Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2017

Διαδικτυακή καμπάνια υποστήριξης για την έκδοση του φωτογραφικού λευκώματος με θέμα τις υπεραιωνόβιες ελιές της Κρήτης!Ο καταξιωμένος φωτογράφος Μανόλης Τσαντάκης που ζει στο Παλαίκαστρο της Σητείας
εκδίδει αυτό το φωτογραφικό άλμπουμ με φωτογραφίες υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων σε ολόκληρη την Κρήτη.
Μερικές από τις ελιές αυτές έχουν ηλικία πάνω από 3000 χρόνια, αγγίζοντας την εποχή της Μινωικής Κρήτης.
Χρειάζεται την οικονομική ενίσχυση όλων για να καταφέρει να εκδώσει το βιβλίο του, μιας και οι φορείς στους οποίους απευθύνθηκε αδιαφορούν για αυτή την τόσο σημαντική κληρονομιά του τόπου μας. Για το λόγο αυτό έχει ξεκινήσει διαδικτυακή προσπάθεια χρηματοδότησης και όσοι θέλουν μπορούν κάνοντας κλικ ΕΔΩ να στηρίξουν οικονομικά την προσπάθεια. Ανάλογα με το ποσό που δίνει ο καθένας μπορεί να έχει και διαφορετικές προσφορές, όπως υπογεγραμμένα αντίγραφα του βιβλίου, αφίσες, να γραφτεί το όνομά του μέσα στο βιβλίο ως χορηγός κλπ.
Η έκδοση είναι δίγλωσση, ελληνικά και αγγλικά
Το μήνυμα του φωτογράφου:
Γεια σας φίλοι μου, ονομάζομαι Μανόλης Τσαντάκης είμαι φωτογράφος και ζω στην Κρήτη.
Ένα από τα αγαπημένα μου θέματα για φωτογράφηση είναι τα αρχαία ελαιόδεντρα με τους μεγάλους και περίεργους κορμούς που ως ζωντανά γλυπτά παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον ιδιαίτερα για τους καλλιτέχνες.
Η Κρήτη είναι από τα λίγα μέρη του κόσμου που υπάρχουν ακόμη διάσπαρτες μεμονωμένες υπεραιωνόβιες ελιές μέχρι ολόκληροι ελαιώνες και το μοναδικό στον κόσμο με τις αρχαιότερες ελιές, απομεινάρια του μακρινού Μινωικού πολιτισμού που όχι μόνον ζουν αλλά συνεχίζουν να καρποφορούν δίνοντας ακόμη στους ανθρώπους μετά από χιλιάδες χρόνια τα πολύτιμα δώρα τους.
Αυτά τα πανάρχαια ελαιόδεντρα ηλικίας άνω των χιλίων ετών, ψάχνω και φωτογραφίζω περισσότερο από 10 χρόνια σε ολόκληρη την Κρήτη.

Όμως… η άγνοια και η απληστία των ανθρώπων για περισσότερο κέρδος, οδηγεί στο ξερίζωμα αυτών των ελιών και στη θέση τους φυτεύουν νέα φυτά νομίζοντας πως θα αποδώσουν περισσότερους καρπούς.
Άλλες αιτίες είναι η οικοπεδοποίηση, τα δημόσια έργα, δρόμοι, η υλοτόμηση για την παραγωγή καυσόξυλων, ακόμη και η πώληση τους σε άλλα κράτη!
Ο σκοπός μου είναι όλη αυτή η έρευνα να καταγραφεί σε ένα φωτογραφικό λεύκωμα,
που να ενημερώνει τον κόσμο για την πολιτισμική και ιστορική αξία των αρχαίων αυτών ελαιόδεντρων, με την ελπίδα ότι θα ευαισθητοποιήσει απλό κόσμο και αρμόδιους φορείς για την προστασία τους.
Στην έκδοση αυτή θα υπάρχουν επίσης φωτογραφίες παλαιών εγκαταλειμμένων ελαιοτριβείων αλλά και φωτογραφίες από την ελαιοσυγκομιδή στα λιόφυτα καθώς και η διαδικασία της έκθλιψης και της παραγωγής του λαδιού από τα σύγχρονα εργοστάσια με κατατοπιστικά κείμενα και λεζάντες.
Θα υπάρχουν επίσης σημαντικές πληροφορίες από εξειδικευμένους επιστήμονες
καθώς και επιλεγμένη ποίηση από σημαντικούς ποιητές που έχουν ήδη γράψει ειδικά για την έκδοση αυτή.
Καλώ λοιπόν όλους όσους μπορούν να βοηθήσουν και να συμβάλουν σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια για την ανάδειξη και προστασία του τελευταίου αρχαίου ελαιώνα του πλανήτη!

Πηγή : Ράδιο Λασίθι

Συνολικες προβολες σελιδας