Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

Μητέρες καλούνται να επιστρέψουν το επίδομα τοκετού και στον Άγιο Νικόλαο!

ΕΓΚΥΟΣΤο ΙΚΑ Αγίου Νικολάου με επιστολή του ζητά από τις μητέρες που έλαβαν το επίδομα τοκετού πριν 3 χρόνια να το επιστρέψουν καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς ως ορίζει ο νόμος.

 Η μητέρα που ήρθε σε επαφή με το fonien.gr, ανέφερε καταθέτοντας  όλα τα σχετικά έγγραφα ότι κατέθεσε κανονικά τα χαρτιά της στο ΙΚΑ και της εγκρίθηκε στις 30 Ιανουαρίου του 2013 το ποσό των 900 ευρώ, το λεγόμενο επίδομα τοκετού, προκειμένου να γεννήσει σε μαιευτήριο του Ηρακλείου.
Δύο χρόνια μετά και χωρίς καμία προειδοποίηση ζητούν από την εν λόγω μητέρα και όχι μόνο όπως προκύπτει και από άλλες περιπτώσεις τόσο εδώ, άλλες τρεις μητέρες, όσο και στο  Ηράκλειο περίπου 40, όπως είχε αναδείξει το ρεπορτάζ του Candia News (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Το ΙΚΑ Ηρακλείου ζητά πίσω τα χρήματα τοκετού από μητέρες! Θα πληρώνει μόνο όσες γεννούν... σπίτι τους!), να επιστρέψει το ποσό αυτό καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να προχωρήσουν σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ως ορίζει ο νόμος. Το υποκατάστημα του ΙΚΑ Αγίου Νικολάου, με έγγραφό του, ζητά πίσω το επίδομα και μάλιστα με τόκο 5% (900 ευρώ) επικαλούμενο το νόμο που τέθηκε σε ισχύ στις 18 Νοεμβρίου του 2013, δηλαδή περίπου ένα χρόνο μετά την χορήγησή του. Εκ παραδρομής δόθηκε το επίδομα  όχι μόνο στην Μ.Α. αλλά σε 50 μητέρες περίπου στο Ηράκλειο σύμφωνα με πληροφορίες.
Οι υπάλληλοι συνέχιζαν να φτιάχνουν κανονικά τα χαρτιά και έδιναν τα επιδόματα. Το τραγικό είναι ότι σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών του ΙΚΑ, δικαίωμα του επιδόματος έχουν μόνο όσες γυναίκες γεννάνε… στο σπίτι τους! Θα παίρνουν το επίδομα προσκομίζοντας την απόδειξη της μαίας. Οι μητέρες που έλαβαν το “χαρτί” δεν έχουν δικαίωμα ένστασης, μπορούν όμως να κάνουν διακανονισμό για την εξόφληση του χρέους.
2 2 16 ika megaloxvris p2

Το θέμα είναι ότι οι περισσότερες οικογένειες δεν έχουν τα χρήματα για να τα επιστρέψουν, συνολικά το ΙΚΑ τους ζητάει με τις προσαυξήσεις 1100 ευρώ για κάθε περίπτωση και έτσι προσπαθούν με νομικούς συμβούλους να ξεκαθαρίσουν το τοπίο, είναι και η στάση των δικηγόρων όμως σε εξέλιξη και το θέμα δεν προχωρά. Οι μητέρες από τον Αγιο Νικόλαο ζητούν την παρέμβαση όποιων μπορούν να βοηθήσουν ώστε να σταματήσει η διαδικασία των τόκων και να αναλάβει το ΙΚΑ τις ευθύνες του.

Πηγή : Fonien.gr

Συνολικες προβολες σελιδας