Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

Είναι αναστρέψιμες οι ζημιές στη θαλάσσια περιοχή της Σητείας

«Θαλάσσια περιοχή Σητείας. Προστασία- Προοπτικές για Βιώσιμη Ανάπτυξη», ήταν το θέμα της ενδιαφέρουσας εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Σητείας στην αίθουσα του ξενοδοχείου «Ίτανος».

Κεντρική εισηγήτρια ήταν η Δρ. Θαλάσσιας Οικολογίας, Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας, στο Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών κ. Μαρία Σαλωμίδη.
Τους παριστάμενους, μεταξύ των οποίων και οι Πρόεδροι των Συλλόγων Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Αλιέων Σητείας κ. Δημ. Τσιριγώτης και Νικ. Σαβιδάκης, εκπρόσωποι φορέων και της αυτοδιοίκησης, καλωσόρισε και ευχαρίστησε για την συμμετοχή τους ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Νίκος Καραμανωλάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στον σκοπό της εκδήλωσης εστιάζοντας στην ενημέρωση, στην ανταλλαγή απόψεων των πολιτών και στην προστασία της θαλάσσιας περιοχής.
«Η αντιπολίτευση», δήλωσε ο κ. Καραμανωλάκης, «οφείλει να καταθέτει ιδέες και προτάσεις για τα προβλήματα που απασχολούν το Δήμο και η παρουσία της να μην είναι απλώς διακοσμητική. Ένα τέτοιο θέμα, στο οποίο πρέπει να εστιάσουμε με σοβαρότητα, είναι η συνεχής υποβάθμιση της θαλάσσιας περιοχής, είτε λόγω υπεραλίευσης με σύγχρονα συρόμενα εργαλεία, τράτες, γρι-γρι και άλλα, είτε λόγω παράνομης αλιείας, αλλά και λόγω της παρουσίας διαφόρων εισβολέων από την διώρυγα του Σουέζ, όπως λαγοκέφαλοι, λεοντόψαρα, γερμανοί και άλλα.
Διοργανώσαμε λοιπόν την εκδήλωση με στόχο την ενημέρωση, αλλά και την ανταλλαγή απόψεων με τους πολίτες, παρουσία των Συλλόγων Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Αλιέων. Για τον σκοπό αυτό καλέσαμε την Ερευνήτρια- Περιβαλλοντολόγο από το ΕΛΚΕΘΕ Δρ. Μαρία Σαλωμίδη».
«Η εικόνα του βορειοανατολικού άκρου της Κρήτης δείχνει ανησυχητική υποβάθμιση χωρίς όμως η εικόνα αυτή να είναι μη αναστρέψιμη. Πρέπει επίσης άμεσα να τεκμηριωθεί και να αναζητηθεί το θεσμικό πλαίσιο για την χωροθέτηση προστατευόμενης θαλάσσιας περιοχής. Επίσης θα πρέπει να αναζητηθούν η εμπειρία και τα χρηματοδοτικά εργαλεία έτσι ώστε μέσω επιδοτούμενων προγραμμάτων να ελεγχθεί ο πληθυσμός των εισβολέων, όπως γίνεται σε άλλες χώρες, όπως στην Κύπρο. Τέλος, συζητήθηκε η δυνατότητα ανάπτυξης βιώσιμου τουρισμού μέσω χωροθέτησης καταδυτικού πάρκου», κατέληξε ο κ. Καραμανωλάκης.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας