Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

"Μνηστήρες - κολοσσοί" για τα κρητικά κοιτάσματα

ΕΞΟΡΥΞΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥΜια από τις μεγαλύτερες εταιρείες η ExxonMobil, η μεγαλύτερη από τις περίφημες «7 αδελφές» του πετρελαίου είναι έτοιμη να επενδύσει στην Ελλάδα περί τα 5 δισ. ευρώ με την γαλλική Total, επίσης της οικογενείας των «7 αδελφών», έχει πάρει θέση στο οικόπεδο 2 του Ιονίου μαζί με την ιταλική Edison και τα ΕΛΠΕ, δηλώνοντας έτοιμη να ενώσει τις δυνάμεις της με την ExxonMobil επενδύοντας άλλα 5 δισ. δολάρια για να διερευνήσουν τα βαθιά νερά του Ιονίου και της Κρήτης, όπου υπάρχουν ενδείξεις για κοιτάσματα μεγάλου μεγέθους.

Μετά και τις πρόσφατες εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα για τις έρευνες, τα ενδιαφέρον επιχειρηματικών κολοσσών ανοίγει το δρόμο για τη νέα πορεία προς την ανακήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, διεκδίκηση που αποτελεί σταθερή αξία τα τελευταία χρόνια.
Η γαλλική Total είναι η πρώτη μεγάλη πολυεθνική που εισήλθε στην Ελλάδα μέσω του διεθνούς διαγωνισμού για την παραχώρηση 20 υποθαλάσσιων περιοχών στο Ιόνιο και την Κρήτη ενώ ακολούθησε η είσοδος τoυ ισπανικού κολοσσού Repsol, που συμφώνησε στην εξαγορά του 60% των παραχωρήσεων της Energean Oil στις χερσαίες περιοχές των Ιωαννίνων.
Η ExxonMobil, ο μεγαλύτερος παγκοσμίως πετρελαϊκός όμιλος, είναι η τρίτη κατά σειρά μεγάλη πολυεθνική που εισέρχεται στην Ελλάδα, με στόχο τα υποθαλάσσια κοιτάσματα και με «όχημα» τα ΕΛΠΕ.
Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι οι τρεις εταιρείες, έχουν ήδη συμφωνήσει στη σύσταση κοινοπραξίας για να διεκδικήσουν με διαδικασίες fast track μια τεράστια υποθαλάσσια περιοχή 20 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων, η οποία εκτείνεται από τη Νότια Πελοπόννησο μέχρι τη Γαύδο.
Άλλωστε όπως έγινε γνωστό το συγκεκριμένο project αποτέλεσε αντικείμενο συναντήσεων στην Αθήνα τις προηγούμενες ημέρες κορυφαίων στελεχών των δύο ξένων εταιρειών και των ΕΛΠΕ με τον αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, ενώ υπήρξε συνάντηση και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που όμως κρατήθηκε μυστική.
Οι εξελίξεις αυτές όπως εκτίμησαν οι επιστήμονες Νίκος Λυγερός και Ηλίας Κονοφάγος σε εκδήλωση πριν από λίγες ημέρες στην Κρήτη για τους υδρογονάνθρακες, επισπεύδει μια σειρά από διαδικασίες που είχαν παγώσει επί αρκετά χρόνια, καλλιεργώντας αναπτυξιακές προοπτικές για την Κρήτη και ολόκληρη τη χώρα.

Ρεπορτάζ: Ράνια Μωραΐτη
Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας