Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017

Πότε ξεκινούν οι έρευνες για τα κοιτάσματα στην Κρήτη

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣΗ ώρα της αλήθειας πλέον για τον πολυσυζητημένο ορυκτό πλούτο της Κρήτης έφτασε, αφού σήμανε και με τη βούλα η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη ερευνών εντοπισμού και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Η προκήρυξη του σχετικού διεθνούς διαγωνισμού του υπουργείου Ενέργειας-Περιβάλλοντος για θαλάσσια έκταση 20.058 τετραγωνικών χιλιομέτρων δυτικά της Κρήτης και για θαλάσσια έκταση εμβαδού 19.869 τετραγωνικών χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Κρήτης δημοσιεύτηκε ήδη στο ΦΕΚ.
Οι διαδικασίες "τρέχουν" με γοργούς ρυθμούς. Στη "σκακιέρα" δεσπόζει αυτή τη στιγμή η κοινοπραξία των δύο παγκόσμιων κολοσσών, της γαλλικής Total και της αμερικανικής ExxonΜobil με τα Ελληνικά Πετρέλαια, που ήταν και αυτή που προκάλεσε ουσιαστικά την προκήρυξη του διαγωνισμού.
Θυμίζουμε ότι, σε περίπτωση που υπάρξουν εναλλακτικές προσφορές στους διαγωνισμούς, τότε η διαδικασία θα συνεχιστεί με την αξιολόγησή τους, ενώ, σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή η προσφορά των ανωτέρω εταιρειών που έχουν συμπράξει επενδυτικά είναι η μοναδική, τότε θα γίνει διαπραγμάτευση μαζί τους.
Το τοπίο αναμένεται επενδυτικά να έχει ξεκαθαρίσει στα τέλη της χρονιάς. Οι υπογραφές των συμβάσεων παραχώρησης για τις δύο θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης αναμένεται να "πέσουν" στις αρχές του 2018 και μέσα στους πρώτους μήνες της νέας χρονιάς είναι πιθανόν να ξεκινήσει ο γύρος των ερευνών για τα κοιτάσματα μεγάλης κλίμακας που εκτιμάται ότι κρύβει η θαλάσσια αυτή περιοχή νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης.
Ως δεδομένο λοιπόν, ο χρόνος από τις 11 Αυγούστου, όταν και δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για τις θαλάσσιες περιοχές νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, μετρά πια αντίστροφα για την είσοδο πολυεθνικών στο χώρο της ελληνικής ΑΟΖ, εκεί που γειτνιάζει με την ΑΟΖ της Λιβύης.
Μια εξέλιξη, όταν επισφραγιστεί με τη βούλα των υπογραφών, σε λίγους μήνες από σήμερα, που θα αποτελέσει σταθμό στην ιστορία των ελληνικών υδρογονανθράκων, με τη χώρα μας να είναι έτοιμη από εκεί και μετά να υποδεχτεί επενδύσεις πολλών δισ. δολαρίων...
Αναλυτικότερα, σε ΦΕΚ δημοσιεύτηκε στις 11 Αυγούστου η προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές "Δυτικά Κρήτης" και "Νοτιοδυτικά Κρήτης". Θυμίζουμε ότι ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε μετά το ενδιαφέρον που εξέφρασε η κοινοπραξία ExxonMobil-Total-ΕΛ.ΠΕ. για τις ανωτέρω περιοχές.
Τις επιμέρους παραμέτρους και σημαντικές λεπτομέρειες ως προς τις διαδικασίες που "τρέχουν" εφεξής "φωτίζουν", μέσω ανακοίνωσής τους, οι γνωστοί διακεκριμένοι επιστήμονες Ηλίας Κονοφάγος, Νίκος Λυγερός και Αντώνης Φώσκολος.
Όπως επισημαίνουν οι τρεις ειδικοί, «τα τέλη υποβολής είναι 5.000 ευρώ για κάθε αίτηση. Η προθεσμία υποβολής αίτησης είναι 90 ημέρες μετά τη δημοσίευση. Η αξιολόγηση προσφορών πρέπει να γίνει σε 60 ημέρες. Είναι ο ευρωπαϊκός κανονισμός. Και η σύναψη σύμβασης μίσθωσης σε 60 ημέρες από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Ο αιτών πρέπει, εκτός από το να καταβάλει το τέλος υποβολής αίτησης, να αγοράσει τουλάχιστον 3.000 χιλιόμετρα σεισμικών γραμμών της PGS, να αγοράσει την έκθεση ερμηνείας δισδιάστατων δεδομένων του BEICIP 2014 έναντι ποσού 50.000 ευρώ και να αγοράσει την εξειδικευμένη γεωλογική και γεωφυσική ανάλυση των περιοχών διακήρυξης από την ΕΔΕΥ έναντι ποσού 25.000 ευρώ. Όπου ο αιτών είναι κοινοπραξία, η προϋπόθεση αυτή πρέπει να πληρωθεί από κάθε μέλος κοινοπραξίας».
«Ο αιτών επενδυτής πρέπει να προτείνει ένα ετήσιο ποσό σε ευρώ ως στρεμματική αποζημίωση ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο για κάθε περιοχή προς παραχώρηση και αυτά αυξητικά ανά φάση ερευνών. Η περιοχή νοτιοδυτικά Κρήτης έχει εμβαδόν 19.868,37 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η περιοχή δυτικά Κρήτης έχει εμβαδόν 20.058,4 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι οι δύο περιοχές καλύπτονται από την τροπολογία 4001/2011 του Νόμου περί υδρογονανθράκων 2289/1995 και ότι εφάπτονται και οι δύο στην ΑΟΖ της Λιβύης, άρα είναι δυνατά οικόπεδα που αποτελούν προστιθέμενη αξία για την Ελλάδα, διότι αξιοποιούν και τα όρια της ελληνικής ΑΟΖ, πράγμα το οποίο είχαμε παρουσιάσει σε ειδικό masterclass στην Κρήτη», επισημαίνουν ακόμα οι τρεις διακεκριμένοι επιστήμονες.

Ο Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ ΣΤΗΝ "ΚΡΗΤΗ TV": Υψηλές προσδοκίες και χαμηλοί τόνοι
Για τις σημαντικές εξελίξεις στο μέτωπο των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της Κρήτης μίλησε στην "ΚΡΗΤΗ ΤV" ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης.
«Υπάρχει προφανώς πολύ σημαντικό ενδιαφέρον ότι τα ευρήματα αυτά είναι πολύ μεγαλύτερης κλίμακας από άλλα ευρήματα. Εμείς κρατάμε και οφείλουμε να κρατάμε χαμηλούς τόνους. Υπομονή. Θα δούμε την πορεία των πραγμάτων, να γίνουν βήμα-βήμα οι διαδικασίες, με απόλυτη διαφάνεια και νομιμότητα. Αν τα κοιτάσματα είναι εφάμιλλα της Κύπρου και του Ισραήλ, προφανώς μιλάμε για μια άλλη πια κλίμακα, με τεράστιο οικονομικό αντίκτυπο για την Κρήτη και για τη χώρα», ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας-Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης.
Ο υπουργός δεν παρέλειψε φυσικά να αναφερθεί και στον κομβικό ρόλο που διαδραματίζει την ίδια ώρα το νησί μας στα μεγάλα διακρατικά ενεργειακά πρότζεκτ που προωθούνται στην ΝΑ Μεσόγειο.
Στο επενδυτικό ενδιαφέρον των παγκόσμιων κολοσσών για τη θαλάσσια περιοχή νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης είχε αναφερθεί πριν από μερικές ημέρες, φιλοξενούμενος στο Ράδιο 9,84 και στον Γιώργο Σαχίνη, ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Αντώνης Φώσκολος.
«Η έκταση, τα θαλάσσια οικόπεδα στην Κρήτη που ζητούν οι εταιρείες είναι 20.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η έκταση αυτή αντιστοιχεί στα 3/4 της χερσαίας έκτασης της Κρήτης. Ο υπουργός είπε ότι η θαλάσσια περιοχή ενδιαφέροντος βρίσκεται δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Το γεγονός ότι οι δύο μεγάλες εταιρείες, οι ξένες, διαθέτουν από 5 δισ. δολάρια για έρευνα σημαίνει ότι υπάρχει κάτι», ανέφερε χαρακτηριστικά στο Ράδιο 9,84 ο κ. Φώσκολος.
Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας