Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

«Ο Νομός Λασιθίου και η Ιστορία του»


Δέκα πέντε χρόνια περίπου χρειάστηκαν για να ολοκληρωθεί το δίτομο έργο «Ο Νομός Λασιθίου και η Ιστορία του», που εξέδωσε η Εταιρεία Γραμμάτων και Τεχνών Ανατολικής Κρήτης και παρουσιάστηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου, στον Άγιο Νικόλαο.

Η δίτομη Ιστορία του Νομού Λασιθίου είναι ένα συλλογικό έργο, για το οποίο εργάστηκαν πολλοί και χρειάστηκε πολλή υπομονή και επιμονή, προκειμένου να ολοκληρωθεί. Ο άνθρωπος που πίστεψε και στήριξε μέχρι και την τελευταία στιγμή το όλο εγχείρημα ήταν ο Πρόεδρος της Εταιρείας Γραμμάτων και Τεχνών Γιώργος Χατζηδάκης, ο οποίος με την ψυχραιμία και την εμπειρία του, χειρίστηκε τις άτυχες στιγμές ξεπερνώντας με τη συνδρομή και των υπόλοιπων μελών της Εταιρείας όσα εμπόδια προέκυψαν στη δεκάχρονη αυτή προσπάθεια, για να ολοκληρωθεί τελικά το έργο αυτό και να εκδοθεί.
Για το βιβλίο μίλησαν επίσης ο Γιώργος Παναγιωτάκης και ο Νίκος Πετράκης.


Ο α΄ τόμος, 432 σελίδων, περιέχει: Πρόλογο του Προέδρου της Ε.Γ.Τ.Α.Κ. Γιώργου Χατζηδάκη και τα κεφάλαια: «Μυθολογία του Νομού Λασιθίου» του Γιάννη Καραβαλάκη, «Νεολιθική και Μινωική Εποχή» της Μεταξίας Τσιποπούλου, «Η ανάπτυξη της εγκατάστασης στη Ζάκρο και η σημασία της για την ιστορική εξέλιξη στην Α. Κρήτη την εποχή του Χαλκού» του Λευτέρη Πλάτωνα, «Από τη Γεωμετρική Εποχή έως το τέλος των Ρωμαϊκών Χρόνων» της Βίλης Αποστολάκου, «Ο Ν. Λασιθίου κατά τη Βυζαντινή περίοδο» της Δάφνης Χρονάκη, «Το Λασίθι κατά τη Βενετοκρατία» της Μαρίας Αρακαδάκη.
Ο β΄τόμος, 420 σελίδων, περιλαμβάνει τα κεφάλαια: «Η λογοτεχνία κατά τη Βενετοκρατία» του Στυλιανού Αλεξίου, «Βυζαντινή Τέχνη στο Λασίθι» του Σταύρου Μαδεράκη, «Η Τουρκοκρατία στο Ν. Λασιθίου (1669-1866) του Δημήτρη Παπαδάκη, «Η δεύτερη φάση της νεώτερης Τουρκοκρατίας» του Γιάννη Χριστάκη, «Ο Ν. Λασιθίου στη Νεώτερη Ιστορία» του Γιώργου Παναγιωτάκη, «Το Γλωσσικό ιδίωμα του Ν. Λασιθίου» του Χριστόφορου Χαραλαμπάκη, «Η παραδοσιακή μουσική του Ν. Λασιθίου» της Ειρήνης Θεοδοσοπούλου, «Λαογραφική προσέγγιση του Ν. Λασιθίου» του Γιώργου Αικατερινίδη.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας