«Η εμφάνιση και εξάπλωση του σκαθαριού, είναι πρόβλημα ολόκληρης της Κρήτης, αλλά ιδιαίτερα απασχολεί το Νομό Λασιθίου.
Λόγω της απειλής που συνιστά για το φοινικόδασος Βάι, δυστυχώς δεν έχει αντιμετωπιστεί ακόμη στο βαθμό που θα έπρεπε. Και δεν είναι οι τοπικές Υπηρεσίες αυτές που ευθύνονται για την κατάσταση αυτή που επικρατεί, αλλά η κωλυσιεργία της κεντρικής διοίκησης της Αθήνας, η οποία δεν θέλω να δεχθώ ότι αδιαφορεί, αλλά οι λύσεις που προτείνει για μας εδώ δεν είναι εφικτές στην εφαρμογή τους, για να αντιμετωπιστεί ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα».
Αυτά δήλωσε χθες, στην ΑΝΑΤΟΛΗ, ο Διευθυντής Δασών Νομού Λασιθίου Μανώλης Συλλιγάρδος, επισημαίνοντας ότι μέχρι τώρα οι συσκέψεις, στην Περιφέρεια και στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, καθώς και οι επισκέψεις τόσο του ιδίου όσο και του Δημάρχου Σητείας, στα αρμόδια υπουργεία, δεν επέφεραν κανένα αποτέλεσμα στην καταστροφική δράση του κόκκινου σκαθαριού. Το τραγικό είναι ότι, όπως για πρώτη φορά παραδέχεται υπηρεσιακός παράγων της πολιτείας, το σκαθάρι εντοπίζεται ήδη να πετά μέσα στο φοινικόδασος ), η δράση του είναι ανεξέλεγκτη και η ερχόμενη άνοιξη θα είναι καθοριστική γιατί θα αποκαλύψει ποια ακριβώς είναι η ζημιά που έχει προκαλέσει, αλλά σήμερα δεν είναι ακόμη ορατή!
Όπως μας είπε ο κ. Συλλιγάρδος, έχει εντοπιστεί φοίνικας ξερός μέσα στο φοινικόδασος και εντός της εβδομάδας θα μεταβεί υπάλληλος της Διεύθυνσης Δασών για να εξετάσει ακριβώς τα αίτια της ξήρανσής του.

Πηγή : StudioVai