Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

Πρόσκληση σε ενημερωτική εκδήλωση για το Πρόγραμμα Ανάδειξης των υγειοπροστατευτικών χαρακτηριστικών του Σητειακού Ελαιολάδου

poster-A3-GR-SITEIAS
Ο Δήμος Σητείας σε συνεργασία με την ΕΟΕΣ Εύξεινη Πόλη διοργανώνει ανοιχτή ενημερωτική συνάντηση (εσπερίδα) στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου την Τετάρτη 26 Απριλίου και ώρα 7 μ.μ. Το θέμα της συνάντησης είναι η “Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου του ελαιολάδου μέσω της ανάπτυξης και εφαρμογής καινοτόμων μεθόδων παραγωγής και ελέγχου ποιότητας
σχετικά με τις ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες του” (σύμφωνα με τον κανονισμό 432/2012 της ΕΕ), στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ARISTOIL. Ομιλητής ο κ΄ Νικόλαος Κρημιανιώτης, συντονιστής του έργου και εκπρόσωπος του ΕΟΕΣ Εύξεινη Πόλη.
Ο κύριος στόχος του ARISTOIL περιλαμβάνει και την ανάπτυξη α) ενός «cluster» Μεσογειακών ελαιοπαραγωγών και επιχειρήσεων σε συνδυασμό με την β) εξειδικευμένη εκπαίδευση για την ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων ανίχνευσης φαινολικών συστατικών στο ελαιόλαδο, καθώς και γ) την υποστήριξη των ελαιοπαραγωγών μέσω ειδικών πιστοποιητικών προϊόντων, αποτελούν το μείγμα αυτό που θα οδηγήσει επιτυχώς στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος.
Από το Δήμο μας 25 καλλιεργητές θα συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα, πιλοτικά.
Στο πεδίο εφαρμογής προβλέπεται:
• Εκπαίδευση ελαιοκαλλιεργητών- ελαιοτριβέων.
• Τριετής παρακολούθηση των καλλιεργειών.
• Χαρτογράφηση των περιοχών παραγωγής ελαιολάδου υψηλών προδιαγραφών.
• Σύγκριση ποικιλιών και κλώνων.
• Σύσταση ομάδας παραγωγών με παραγωγή ελαιολάδου, με ισχυρισμό υγείας.
• Προδιαγραφές σύστασης πρότυπου κέντρου ελέγχου των φαινολικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου με κοινά αποδεκτό πρωτόκολλο και ευρωπαϊκή αναγνώριση.
Για την επίτευξη των στόχων του έργου η ελληνική ομάδα θα έχει στη διάθεσή της:
• Φορητό ελαιοτριβείο.
• Εργαστήριο ανάλυσης των ελαιολάδων (Φαρμακευτική Σχολή Παν Αθηνών).
• Infodays – Ενημερωτικές συναντήσεις με παραγωγούς, ημερίδες-Διαλέξεις, Προωθητικό υλικό.
• Συμμετοχή σε 4 εκθέσεις εντός Ελλάδας και συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις του εξωτερικού (Anuga FoodTec, κλπ).
• Συνεργασία με φορείς που απασχολούνται με την καλλιέργεια της ελιάς.
Καλούμε όλους τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στην εσπερίδα.
poster-A3-GR-SITEIAS

ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΝ STYLE 100 TOY ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ Κ. ΝΙΚΟΥ ΛΑΝΤΖΑΝΑΚΗ
Ο Δήμος Σητείας έγινε πρόσφατα μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Εδαφικής Συνεργασίας «Ευξεινη Πόλη» στα πλαίσια της πολιτικής της εξωστρέφειας που προσπαθούμε να εφαρμόσομε . Είναι ένας Ευρωπαϊκός θεσμός με νομική προσωπικότητα που αφορά τη συνεργασία Ευρωπαϊκών πόλεων(Δικτύωση είναι ο όρος που χρησιμοποιείται) και στόχο έχει την Ευρωπαϊκή Περιφερειακή Σύγκλιση. Έχει 36 μέλη κυρίως Δήμους από την Ελλάδα την Κύπρο και τη Βουλγαρία αλλά και Περιφέρειες Εκπαιδευτικά ιδρύματα κλπ. Είμαστε το τελευταίο μέλος και ο μοναδικός δήμος της Κρήτης. Κατά τη διάρκεια των επαφών και διαδικασιών στις οποίες συμμετείχα σαν Αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης για την ένταξη μας ,αποφάσισα να λάβω μέρος στις αρχαιρεσίες για τη εκλογή νέου Δ.Σ. ,εκλέχθηκα και είμαι πλέον μέλος καθώς και σε τρεις επιτροπές που αφορούν την Αγροτική Ανάπτυξη τον τουρισμό και τις Διακρατικές Επαφές. Προσδοκούμε απ όλα αυτά να συμμετέχομε σε Ευρωπαϊκά προγράμματα σε συνεργασία με άλλους δήμους και φορείς στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
Το πρώτο πρόγραμμα στο οποίο ενταχθήκαμε είναι το ARISTOIL. Αφορά την παραγωγή ελαιολάδου το οποίο θα περιέχει κάποιες ουσίες (πολυφαινόλες) που μετά από κλινικές έρευνες ετών αποδειχθηκε ότι έχουν προληπτική αλλά και θεραπευτική δράση σε διάφορες ασθένειες.Για την πιστοποίηση του θα ιδρυθούν δυο ινστιτούτα (Ισπανία και Ελλάδα)και θα εκπαιδευθούν 3000 παραγωγοί ελαιοτριβεία και τυποποιητές σε Μεσογειακές χώρες. Οι 25 θα είναι από το Δήμο μας και η πρώτη συνάντηση –ενημέρωση θα γίνει στις 26 Απριλίου και ώρα 7;00 μμ. στην αίθουσα του Δ.Σ. από τον δημιουργό του προγράμματος κο Νίκο Κρημνιανιωτη.Μπορούν βέβαια να παρευρεθουν ολοι όσοι ενδιαφέρονται για το συγκεκριμένο θέμα.
Σύντομα θα επισκεφτούν το Δήμο μας ο πρόεδρος και άλλα μέλη του Δ.Σ. για ενημέρωση και διαβούλευση που αφορά τις δυνατότητες που έχει ο Δήμος μας και σε άλλους τομείς.

STYLE 100FM

Συνολικες προβολες σελιδας