Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017

"Χρυσάφι" για την Κρήτη το λάδι, στα ύψη οι τιμές

ΛΑΔΙ
Από 3,60 έως 3,90 ευρώ - με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 3,70 ευρώ το κιλό στην οξύτητα των 3 γραμμών - κυμαίνονται σήμερα στην Κρήτη οι τιμές παραγωγού στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, όπως αναφέρουν τα στοιχεία που συγκέντρωσε χθες η "Νέα Κρήτη".

Στο μεταξύ, το σταυρό τους κάνουν φέτος οι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στην αγορά του ελαιολάδου, λέγοντας πως, αν δεν υπήρχαν οι καύσωνες τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου και οι μετέπειτα μικρότεροι που μας "επισκέφτηκαν" στην Κρήτη, ο δάκος θα έκανε απίστευτο φαγοπότι, αφού ήδη στις αρχές Ιουλίου είχε σε κάποιες περιοχές ξεκινήσει να κάνει... πάρτι, την ώρα που η κυβέρνηση δεν είχε ασχοληθεί ούτε με το διαγωνισμό στα φάρμακα!
Οι επικρατέστερες τιμές διαμορφώνονται στα 3,70 με 3,80 ευρώ το κιλό. Κάποιες ποσότητες ελαιολάδου, αλλά λιγοστές, τιμολογούνται από συνεταιριστικές οργανώσεις και ιδιώτες στα 3,90 ευρώ το κιλό. Αλλά ο μέσος όρος ανέρχεται στα 3,70 ευρώ το κιλό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ελαιουργού και τυποποιητή ελαιολάδου Μιχάλη Αλμπαντάκη, που και ο ίδιος αγοράζει στα 3,70 ευρώ το κιλό.
«Εγώ πιστεύω ότι η νέα εσοδεία δε θα πιάσει τόσο καλές τιμές. Αλλά δεν πιστεύω, με βάση τις διεθνείς συνθήκες, ότι θα είναι πολύ πιο κάτω από τα επίπεδα αυτά. Θεωρώ ότι δε θα πέσουν με τη νέα χρονιά οι τιμές κάτω από τα 3,30 με 3,40 ευρώ το κιλό, στη χειρότερη περίπτωση», λέει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας ο Μιχάλης Αλμπαντάκης.

Η νέα παραγωγή
Ο Μιχάλης Αλμπαντάκης θεωρεί ότι φέτος η παραγωγή του ελαιολάδου στην Κρήτη θα διαμορφωθεί γύρω στους 110.000 τόνους και συνολικά στη χώρα μας γύρω στους 350 με 400 χιλιάδες τόνους ελαιολάδου. Και θα είναι αυξημένη σε σχέση με πέρυσι σε ένα ποσοστό από 30 μέχρι 40%. Αυτό όμως προϋποθέτει και τη σωστή δακοκτονία.
«Μας έσωσαν οι καύσωνες. Αλλά από την άλλη, αν γύρω στο Σεπτέμβριο με Οκτώβριο παρατηρηθεί κωλυσιεργία από την πλευρά της Περιφέρειας Κρήτης ως προς τη δακοκτονία, θα έχουμε τεράστια καταστροφή. Ήδη με την πτώση της θερμοκρασίας και τα μελτέμια των τελευταίων ημερών έχει αρχίσει πάλι ο δάκος να "τσιμπάει". Περιμένουμε το δεύτερο ψεκασμό από την Περιφέρεια Κρήτης. Ελπίζουμε ότι θα γίνει έγκαιρα», τονίζει ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι κανονικά τώρα, Αύγουστο μήνα, έπρεπε να είχε γίνει ο τρίτος και ο τέταρτος ψεκασμός.
«Εγώ έχω βοηθήσει όσο μπορώ τους δικούς μου παραγωγούς. Και στην περιοχή τη δική μας πιστεύω ότι είμαστε πάρα πολύ καλά», λέει στην εφημερίδα μας.
Πάντως, αν όλα πάνε καλά, περιοχές όπως η Ροδιά, που τα τελευταία χρόνια είχαν πρόβλημα, θα έχουν φέτος καλή παραγωγή ελαιολάδου, σύμφωνα με τον κ. Αλμπαντάκη.
Στο μεταξύ, ο ίδιος έχει πληροφορίες και στοιχεία που δείχνουν ότι υπάρχουν μεγάλα αποθέματα στις αποθήκες και τις εγκαταστάσεις παραγωγών και ελαιουργών σε ολόκληρη την Κρήτη. Και αυτό θα συμβάλει σε μια εκκίνηση των τιμών στο φρέσκο λάδι από επίπεδα χαμηλότερα, σε σχέση με αυτά που θα ήταν αν δεν υπήρχαν αποθέματα.
Σε παγκόσμια κλίμακα, ο ίδιος εκτιμά ότι η Ελλάδα θα παράγει με τη νέα ελαιοκομική περίοδο γύρω στις 350 με 400 χιλιάδες τόνους, η Ιταλία γύρω στις 500 χιλιάδες τόνους, η Ισπανία γύρω στο 1.100.000 τόνους και η Τυνησία πάνω από 200 χιλιάδες τόνους.

Η ελαιοπαραγωγή κατά περιοχή στην Κρήτη
Ο γεωπόνος και ιδιοκτήτης της "Αγγελιδάκης Α.Ε." κ. Κώστας Αγγελιδάκης λέει από την πλευρά του στην εφημερίδα μας ότι, όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, φαίνεται να υπάρχει πολύ λάδι στις περιοχές της Πεδιάδας, της Βιάννου, της Εμπάρου, αλλά και στις βόρειες παραθαλάσσιες περιοχές. Επίσης, καλή παραγωγή φαίνεται να υπάρχει και στην κάτω Μεσαρά.
Όπως τονίζει και ο ίδιος, ο καύσωνας έχει σώσει την κατάσταση από άποψη δάκου. Για τις τιμές παραγωγού μάς ξεκαθαρίζει ότι η εταιρεία του αγοράζει στα 3,80 ευρώ το κιλό, ενώ τα αποθέματα που υπάρχουν δεν ευνοούν υψηλές τιμές στο φρέσκο λάδι, στο βαθμό που διαμορφώθηκαν στη διάρκεια της περυσινής περιόδου.
«Στα Χανιά, απ' ό,τι ξέρω, υπάρχουν μεγάλα αποθέματα. Αλλά και εδώ, σε κάποια ελαιουργεία, άλλος έχει 20 τόνους, άλλος έχει 50 τόνους και πάει λέγοντας»...
Μάλιστα, οι Ιταλοί λένε ότι έχουν καλυφθεί σε αποθέματα ελαιολάδου μέχρι και το Σεπτέμβριο τουλάχιστον, κάτι που δημιουργεί ένα πρόβλημα για τις τιμές παραγωγού του κρητικού ελαιολάδου. Αλλά και πάλι, όπως λέει ο κ. Αγγελιδάκης, οι τιμές παραγωγού φέτος έχουν κρατηθεί σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα και τα οφέλη είναι πολλά τόσο για τους εμπόρους, όσο και για τους παραγωγούς.
Η δική του εταιρεία, μάλιστα, στο τυποποιημένο ελαιόλαδο "δούλεψε" περισσότερο με την εσωτερική αγορά απ' ό,τι με τους εμπορικούς οίκους του εξωτερικού.
«Δε θα είναι φέτος η χρονιά που περιμέναμε από άποψη τιμών και παραγωγής», λέει ο κ. Αγγελιδάκης. «Αλλά περιμένουμε και φέτος μια καλή χρονιά»...
Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας