Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

Κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο Ιεραπύτνης και Σητείας μακαριστού Μητροπολίτου Ευγενίου

iera
Στα 22 χρόνια της Αρχιερατικής και θυσιαστικής διακονίας του μακαριστού Μητροπολίτου Ευγενίου στην Ιερά και ιστορική Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας (1994-2016) ο αοίδιμος Ποιμενάρχης μας ανέπτυξε σπάνιο ποιμαντικό,
φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο. Πρωτίστως φρόντισε για τη χειροτονία αξίων κληρικών και για την κουρά νέων μοναχών που στελέχωναν τις Ενορίες και τα παλαιά και ιστορικά Μοναστήρια της Ι. Μητροπόλεώς μας, τα οποία επισκεπτόταν ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Δεν υπάρχει Ενορία και απομακρυσμένο χωριό της Μητροπόλεώς μας που να μην ιερούργησε η να χοροστάτησε στο Εσπερινό πανηγύρεώς του.
Την περίοδο της Αρχιερατείας του οικοδομήθηκαν και εγκαινιάσθηκαν δεκάδες νέοι ναοί, και, μετά την επιμελημένη επισκευή και αποκατάσταση πολλών άλλων ναών τέλεσε τα Θυρανοίξια τους. Με την προσωπική του επιστασία και σε συνεργασία με την αρμόδια Εφορεία Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών μνημείων συντήρησε και αποκατέστησε πολλά εκκλησιαστικά μνημεία, που αποτελούν πραγματικά κοσμήματα της πλούσιας κληρονομιάς και παράδοσής μας, όπως ο ιερός τούτος Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου. Επιπλέον καθαρίσθηκαν και συντηρήθηκαν πολλές φορητές εικόνες και περίτεχνα τέμπλα των ναών της Ι. Μητροπόλεώς μας και ήρθαν στο φως σπουδαίες εικόνες. Ακόμα προχώρησε στην σύσταση της Ιεράς Μονής Αγίων Πάντων Αγιασμένου Ιεράπετρας και στην ίδρυση των Ενοριών Αγίου Παντελεήμονος Μαύρου Κολύμπου και Αγίου Γεωργίου Γούδουρα Σητείας.
Ολοκλήρωσε την ανοικοδόμηση των σύγχρονων κτηριακών εγκαταστάσεων του «Κέντρου Πολιτιστικής και Κοινωνικής Μέριμνας της Ιεράς Μητροπόλεως», το οποίο εξόπλισε κατάλληλα και σήμερα στεγάζει σημαντικό τμήμα των εκκλησιαστικών, φιλανθρωπικών και κοινωνικών δράσεων της τοπικής μας Εκκλησίας, όπως τις Σχολές Βυζαντινής Μουσικής και Αγιογραφίας, το Κοινωνικό Φροντιστήριο, τη Βιβλιοθήκη-Αναγνωστήριο, την αίθουσα Ιερατικών Συνεδρίων και διαλέξεων της Σχολής Γονέων και Στήριξης Οικογένειας, το πλήρως εξοπλισμένο Εργαστήριο Πληροφορικής, τις εγκαταστάσεις Συσσιτίων και άλλες δράσεις.
Με την πεφωτισμένη καθοδήγησή του αγιογραφήθηκε η Τράπεζα της Ιεράς Σταυροπηγιακής Μονής Τοπλού Σητείας και οργανώθηκε το σύγχρονο Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης του μοναστηριού, ενώ συντηρήθηκε και αποκαταστάθηκε πλήρως το κτιριακό συγκρότημα της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Καψά Σητείας. Ακόμα στην Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Ιεραπέτρας δημιουργήθηκε ξενώνας για τους προσκυνητές.
Διοργάνωσε λαμπρές εορταστικές εκδηλώσεις για την εκατοετηρίδα του Ι. Καθεδρικού Ναού Αγίας Αικατερίνης Σητείας, τον Νοέμβριο του 1999, για τον εορτασμό του Ιωβηλαίου έτους το 2000, καθώς και το 2002 για τα Θυρανοίξια του περικαλλούς τούτου ιερού Μητροπολιτικού ναού μετά την εκ βάθρων συντήρησή του.
Προχώρησε στην αγορά και αναστήλωση του νεοκλασσικού κτιρίου του πρων Καταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στη Σητεία, που αποτελεί στολίδι για την πόλη και σήμερα στεγάζεται σ αὐτό το Επισκοπείο και τα Γραφεία της Ι. Μητροπόλεώς μας.
Ως Πρόεδρος του Κοινωφελούς Εκκλησιαστικού Ιδρύματος «Παναγία η Ακρωτηριανή», ξεκίνησε να υλοποιεί το όραμα της αξιοποίησης της περιουσίας του Ιδρύματος, με την έγκριση της μεγάλης τουριστικής επένδυσης στην περιοχή “Κάβο Σίδερο”, η οποία θα δημιουργήσει εκατοντάδες θέσεις εργασίας και θα αυξήσει τις αφίξεις τουριστών στην Ανατολική Κρήτη, με ο,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική και εθνική μας οικονομία.
Υπέβαλε τον σχετικό φάκελλο και πραγματοποιήθηκε από το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο η Αγιοκατάταξη του τοπικού μας Αγίου, Οσίου Ιωσήφ του Γεροντογιάννη, το έτος 2005.
Όμως, το ανύστακτο πατρικό ενδιαφέρον και η μεγάλη αγωνία του ήταν για τους νέους μας, το μέλλον του τόπου μας. Επισκεπτόταν όλα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια για να επικοινωνήσει με τους μαθητές, μοιράζοντάς τους την Καινή Διαθήκη στο ξεκίνημα της σχολικής περιόδου και ημερολόγια στις αρχές του νέου έτους. Διοργάνωνε κάθε χρόνο τις Παιδικές και Νεανικές Κατασκηνώσεις για τους μαθητές της Μητροπολιτικής μας Περιφέρειας. Έδιδε μεγάλη βαρύτητα στην ορθόδοξη αγωγή και κατήχηση των νέων μας, γι αὐτό και καθιέρωσε κοινές εκδηλώσεις και δράσεις των Κατηχητικών Σχολείων της περιοχής. Κάθε χρόνο τελούσε Αγρυπνία η Ιερά Παράκληση για τους μαθητές που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, ενώ καθιέρωσε χρηματικά έπαθλα για τους αριστεύσαντες μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των σχολείων της Ι. Μητροπόλως και των δύο Εκκλησιαστικών Σχολών που λειτουργούν στην Εκκλησία Κρήτης. Σε συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή και αθλητικούς φορείς διοργάνωνε τους πανελλήνιους αγώνες δρόμων «Γύρος της Σητείας», όπου συμμετείχαν οι μαθητές των σχολείων μας, καθώς και τους παγκρήτιους αγώνες στίβου «ΝΕΣΤΟΡΕΙΑ» στην Ιεράπετρα, για να τιμηθεί η μνήμη του προστάτη των αθλητών Αγίου Μάρτυρος Νέστορος.
Για την κατάρτιση και επιμόρφωση των Εφημερίων μας διοργάνωνε τουλάχιστον δύο Ιερατικές Συνάξεις κατ ἔτος με ομιλητές διακεκριμένους Καθηγητές των Θεολογικών, Ιατρικών και Παιδαγωγικών Σχολών και λόγιους Κληρικούς. Επίσης ανά τακτά χρονικά διαστήματα έδιδε την ευκαιρία στους πιστούς να καταρτισθούν πνευματικά, ακούγοντας τον λόγο του Θεού από διακεκριμένους ομιλητές, όπως κατά τους Κατανυκτικούς Εσπερινούς της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, κατά την οποία καλούσε πάντοτε Αγιορείτη Ηγούμενο και Πνευματικό για την Ιερά Εξομολόγηση κυρίων των νέων μας. Ακόμα, κάθε χρόνο υπό την πνευματική καθοδήγηση και συνοδεία του διοργάνωνε μία η δύο προσκυνηματικές εκδρομές στα ορθόδοξα σκηνώματα της Ελλάδος και τα προσκυνήματα των Αγίων Τόπων, της Κων/πόλεως και της Μικρασίας.
Δημιούργησε το Σισσίτιο στην πόλη της Σητείας που λειτουργεί σήμερα σε μόνιμη βάση, προσφέροντας φαγητό για περίπου εξήντα συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη στήριξης, ενώ ανά τακτά διαστήματα και κυρίως κατά τις μεγάλες εορτές μοιράζει τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης σε άνεργους και όσους έπληξε περισσότερο η οικονομική κρίση.
Από την αρχή της Ποιμαντορίας του δημιούργησε Εκκλησιαστικό Βιβλιοπωλείο για τη διάδοση του χριστιανικού και ψυχωφελούς βιβλίου. Όλα αυτά τα χρόνια συνεργάστηκε στενά με τους εκπροσώπους της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και τους άλλους φορείς για την πρόοδο της τοπικής μας κοινωνίας, γι αὐτό και πρωτοστατήσατε στα συλλαλητήρια που έγιναν στην Ιεράπετρα και τη Σητεία για τη στήριξη και αναβάθμιση των Νοσοκομείων των δύο πόλεών μας. Εκεί επισκεπτόταν για να στηρίξει τους ασθενείς που δοκιμάζονταν στο κρεβάτι του πόνου, όπως έκανε και για τους ηλικιωμένους στο Γηροκομείο της Ιεράπετρας. Δεν ξεχνούσε βέβαια τα στρατευμένα νειάτα μας στο 3ο Κ.Ε.Π. Ζήρου και τους νέους Αστυνομικούς στη Σχολή Αστυφυλάκων που λειτουργούσε στη Σητεία, που επίσης τακτικά επισκεπτόταν.
Από τις αρχές του 2001 εξέδιδε ανελλιπώς το περιοδικό της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας «Άγκυρα Ελπίδος», που περιέχει τα ένθετα παιδικά και νεανικά φυλλάδια “Κοντά στον Χριστό” και “Νεανικά Αγκυροβολήματα” για την πνευματική οικοδομή όλων των ηλικιών του ποιμνίου του. Ενέργησε για την απόκτηση άδειας Εκκλησιαστικού Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως από το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο και για την συνεχή αναμετάδοση του προγράμματος του Ραδιοφ. Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος. Επίσης, προχώρησε σε σημαντικές εκδόσεις βιβλίων ενώ φιλοξένησε δύο Παγκρήτια Θεολογικά Συνέδρια και τις εργασίες της Επιτροπής του διαχριστιανικού διαλόγου μεταξύ αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και της Λουθηρανικής Εκκλησίας υπό την Προεδρία του Σεβ. Μητροπολίτου Σασίμων κ. Γενναδίου.
Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, το ΤΕΙ Κρήτης, το Επιμελητήριο Λασιθίου και άλλους φορείς προχώρησε στην Ίδρυση του “Αγροτικού Κέντρου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας – ΒΙC Κρήτης”, μιας καινοτόμου δράσεως για την προαγωγή της τοπικής αγροτικής κοινωνίας.
Παράδοση δωρεάν μαθημάτων Βυζαντινής Μουσικής σε Σητεία και Ιεράπετρα. Επίσης δωρεάν φοίτηση στης Σχολή Αγιογραφίας και στο Κοινωνικό Φροντιστήριο, στο οποίο παραδίδονταν μαθήματα δωρεάν ενισχυτικής διδασκαλίας στα μαθήματα των Αρχαίων Ελληνικών, της Νεολληνικής Γλώσσας, των Μαθηματικών, της Φυσικής και της Χημείας σε μαθητές όλων των τάξεων Γυμνασίου, καθώς και της Α΄ και Β΄ τάξης του Λυκείου.
Εκτός όμως από το πολύπευρο εκκλησιαστικό κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο του μακαριστού Ποιμενάρχη μας που είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού, υπάρχει και η αθόρυβη προσφορά του που δεν είναι γνωστή, καθώς το έργο της Εκκλησίας δεν διαφημίζεται κατά την ευαγγελική προσταγή “εν τω κρυπτώ” , όπως ήταν η αφανής οικονομική στήριξη δεκάδων σπουδαστών και φοιτητών απόρων οικογενειών, των οποίων είχε αναλάβει εξ ολοκλήρου τα έξοδα των σπουδών τους.

Πηγή : Style 100fm

Συνολικες προβολες σελιδας