Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Tο ετήσιο μνημόσυνο του αοιδίμου Μητροπολίτου πρώην Μπουένος Άιρες κυρού Γενναδίου στην Ι. Μονή Τοπλού

Το ετήσιο μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτου πρώην Μπουένος Άϊρες κυρού Γενναδίου (Χρυσουλάκη) τελέσθηκε το Σάββατο 20 Μαΐου στη Μονή της μετανοίας του, την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Παναγίας Ακρωτηριανής Τοπλού Σητείας.

Μετά την Ακολουθία του Όρθρου τελέσθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο, κατά το οποίο συλλειτούργησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας και Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ενώ έλαβαν μέρος ο Πανοσιώτατος Ηγούμενος της Μονής, Αρχιμ. Φιλόθεος Σπανουδάκης, και Εφημέριοι της περιοχής.
Για τη ζωή και το έργο του μακαριστού Ιεράρχου, που σε ηλικία 20 ετών εκάρη μοναχός και χειροτονήθηκε Διάκονος στην Ιερά Μονή Τοπλού Σητείας, για την πατριωτική δράση του κατά την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής, για τη φυλάκισή του από τους Ναζί, για τη θητεία του ως στρατιωτικός ιερεύς και ως Εφημέριος σε Ενορίες της Θεσσαλονίκης και αργότερα στη Νότιο Αμερική και για την πολυδιάστατη και πολυεύθυνη Αρχιερατική του διακονία, κατά την οποία ανέπτυξε σπουδαίο ιεραποστολικό, ποιμαντικό και εκπαιδευτικό έργο ως Επίσκοπος Μπουένος Άιρες από το 1979 (από το 1996 Μητροπολίτης) και για τη μεγάλη του προσφορά στην ομογένεια και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, μίλησε με λόγο μεστό και γλαφυρό ο Σεβ. Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.
Στο τέλος, ο οικείος Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος καλωσόρισε και ευχαρίστησε από καρδίας τον Σεβ. Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου κ. Ανδρέα που όδευσε «οδόν μακράν» και υπεβλήθη σε πολλούς κόπους για να παραβρεθεί στην ιστορική και περιώνυμη Ιερά Μονή Τοπλού, με την τεράστια προσφορά της στο Γένος, την ιστορία και την επαρχία Σητείας, για να προεξάρχει της Θείας Λειτουργίας και να συμπροσευχηθεί για τη μακαρία ανάπαυση της ψυχής του αοιδίμου Μητροπολίτου κυρού Γενναδίου, ο οποίος έδωσε λαμπρό παράδειγμα αρχιερατικής διακονίας, ολοκληρώνοντας την επίγεια θυσιαστική προσφορά του με την απόφασή του να ετοιμάσει τον τάφο του και να ενταφιασθεί στην Μονή της μετανοίας του, από την οποία ξεκίνησε την πορεία του.
Στη δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία και το μνημόσυνο που ακολούθησε παρέστησαν τα ανήψια του αοιδίμου Μητροπολίτου κυρού Γενναδίου και άλλοι συγγενείς του από τα Περβολάκια Σητείας, ο Αντιδήμαρχος Σητείας κ. Νικόλαος Κοζυράκης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) του Δήμου Σητείας κ. Ιωάννης Χατζηνάκης και πολλοί κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, που προσήλθαν στο ιστορικό καστρομονάστηρο της Ανατολικής Κρήτης για να τιμήσουν τη μνήμη του Σητειακής καταγωγής Ιεράρχου.
Μετά την διανομή του αντιδώρου τελέσθηκε Τρισάγιο επί του τάφου στο κοιμητήριο της Μονής και ανεγνώσθη η καθιερωμένη επιτάφιος ευχή, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέα.

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας