Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

Τεράστια η καταστροφή στα αμπέλια, λόγω καύσωνα

KAYΣΩΝΑΣ ΑΜΠΕΛΙΑΣτα επιτραπέζια σταφύλια εντοπίζεται η μεγαλύτερη ζημιά λόγω του καύσωνα, με τη Σταυρακιανή Καμάρα, τις Αρχάνες, τη Φοινικιά και τους Μαλάδες, τουλάχιστον προς το παρόν, να εμφανίζουν ζημιές που ξεκινούν από το 70 και φτάνουν μέχρι και το 100%.

Αλλά οι ζημιές είναι σοβαρές παντού, πρώτα στα επιτραπέζια σταφύλια και δευτερευόντως σε σταφιδάμπελα και κρασάμπελα.
Οι επόπτες του ΕΛΓΑ, έχοντας μαζί τους τον προϊστάμενο του υποκαταστήματος στην Κρήτη Νίκο Δασκαλάκη, ξεκίνησαν τη "βόλτα" τους στα αμπέλια χθες από Μαλεβίζι και Τέμενος, με επόμενο σταθμό τους τη Μεσαρά, όπου και αναμένεται να καταγράψουν βιβλική καταστροφή, αφού οι θερμοκρασίες σημείωσαν ρεκόρ, αγγίζοντας στις Μοίρες ακόμα και τους 46 βαθμούς!
Από το φύλλο του περασμένου Σαββάτου είχε γράψει η "Νέα Κρήτη" για τις πρώτες ζημιές των σταφυλιών από τον καύσωνα. Είχαμε δημοσιεύσει σχετικές διαπιστώσεις του αμπελουργού από τη Σύλαμο Νίκου Μαυράκη.
https://www.facebook.com/SitiaNea/
Ο ίδιος μάλιστα μιλούσε για ένα φαινόμενο που ήταν μόλις στην αρχή. Και επιβεβαιώθηκε στη συγκεκριμένη διαπίστωση. Οι μεγαλύτερες ζημιές στα σταφύλια του νομού Ηρακλείου προκλήθηκαν στη διάρκεια του Σαββάτου και της Κυριακής, οπότε και οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν κατά πολύ τους 40 βαθμούς Κελσίου.
Κάρβουνο έγιναν τα σταφύλια πολλών περιοχών του νομού Ηρακλείου, ωστόσο δεν καταστράφηκαν μόνο αυτά που "έβλεπε" ο ήλιος, αλλά ακόμα και αυτά τα οποία ήταν καλυμμένα από φύλλα "κάηκαν" από το θερμό αέρα που τα διαπερνούσε, χωρίς να μπορεί να τα σώσει ούτε το πότισμα που έκαναν οι παραγωγοί και που, ιδιαίτερα αυτές τις μέρες, το είχαν αυξήσει ως προς την ποσότητα του νερού αλλά και τη συχνότητα του ποτίσματος, μήπως και καταφέρουν να ενισχύσουν την άμυνα του φυτού στις υψηλές θερμοκρασίες.
Χθες, κλιμάκιο εποπτών του ΕΛΓΑ, με επικεφαλής τον προϊστάμενο του οργανισμού Νίκο Δασκαλάκη, πήγε σε περιοχές με αμπέλια. Όπως μας μετέφερε το μέλος του Δ.Σ. της ΕΑΣΗ και κατεστραμμένος αμπελουργός ο ίδιος, Μιχάλης Καμπιτάκης, δε θέλησαν να προσδιορίσουν τα ποσοστά της ζημιάς, αλλά έκαναν λόγο για τεράστια καταστροφή και δεσμεύτηκαν ότι θα γίνουν όλα όπως πρέπει για να δρομολογηθούν οι διαδικασίες, τόσο για τα αμπέλια όσο και για τα - επίσης σε μεγάλα ποσοστά κατεστραμμένα - υπαίθρια κηπευτικά.

Η ΝΟΔΕ Ηρακλείου για τις ζημιές στην αγροτική παραγωγή
Ανακοίνωση για τις πρόσφατες ζημιές από τον δυνατό καύσωνα, στην αγροτική παραγωγή, εξέδωσε η ΝΟΔΕ Ηρακλείου, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνουν άμεσα οι εκτιμήσεις των ζημιών από τους κατά τόπους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης:
«Ο πρόσφατος καύσωνας, με θερμοκρασίες «ρεκόρ» που άγγιξαν ακόμη και τους 46 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές της Κρήτης, έπληξε έντονα και εκτεταμένα τις υπαίθριες καλλιέργειες του Ν. Ηρακλείου, επιφέροντας σημαντικές ζημιές στην παραγωγή των κηπευτικών και των αμπελιών (επιτραπέζια σταφύλια, σταφιδάμπελα, κρασάμπελα).
Οι ζημιές εκτιμώνται ότι είναι πολύ σοβαρές στη Μεσαρά, με την περιοχή των Μοιρών να έχει υποστεί τις μεγαλύτερες καταστροφές.
Οι ζημιές στις υπαίθριες καλλιέργειες έρχονται να προστεθούν στα ήδη τεράστια προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι 'Έλληνες αγρότες, λόγω της εξαιρετικά υψηλής φορολόγησης των εισοδημάτων τους, της δραματικής αύξησης προκαταβολών και ασφαλιστικών εισφορών, της σημαντικής καθυστέρησης στην επιστροφή οφειλομένων ποσών από το Δημόσιο, καθώς και της περικοπής των αγροτικών συντάξεων.
Αναμένουμε να γίνουν άμεσα οι εκτιμήσεις των ζημιών από τους κατά τόπους ανταποκριτές του ΕΛ.Γ.Α..
Οι αγρότες ακόμη περιμένουν από τον ΕΛ.Γ.Α. να τους εξοφλήσει τις  αποζημιώσεις για τις σημαντικές ζημιές που υπέστη η παραγωγή τους το 2016.
Ευελπιστούμε, αυτή τη φορά, να δοθούν εγκαίρως οι αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς».
Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας