Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Ακόμα αναμένεται η απάντηση του Υπουργείου για την προστασία του φοινικόδασους

Από τον περασμένο Ιανουάριο (16-1-2016) η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής έχει υποβάλει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κοστολογημένο σχέδιο, για την αντιμετώπιση του κόκκινου σκαθαριού που έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρο το νομό Λασιθίου και «πολιορκεί» το φοινικόδασος Βάι,
ενώ υπάρχουν εκτιμήσεις από αρμοδίους παράγοντες της Διεύθυνσης Δασών Λασιθίου, ότι αυτό ήδη βρίσκεται μέσα στο φοινικόδασος, χωρίς κανείς μέχρι στιγμής να μπορεί να εκτιμήσει σε ποια έκταση είναι η ζημιά που έχει ήδη ή μπορεί να προκαλέσει στους φοίνικες.
Η υπεύθυνη του θέματος και συντάκτρια του σχεδίου, γεωπόνος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Λασιθίου Αγγελική Καραταράκη είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ότι το υπουργείο είχε ζητήσει από τη Διεύθυνση να εκπονήσει σχέδιο δράσης για την περιοχή της Σητείας, γύρω από το φοινικόδασος (μιας και η αρμοδιότητα του υπουργείου φτάνει μέχρι τα όρια του δάσους και εντός του την αρμοδιότητα έχει η Διεύθυνση Δασών). Το υπουργείο ζήτησε κοστολογημένες ενέργειες που θα μπορούσαν να λάβουν χώρα για να επιβραδυνθεί η προσβολή του φοινικόδασους. Ο προϋπολογισμός του σχεδίου αυτού έχει εκτιμηθεί σε 727.500 ευρώ.
Οι άξονες του σχεδίου περιλαμβάνουν:  Συχνές επισκοπήσεις από γεωπόνους της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και του Δήμου Σητείας ώστε να εντοπίζονται έγκαιρα τα προσβεβλημένα δέντρα. Να παρέχονται άμεσα οδηγίες σε ιδιοκτήτες προσβεβλημένων φοινίκων για το τι πρέπει να πράξουν σε μια μεγάλη ζώνη γύρω από το δάσος. Προτείνεται να εξασφαλιστεί χρηματικό ποσό που θα διατίθεται σε εργολάβο, όπως παλαιότερα είχε γίνει στο Μεραμβέλλο, ο οποίος θα έχει τα αναγκαία μηχανικά μέσα και εργαλεία, για να ακολουθεί και εφαρμόζει τη διαδικασία που προβλέπεται σε κάθε εντοπισμένη περίπτωση άρρωστου φοίνικα, υπό την καθοδήγηση των φυτοϋγειονομικών ελεγκτών. Επίσης είναι αναγκαία η εξασφάλιση κονδυλίου ώστε να γίνεται προμήθεια των αναγκαίων φαρμάκων που θα χρησιμοποιούνται όπου χρειάζεται. Όπου, για λόγους προστασίας της ανθρώπινης υγείας και ασφάλειας, δεν συνίσταται η χρήση φαρμάκων, θα χρησιμοποιούνται, εναλλακτικά, κατάλληλα βιολογικά σκευάσματα, όπως σε δέντρα που φύονται σε αυλές σχολείων, σε πάρκα, ξενοδοχεία κλπ.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας