Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

Προοπτικές και Προβληματισμοί για τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Σητείας

13450738_288293611518892_8716201933946468374_n
Με αφορμή την Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2016 που πραγματοποιήθηκε και στη Σητεία, όπως και σε άλλες 149 Βιβλιοθήκες σε πανελλήνιο επίπεδο, νιώθουμε την ανάγκη, ως Ομάδα Εθελοντών- Εμψυχωτών και Φίλων της Βιβλιοθήκης, να ενημερώσουμε την τοπική κοινωνία τόσο για τα οφέλη της αξιόλογης αυτής δράσης και τις προοπτικές όσο και για το πόσο σημαντικό είναι αυτή να συνεχιστεί για να στηρίξει την παρουσία και τον ρόλο της Βιβλιοθήκης στην πόλη μας.

Με πρωτοβουλία του Προοδευτικού Συλλόγου Σητείας «Ο Βιτσέντζος Κορνάρος», ο οποίος έθεσε ως βασικό στόχο του την αναβάθμιση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης – την οποία ίδρυσε ο Σύλλογος το 1933 – στοχεύοντας σε ένα δυναμικό άνοιγμα στην κοινωνία και προωθώντας παράλληλα τη φιλαναγνωσία, ξεκίνησε το μαγικό ταξίδι στον κόσμο του βιβλίου και της περιπέτειας μέσα από την ένταξή Δημοτικής Βιβλιοθήκης στο Δίκτυο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (EBE). Πολύ γρήγορα δημιουργήθηκε Ομάδα εθελοντών και αγκαλιάσαμε το εγχείρημα του Συλλόγου, ανταποκρινόμενοι με χαρά στο κάλεσμά του για μια τόσο δημιουργική δράση, που θα ελάμβανε χώρα καθ’ όλη την καλοκαιρινή περίοδο, αρχής γενομένης από 15Ιουνίου και μέχρι 15 Σεπτεμβρίου.
Τα οφέλη που προέκυψαν από μια τέτοια επαφή και αλληλεπίδραση με το Δίκτυο Βιβλιοθηκών πολλά. Κατ’αρχάς, το άνοιγμα στην κοινωνία για μια Βιβλιοθήκη που έχει πλούσιες συλλογές, αντίστοιχες με τη μεγάλη και ενδιαφέρουσα ιστορία της, αλλά που τα τελευταία χρόνια είχε αδρανήσει και δεν αποτελούσε σημείο αναφοράς, όπως θα έπρεπε αυτονόητα να συμβαίνει. Επιπλέον, με τη συμμετοχή στο Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών, η Βιβλιοθήκη της πόλης μας έχει πολλές ευκαιρίες για να αναπτύξει και να βελτιώσει τις υπηρεσίες που προσφέρει στο κοινό της. Μπορεί να έχει συνεχή υποστήριξη και ανταλλαγή απόψεων για επιμορφωτικά σεμινάρια και μελλοντικές εκπαιδευτικές δράσεις. Σε επίπεδο οργάνωσης, η βοήθεια μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς το δίκτυο παρέχει σε όλα τα μέλη του βιβλιοθηκονομική υποστήριξη – κάτι που λείπει από τη Σητεία – με τη δημιουργία κοινών καταλόγων που διευκολύνουν την εξυπηρέτηση των χρηστών. Και βέβαια, η Βιβλιοθήκη μας, ως μέλος ενός πανελλήνιου Δικτύου, έχει συνεχή επιστημονική καθοδήγηση από το προσωπικό της ΕΒΕ και μπορεί να λάβει μέρος σε εθνικά και διεθνή χρηματοδοτικά προγράμματα, με σκοπό την ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών ποιότητας, οι οποίες στην εποχή της οικονομικής δυσπραγίας είναι δύσκολο να προβλεφθούν και να καλυφθούν από τον δημοτικό προϋπολογισμό. Τέλος, η περιοχή της Σητείας και το πολιτιστικό της αποτύπωμα προβάλλονται συστηματικά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και στους ιστότοπους του Δικτύου ανάμεσα σε άλλες 148 πόλεις που αναπτύσσουν τις βιβλιοθήκες τους με τη συμμετοχή τους στο ίδιο πρόγραμμα.
Η αποτίμηση των στοιχείων που προέκυψαν από την Καλοκαιρινή Εκστρατεία για τη Δημοτική Βιβλιοθήκη είναι δηλωτική της δυναμικής που δημιουργήθηκε, καθώς και των επόμενων βημάτων που πρέπει να γίνουν. Συνολικά, σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν 17 εργαστήρια για παιδιά ηλικίας 5-12. Συμμετείχαν 106 παιδιά και οι συνολικές παρουσίες στα εργαστήρια ανήλθαν στις 236. Ωστόσο, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών επισκεπτόταν για πρώτη φορά το χώρο της Βιβλιοθήκης, ελάχιστο ενδιαφέρον εκδηλωνόταν μετά το πέρας των εργαστηρίων για παραμονή τους στον –αφιλόξενο- χώρο ή για δανεισμό βιβλίων. Αν και η Βιβλιοθήκη απέκτησε 104 τίτλους νέων βιβλίων που χρηματοδότησε ο ΔΟΚΑΣ, το παιδικό της τμήμα παραμένει φτωχό και χρειάζεται περαιτέρω στήριξη. Μάλιστα αποτελεί πανελλήνια πρωτοτυπία για τη Βιβλιοθήκη της πόλης μας το γεγονός ότι όλες οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν αποκλειστικά από την Ομάδα των 21 Εθελοντών, χωρίς την απαραίτητη μηχανοργάνωση και την παρουσία ή υποστήριξη υπαλλήλου ή ειδικού Βιβλιοθηκονόμου, καθώς μέχρι σήμερα δεν καλύπτεται αυτή η ειδικότητα στην Βιβλιοθήκη της πόλης μας.
Αυτά τα δεδομένα, εκτός από μεγάλη χαρά και ικανοποίηση, μας γεννούν περίσκεψη και ανησυχία για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Βιβλιοθήκη, και αν δεν επιλυθούν, είναι πολύ πιθανό να δυσκολέψουν τη συνέχιση των δράσεων και να ανακόψουν τα οφέλη της δικτύωσης που πετύχαμε φέτος. Από την πλευρά μας, προκειμένου να είμαστε αρωγοί στην προσπάθεια αναβάθμισης της Βιβλιοθήκης, έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις. Έτσι, πρώτιστο ζητούμενο αποτελεί η πρόσληψη ενός ειδικού υπαλλήλου για να αναλάβει τη βελτίωση των υπηρεσιών της βιβλιοθήκης και πιο συγκεκριμένα την καταλογογράφηση του υλικού. Η αρμόδια αρχή δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει σε προκήρυξη 8μηνης σύμβασης, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει, περιμένουμε όμως να δρομολογηθεί άμεσα. Έχουμε εκφράσει την πρόθεση να υποστηρίξουμε επικουρικά το έργο του υπαλλήλου, για να επιταχύνουμε τις εργασίες καλής οργάνωσης της Βιβλιοθήκης, που είναι απαραίτητη για να συνεχίσει να φιλοξενεί πρωτοποριακές δράσεις σε συνεχή βάση και όχι μόνο το καλοκαίρι. Επιπλέον, πρότασή μας είναι μια σειρά από μικρές παρεμβάσεις βελτίωσης του χώρου, ώστε αυτός να πάψει να θυμίζει αποθήκη και να γίνει πιο φιλόξενος και ευχάριστος. Η αρχή πρέπει να γίνει-άμεσα θεωρούμε-με την τοποθέτηση των κλιματιστικών μηχανημάτων που θα διαμορφώσουν κατάλληλες συνθήκες παραμονής και δε θα «διώχνουν» τους επισκέπτες, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα. Επιπρόσθετα, πιστεύουμε ότι είναι πλέον στιγμή να αξιοποιήσουμε και άλλα οφέλη από το δίκτυο της ΕΒΕ, στο οποίο ανήκουμε και να χρησιμοποιήσουμε την τεχνογνωσία άλλων Βιβλιοθηκών.
Ακόμη, στο πολύ σημαντικό θέμα της καταλογογράφησης, που δεν τηρείται σήμερα στη Βιβλιοθήκη, χρήσιμη μπορεί να φανεί και η πρόταση του υπεύθυνου της ΕΒΕ που επισκέφθηκε την Βιβλιοθήκη και μας ενημέρωσε για ένα νέο δωρεάν πρόγραμμα καταλογογράφησης που μπορεί να αρχίσει να τρέχει άμεσα, εφόσον προχωρήσει η πρόσληψη ενός υπαλλήλου, χωρίς καμία επιβάρυνση για τον προϋπολογισμό του Δήμου. Τέλος, με αφορμή την επιτυχία της Καλοκαιρινής Εκστρατείας ,η οποία δημιούργησε μια πολύ καλή δυναμική, προτείνουμε τη δημιουργία ενός χωριστού παιδικού τμήματος, ώστε να διατηρήσουμε το ενδιαφέρον των παιδιών ζωντανό για τη Βιβλιοθήκη και κατ’ επέκταση τη φιλαναγνωσία. Αυτό, μάλιστα, μπορεί μεσοπρόθεσμα να εμπλουτιστεί με ποικίλες δράσεις, ώστε η Βιβλιοθήκη να λειτουργήσει βασιζόμενη στον πρωτεύοντα ρόλο της για την προώθηση της φιλαναγνωσίας και την ευαισθητοποίηση για το βιβλίο.
Το πολύ σημαντικό που προκύπτει από την πρώτη συμμετοχή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Σητείας στην πανελλήνια δράση είναι ότι δημιουργήθηκε μια μεγάλη δυναμική, η οποία μπορεί και πρέπει να συνεχιστεί. Έτσι, εμείς, ως Ομάδα Εθελοντών για την Βιβλιοθήκη λειτουργήσαμε με έμπνευση και αβίαστη χαρά σε όλο το καλοκαιρινό παιχνίδι φιλαναγνωσίας, συνεργαστήκαμε με μεράκι, αγάπη και ζήλο κάτω από αντίξοες συνθήκες, και με την οραματική καθοδήγηση των υπεύθυνων του Προοδευτικού Συλλόγου Σητείας, κάναμε το πρώτο βήμα για να στηρίξουμε και να αναδείξουμε τον πλούτο που έχει η Βιβλιοθήκη Σητείας. Θέλουμε μια Βιβλιοθήκη ανοιχτή σε όλους , εκσυγχρονισμένη και ευέλικτη στη λειτουργία της, παρούσα σε όλα τα πολιτιστικά δρώμενα, σημείο αναφοράς για τον Πολιτισμό και την Παιδεία μας. Τα πρώτο δύσκολο βήμα έγινε. Μήπως είναι καιρός να προχωρήσουμε και στα επόμενα; Μήπως ήρθε ο καιρός να κάνουμε έναν διάλογο για το μέλλον της Βιβλιοθήκης μας; Εμείς, δεσμευόμαστε ότι θα είμαστε παρόντες για να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις την αναβάθμιση της Βιβλιοθήκης.
Ομάδα Εθελοντών-Εμψυχωτών της Βιβλιοθήκης Σητείας και Ομάδα Φίλοι της Βιβλιοθήκης

Πηγή : Style100fm

Συνολικες προβολες σελιδας