Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

Ανυσυχία αγροτών, θα αποκλειστεί ξανά οι Κρήτη;

ΑΓΡΟΤΕΣ ΛΙΜΑΝΙ ΦΩΤΙΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΝΕΚ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΛΙΜΕΝΑΡΧΗΣ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣΠροειδοποιητικά "πυρά" προς την κυβέρνηση, να εφαρμόσει αυτή τη φορά το νόμο για το πλοίο ασφαλείας, ώστε να αποφευχθεί ένα νέο σκηνικό κοινωνικών συγκρούσεων και νέα παρατράγουδα, όπως αυτά που είχαν εκτυλιχθεί το Δεκέμβριο στο λιμάνι του Ηρακλείου, απευθύνουν οι τοπικοί αγροτοσυνδικαλιστές ενόψει νέων ενδεχόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων των ναυτεργατών...

«Δε θέλουμε καμία σύγκρουση και καμία αντίθεση με τους ναυτεργάτες ή οποιονδήποτε κλάδο. Το "καρπούζι και το μαχαίρι" το έχει η κυβέρνηση. Αν κάνει το αυτονόητο, να εφαρμόσει δηλαδή το νομικό πλαίσιο, δε θα υπάρχει κανένα πρόβλημα ή απρόοπτο με την απεργία στην οποία ενδέχεται να κατέβει η ΠΝΟ» είναι το χαρακτηριστικό μήνυμα του γνωστού αγροτοσυνδικαλιστή Μύρωνα Χιλετζάκη μέσω της εφημερίδας "Νέα Κρήτη" σε μια ιδιαίτερη πάντως χρονική συγκυρία για τον τοπικό αγροτικό κόσμο. Συγκυρία ιδιαίτερη γιατί αφενός βρίσκονται στο ζενίθ οι εξαγωγές τυποποιημένου ελαιολάδου και κηπευτικών, και αφετέρου γιατί αναμένονται άμεσα, μέσα στο επόμενο 20ήμερο, οι κλήσεις σε 11 άτομα που φέρονται εμπλεκόμενοι με βάση την έρευνα του Λιμενικού για τα "Δεκεμβριανά" επεισόδια στο λιμάνι, το βράδυ της 9ης Δεκεμβρίου.
Ας τα δούμε όμως αναλυτικά... Με νέες κινητοποιήσεις κάθε μορφής, αν δεν υπάρξουν σύντομα θετικές λύσεις στα αιτήματά τους, προειδοποιεί με χθεσινή ανακοίνωση η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, μετά την τελευταία συνεδρίαση της εκτελεστικής της επιτροπής, στην οποία εξετάστηκαν μια σειρά από θέματα, όπως το συνταξιοδοτικό, το ασφαλιστικό, η εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και το θέμα της ανεργίας των ναυτικών.
Με αφορμή τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας περί ατομικών συμβάσεων εργασίας, σύμφωνα με τα διεθνή κρατούντα ή και "γερμανικού μοντέλου", η ΠΝΟ αναφέρει ότι η θέση της είναι μία και αταλάντευτη: «Υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με περαιτέρω βελτίωση των όρων αυτών, αλλά και οι προσλήψεις των ναυτικών σε όλα τα πλοία που φορολογούνται στην Ελλάδα να γίνονται μέσω του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ)».
Αναφέρει, επίσης, ότι για την ασφάλεια των επιβατών των πληρωμάτων, αλλά και των ίδιων των πλοίων, παρίσταται άμεση ανάγκη για επανεξέταση των διατάξεων με τις οποίες μειώθηκαν δραστικά οι συνθέσεις των πληρωμάτων στα πλοία της ακτοπλοΐας Ελλάδας-Ιταλίας.
Για το συνταξιοδοτικό-ασφαλιστικό, καλεί τον υφυπουργό Εργασίας να προχωρήσει σε άμεση ρύθμιση του ποσοστού αναπλήρωσης των συντάξεων των ναυτικών, ενώ αναφορικά με το θέμα του ΝΑΤ και την ακίνητη περιουσία του, τονίζει ότι αυτή είναι από δωρεές και ειδικού σκοπού, και δεν μπορεί να περιέλθει στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Ανησυχία
Οι προθέσεις της ΠΝΟ για νέο γύρο απεργιακών κινητοποιήσεων έφτασαν στα αφτιά του τοπικού αγροτικού κόσμου, όπου υπάρχει ήδη μια σχετική ανησυχία και αγωνία, δεδομένου ότι βρισκόμαστε στην κορύφωση της εξαγωγικής δραστηριότητας, τόσο σε ό,τι αφορά το ελαιόλαδο, όσο και τα κηπευτικά.
Με τις μνήμες νωπές ακόμα από το εκρηκτικό πολεμικό κλίμα και τα σοβαρά επεισόδια στο λιμάνι του Ηρακλείου, κατά τις προηγούμενες πολυήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις της ΠΝΟ, το Δεκέμβριο του 2016, κανείς δε θα ήθελε να δει επανάληψη του ίδιου σκηνικού. Ούτε, άλλωστε, οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι κοινωνικοί κλάδοι, ναυτεργάτες και παραγωγοί, έχουν κανένα λόγο ή πρόθεση να φτάνουν σε συγκρουσιακές καταστάσεις μεταξύ τους.
Εδώ η ευθύνη βαρύνει σημαντικά την κυβέρνηση, με τους εκπροσώπους του τοπικού αγροτικού κόσμου να σπεύδουν να θέσουν τα συναρμόδια υπουργεία προ των ευθυνών τους, μπροστά στο ενδεχόμενο νέων απεργιών στα λιμάνια όλης της χώρας.
«Οι αγρότες είναι δίπλα στον αγώνα κάθε κοινωνικού κλάδου. Δίπλα στον αγώνα της ΠΝΟ, που δικαίως αγωνίζεται και διεκδικεί τα δίκια της. Δεν έχουμε τίποτε να χωρίσουμε με τους ναυτεργάτες. Ίσα-ίσα συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα τους. Εδώ η ευθύνη βαρύνει την κυβέρνηση. Ευελπιστούμε ότι αυτή τη φορά θα γίνει το αυτονόητο: Θα εφαρμοστεί ο νόμος για το λεγόμενο πλοίο ασφαλείας και δε θα πάμε σε περίεργα κυβερνητικά παιχνίδια να επιχειρούν να βάλουν τον αγροτικό κόσμο σε σύγκρουση με τους απεργούς ναυτεργάτες.
Εφόσον, όπως είναι πιθανό, πάμε σε προγραμματισμένη απεργία της ΠΝΟ, εμείς ζητάμε απλά να εφαρμοστεί ο νόμος και όλα θα πάνε καλά», σχολίασε στην εφημερίδα "Ν.Κ." ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης και πρόσθεσε: «Αυτή η περίοδος είναι ιδιαίτερη για τον αγροτικό κόσμο. Είναι η εποχή που πάνε "σφαίρα" οι πωλήσεις, οι εξαγωγές των κηπευτικών. Παράλληλα είναι στην κορύφωσή της και η εξαγωγή τυποποιημένου ελαιολάδου. Λοιπόν, όπως ο καθένας αντιλαμβάνεται, θα είναι κρίμα κι άδικο, να υποστούν νέο γερό πλήγμα οι παραγωγοί της Κρήτης τώρα, που είναι στο φουλ οι εξαγωγές. Γι' αυτό και θέτουμε την κυβέρνηση προ των ευθυνών της».
Επεισόδια στο λιμάνι

Έρχονται διώξεις για 11
Εντωμεταξύ, μέσα στο επόμενο 20ήμερο αναμένονται, σύμφωνα με πληροφορίες, εξελίξεις στον απόηχο των σοβαρών επεισοδίων που είχαν λάβει χώρα την 9η Δεκεμβρίου στο λιμάνι του Ηρακλείου.
Μετά από 2μηνη περίπου έρευνα, το Λιμενικό ολοκλήρωσε τη δικογραφία και την έχει αποστείλει ήδη στην Εισαγγελία.
Βάσει της έρευνας, έχουν ταυτοποιηθεί 11 άτομα, οι οποίοι φέρονται ως ενεργά εμπλεκόμενοι στα έκτροπα, και στους οποίους αναμένεται να αποσταλούν οι σχετικές κλήσεις. Μεταξύ των 11 ατόμων υπάρχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί από την περιοχή της Ιεράπετρας...
Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας