι αμοιβαία συνδρομή, όπου κι όποτε χρειαστεί. Επί παραδείγματι δύο μεγάλες πυρκαγιές ήταν αυτές στους Πεύκους Σητείας και στην Ανατολή Ιεράπετρας, που ήταν πάνω από 1.000 στρέμματα».

Ευνοούν τις πυρκαγιές
Μεταξύ των δυσκολιών που και φέτος αντιμετωπίζουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην κατάσβεση των πυρκαγιών, συγκαταλέγονται οι ανεμολογικές συνθήκες. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν κατά διαστήματα στη διάρκεια του καλοκαιριού στην περιοχή και δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης.
Ο συνδυασμός επίσης ξηρασίας και ανέμων είναι πολύ αρνητικός παράγοντας για την εκδήλωση και την αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς. Ο νομός Λασιθίου και δη η περιοχή της Σητείας είναι ιδιαιτέρως ξηροθερμική με αποτέλεσμα να αυξάνεται το ποσοστό επικινδυνότητας.
«Η πλούσια βλάστηση λόγω των έντονων βροχοπτώσεων του χειμώνα, οι δύσκολοι άνεμοι εντείνουν τα προβλήματα. Οι πολίτες πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί σε κάθε τους ενέργεια ή εργασία που πραγματοποιούν», πρόσθεσε ο κ. Καπετανάκης.

Ο ρόλος των πολιτών
Στην αντίπερα όχθη, στους θετικούς για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών παράγοντες συμπεριλαμβάνεται η ενεργοποίηση πολιτών, που πλέον ενημερώνουν άμεσα τις πυροσβεστικές αρχές για την έναρξη πυρκαγιών, με αποτέλεσμα άμεσα να επιχειρείται η κατάσβεσή τους και να προλαμβάνεται η επέκτασή τους σε πολλές περιπτώσεις.

Η ελλιπής στελέχωση
Το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σητείας είναι διαρκώς σε ετοιμότητα κι επιφυλακή.
Η στελέχωσή θα μπορούσε και απαιτείται να εμπλουτιστεί. Παρ’ ότι έχει ενισχυθεί με 4 εποχιακούς Πυροσβέστες έως το τέλος της αντιπυρικής περιόδου, οι ανάγκες είναι αυξημένες.
Η μεγάλη έκταση που καλύπτει, οι μακρινές αποστάσεις, το κάκιστο οδικό δίκτυο, η ανάγκη αντιμετώπισης σε κάποιες περιπτώσεις ταυτόχρονων συμβάντων κλπ. καθιστούν αναγκαία την περαιτέρω ενίσχυσή του.

Η αλληλοκάλυψη
– Σημαντική είναι η συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιεράπετρας, καθώς προκύπτει αλληλεπίδραση και αλληλοκάλυψη σε συμβάντα πυρκαγιών στην περιοχή της Σητείας και αντίστοιχα και με το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σητείας στην περιοχή της Ιεράπετρας.
– «Κι ασφαλώς», επεσήμανε ο κ. Καπετανάκης, «σημαντική είναι η βοήθεια κι άλλων υπηρεσιών, του 3ου ΚΕΠ Ζήρου, του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, των Τοπικών Κοινοτήτων, αλλά και των εθελοντών, της ΕΔΕΑΚ και των Σαμαρειτών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Σητείας.

Το οδικό δίκτυο
Ένας άλλος παράγοντας που συνδέεται με τις επιχειρήσεις κατάσβεσης και επηρεάζει θετικά ή αρνητικά το αποτέλεσμά τους είναι η κατάσταση του οδικού δικτύου. Οι αγροτικές αρτηρίες είναι γενικότερα σε καλή κατάσταση, έχουν καθαριστεί. Εντοπίζονται προβλήματα σε ιδιωτικές περιοχές, από όπου αναγκαστικά διέρχονται τα οχήματα κάποιες φορές προκειμένου να επιτευχθεί κατάσβεση μίας πυρκαγιάς, όπου υπάρχουν σημεία -για παράδειγμα- που τα κλαδιά δεν επιτρέπουν στα μεγάλα πυροσβεστικά οχήματα τη διέλευση.
Ο ρόλος των πολιτών και σε αυτήν την περίπτωση είναι καθοριστικός, αφού μπορούν να μεριμνήσουν για την κοπή των κλαδιών διευκολύνοντας το έργο της Πυροσβεστικής

Η ανθρώπινη αμέλεια
Αρκετές πυρκαγιές αποτελούν συνέπεια ανθρώπινης αμέλειας, «όπως ένα αναμμένο τσιγάρο ή η  πραγματοποίηση αγροτικών εργασιών χωρίς να δίδεται η απαιτούμενη προσοχή και να τηρούνται όσα προβλέπονται. Συστάσεις έχουν απευθυνθεί και στους μελισσοκόμους, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν μεριμνήσει ώστε να διαθέτουν βαρέλια με νερό στο πλαίσιο της πυρασφάλειας και να κάνουν με προσοχή γενικότερα τις εργασίες που απαιτούνται.
Γενικότερα η δράση και η συμπεριφορά των πολιτών είναι πολύ σημαντική σε ό,τι αφορά το θέμα των πυρκαγιών και γι’ αυτό θα πρέπει όλοι να είναι πολύ προσεκτικοί», σημείωσε ο κ. Καπετανάκης.
Φέτος μέχρι στιγμής έχουν δυστυχώς εκδηλωθεί αρκετές πυρκαγιές ή έχουν επεκταθεί σε δύσβατες περιοχές. Οι εκτάσεις που έχουν αποτεφρωθεί είναι κυρίως χορτολιβαδικές, όμως στις φλόγες έχουν παραδοθεί και δασικές και αγροτικές εκτάσεις.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Aνατολή

Συνολικες προβολες σελιδας