Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

Τα αιολικά πάρκα συνεισφέρουν στο Δήμο και στον Οργανισμό Ανάπτυξης της Σητείας

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση των εταιριών που δραστηριοποιούνται στα εγκατεστημένα στις περιοχές Αχλαδίων, Κυρών και Μαρωνιάς αιολικά πάρκα. Στη μία από τις τρεις εταιρίες (την Ανεμόεσσα) ο ΟΑΣ συμμετέχει με ποσοστό 20%, ενώ ο Δήμος Σητείας κατέχει σε κάθε μία από τις τρεις εταιρίες ποσοστό 2%. Ως εκ τούτων στη συνέλευση συμμετείχε και ο Δήμαρχος Σητείας και Πρόεδρος του Οργανισμού Ανάπτυξης Σητείας κ. Θοδωρής Πατεράκης.

«Ο Δήμος Σητείας, όπως και ο ΟΑΣ», εξηγεί ο κ. Πατεράκης, «συμμετέχουν στο μοίρασμα των κερδών, που έχουν τα τρία αιολικά πάρκα κάθε έτος. Για φέτος, όπως ανακοινώθηκε στην Γ.Σ., το μέρισμα το οποίο αντιστοιχεί στο Δήμο Σητείας είναι περίπου 60.000 €, από το οποίο το 15% αντιστοιχεί στην φορολόγηση του Δήμου, αφού και ο Δήμος φορολογείται από το ελληνικό Δημόσιο, από αυτά περίπου 50.000 καθαρά, ένα ποσό που λειτουργεί ως τονωτική ένεση για τα ταμεία των τακτικών εσόδων του Δήμου.
Σε ό,τι αφορά τον ΟΑΣ, το μέρισμα που θα εισπράξει από την συμμετοχή του ανέρχεται στο ποσό 160.000 €, ένα πολύ σημαντικό ποσό. Ας μην ξεχνάμε ότι ο μεγαλύτερος μέτοχος του ΟΑΣ είναι ο Δήμος Σητείας και τα τελευταία χρόνια ο ΟΑΣ δραστηριοποιείται πολύ στο κομμάτι που αφορά την προώθηση του τουρισμού, των τοπικών προϊόντων, στην διοργάνωση ημερίδων, στην στήριξη πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Όλες αυτές οι δραστηριότητες νομίζω ότι έχουν τώρα μεγαλύτερη δυνατότητα δεδομένου ότι έχουμε κάθε χρόνο ένα σταθερό μέρισμα από τα αιολικά πάρκα
Επίσης στην διάρκεια της συνέλευσης έγινε αναφορά στο γεγονός ότι θα πρέπει σύντομα να εξεταστεί η δυνατότητα ανανέωσης αυτών των εγκαταστάσεων διότι σε τρία χρόνια περίπου συμπληρώνεται εικοσαετία από την εγκατάστασή τους στην περιοχή μας. Άρα θα πρέπει να πάμε σε μία ανανέωση της υποδομής, ώστε να μπορούμε ανταγωνιστικά να πουλάμε ρεύμα στη ΔΕΗ».

Το ειδικό τέλος
«Ο Δήμος Σητείας», πρόσθεσε ο Δήμαρχος, «πέραν του μερίσματος που λαμβάνει, εισπράττει και ένα ποσό, το ειδικό τέλος 1,7% των ακαθάριστων εσόδων από τα αιολικά πάρκα, που είναι εγκατεστημένα στην περιοχή. Το ποσό αυτό για την προηγούμενη χρονιά ήταν 450.000 €. Άρα έχουμε ένα σύνολο 500.000 € για τα ταμεία του Δήμου. Βέβαια υπενθυμίζω, το 80% αυτών των χρημάτων δίδονται για παρεμβάσεις στις Τοπικές Κοινότητες, που φιλοξενούν αυτές τις εγκαταστάσεις.
Αλλά και το 20%, που μένει, είναι σημαντικό ποσό δεδομένων των δυσκολιών που υπάρχουν σήμερα. Ας μην ξεχνάμε ότι διανύουμε τον έβδομο μήνα του έτους και δεν μας έχει δώσει το ελληνικό Δημόσιο ακόμη την ΣΑΤΑ τα χρήματα που χρησιμοποιούμε για επενδυτικές δαπάνες του Δήμου. Αυτό πρέπει να μας βάλει σε μία άλλη λογική. Βλέπουμε πλέον ότι η οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ είναι εκ των ουκ άνευ. Βλέπουμε ότι το υπουργείο δεν έχει δυνατότητα ή δεν θέλει να χρηματοδοτεί τους ΟΤΑ, άρα θα πρέπει να δούμε τί δυνατότητες έχει ο κάθε ένας ΟΤΑ για να μπορέσει να τις χρησιμοποιήσει, για να μπορέσει να εξασφαλίσει την οικονομική βιωσιμότητά του. Και ο Δήμος Σητείας είναι μία από αυτές τις περιοχές που μπορεί να εκμεταλλευτεί αυτό το αιολικό, ηλιακό δυναμικό που έχει».
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας