Τετάρτη, 19 Ιουλίου 2017

Προσοχή σε ιό που μεταδίδεται από τσίμπημα κουνουπιών

ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ ΦΑΓΟΥΡΑ ΕΝΤΟΜΟ ΤΣΙΜΠΗΜΑΑκόμη μεγαλύτερη προσοχή πρέπει να δοθεί πλέον στα κουνούπια, γιατί ένα απλό τσίμπημα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, καθώς χτες αργά το απόγευμα επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα από τον ιό του Δυτικού Νείλου, που μεταδίδεται από τσίμπημα κουνουπιών.

Πρόκειται για έναν αγρότη από την Αργολίδα, ο οποίος, όπως ανακοίνωσε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), έχει ήδη εξέλθει από το νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν λόγω της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Τι είναι ο ιός του Δυτικού Νείλου;
Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι τα άγρια πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό.
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτωματολογία, ενώ οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις της νόσου, όπως π.χ. εγκεφαλίτιδα, αφορούν συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.
Κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους και ζώα είχαν καταγραφεί τα έτη 2010-2014, κατά τους θερινούς μήνες, σε διάφορες περιοχές της χώρας μας, ενώ κυκλοφορία του ιού είχε καταγραφεί σε όλες σχεδόν τις Περιφέρειες.
Αν και τα έτη 2015-2016 δεν καταγράφηκαν κρούσματα της λοίμωξης σε ανθρώπους στην Ελλάδα, λόγω της σύνθετης επιδημιολογίας και της απρόβλεπτης κυκλοφορίας του ιού, θεωρούνταν πιθανή και αναμενόμενη από τους επιστήμονες,  η επανεμφάνιση περιστατικών λοίμωξης από τον ιό στη χώρα μας.

Σε ποιες περιοχές της Ελλάδας πρέπει να δοθεί προσοχή;
Το ΚΕΕΛΠΝΟ εκτιμά πως  οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού κατά την τρέχουσα περίοδο δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια, καθώς η επιδημιολογία του ιού καθορίζεται από πολλούς παράγοντες. "Ως εκ τούτου, συνιστούμε να λαμβάνονται συστηματικά μέτρα ατομικής προστασίας από κουνούπια, σε όλη την επικράτεια" , αναφέρει σε ανακοίνωση του.

Πως μπορούμε να προλάβουμε τον ιό;
Τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια περιλαμβάνουν τη χρήση εγκεκριμένων δραστικών εντομοαπωθητικών ουσιών σώματος και περιβάλλοντος, σητών, κουνουπιέρων, κλιματιστικών κλπ, καθώς και την αποφυγή δημιουργίας λιμναζόντων νερών σε αυλές και μπαλκόνια.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Συνολικες προβολες σελιδας