Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

Ερώτηση Πλακιωτάκη για τα Φράγματα Λιθινών και της Λιμνοδεξαμενής Χοχλακιών

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αποστόλου κατέθεσε ο πρώην Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Λασιθίου κ. Γιάννης Πλακιωτάκης αναφορικά με την πορεία των δύο σημαντικών έργων για το νομό Λασιθίου, του Φράγματος Λιθινών και της Λιμνοδεξαμενής Χοχλακιών.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

« Με την υπ’αριθ. 1076/19-3-2015 επιστολή του ο Δήμος Σητείας σας είχε ενημερώσει για δύο απαραίτητες υποδομές που αφορούν στην αξιοποίηση των επιφανειακών απορροών – που καταλήγουν σήμερα στη θάλασσα – στην Τοπική Κοινότητα Λιθινών και στην περιοχή Χοχλακιές της Τοπικής Κοινότητας Παλαικάστρου. Πρόκειται για το «Φράγμα Λιθινών περιοχής Πιλαλημάτων Ν. Λασιθίου» και τη «Λιμνοδεξαμενή Χοχλακιών».
Δυστυχώς όμως παρά την επιστολή του Δ. Σητείας και τις ερωτήσεις στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου στην Βουλή, καμία επίσημη απάντηση μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί για την πορεία των εν λόγω υποδομών.
Αντιθέτως, το μόνο που έχουμε πληροφορηθεί είναι η ότι το έργο στο Φράγμα Λιθινών έχει απενταχθεί από το ΕΣΠΑ (Μέτρο 125 Α1 του προγράμματος Αλέξανδρος Μπαλτατζής) με βάση την 7939/30-4-15 απόφαση του Γενικού Γραμματέα κ. Κασίμη.
Σε ότι αφορά το έργο της κατασκευής της «Λιμνοδεξαμενής Χοχλακιών» σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της αρμόδιας Υπηρεσίας, η μελέτη θα ολοκληρωθεί μέχρι 31/12/2015.
Όπως επισημαίνουν αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες, θα πρέπει να γίνει συμπλήρωση – τροποποίηση της Μ.Π.Ε. (η οποία λήγει τον Ιούλιο του 2018), στην οποία θα λαμβάνονται υπόψη τα νέα έργα τα οποία θα προκύψουν από την τελική μελέτη κατασκευής.
Αναφορικά λοιπόν με το έργο της Λιμνοδεξαμενής Χοχλακιών επιβάλλεται οι αρμόδιες υπηρεσίες να προβούν στην επικαιροποίηση της εν λόγω Μ.Π.Ε ώστε το έργο να αποκτήσει πλήρη ωριμότητα και να είναι εφικτή η χρηματοδότηση του στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο.
Κύριε Υπουργέ,
Επειδή η ανησυχία των αγροτών του Λασιθίου είναι μεγάλη για την απρόσκοπτη ολοκλήρωση των συγκεκριμένων έργων,
επειδή θα λύσουν σημαντικά προβλήματα στην ξηροθερμική περιοχή, την οποία προγραμματίζεται να αρδεύουν, διευρύνοντας τις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής μας
Κατόπιν αυτών, ερωτάσθε:
Για ποιο λόγο προχώρησε το Υπουργείο στην απένταξη του «Φράγματος Λιθινών περιοχής Πιλαλημάτων Ν. Λασιθίου» από το ΕΣΠΑ, ενός τόσο σημαντικού για την τοπική κοινωνία έργου;
Γιατί η κυβέρνηση δεν δρομολόγησε την ένταξη του έργου στο πακέτο Γιούνκερ που μπορεί να είναι μια εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης για ένα τόσο σημαντικό και δαπανηρό έργο;
Σε ποιό στάδιο βρίσκεται σήμερα το έργο κατασκευής της «Λιμνοδεξαμενής Χοχλακιών»;
Σε ποιές ενέργειες θα προβείτε για την ένταξη των 2 έργων στην τρέχουσα ή στην επόμενη προγραμματική περίοδο, και την έγκαιρη τροποποίηση των Μ.Π.Ε.;

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας