Τη Δευτέρα 19/10 πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση των μηχανικών με θέμα τη λειτουργία της ΥΔΟΜ Σητείας. Το θέμα συζητήθηκε για άλλη μια φορά διεξοδικά από τους μηχανικούς, προτάθηκαν λύσεις και πάρθηκαν αποφάσεις.
Αποφασίστηκε να γίνει συνάντηση με το ΤΕΕ ΤΑΚ και στη συνέχεια με την Περιφέρεια για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Σκοπός να υπάρξει μία συνεργασία των παραπάνω φορέων με το Δήμο και το Σύλλογο των Μηχανικών για την καταγραφή των προβλημάτων και την εξασφάλιση της επίλυσής τους.
Μετά τη συνέλευση της 19ης /10 καταφέραμε επιτέλους(!) να κάνουμε τη δημοτική αρχή να ασχοληθεί με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μηχανικοί. Ως τώρα είχαμε να αντιμετωπίσουμε την αδιαφορία, τη σκόπιμη κώφωση στα αιτήματα του συλλόγου, την πλήρη απαξίωσή μας. Μπορεί η οικονομική κρίση να έχει χτυπήσει τον κλάδο μας καθώς και τα επαγγέλματα τα συναφή με αυτόν περισσότερο από κάθε άλλον, δεν παύουμε όμως να είμαστε άνθρωποι της δουλειάς και των γραμμάτων και δεν επιτρέπουμε να μας αντιμετωπίζουν ως πολίτες β' κατηγορίας. Οι αγώνες μας και οι πιέσεις μας έδωσαν ώθηση στο ζήτημα αλλά δε σταματάμε εδώ. Το θέμα θα προχωρήσει με πρώτη κίνηση την ενημέρωση και σύγκληση των φορέων.
Ενδεχομένως το θέμα της δυσλειτουργίας της ΥΔΟΜ για τον κ. Δήμαρχο και τους υφισταμένους του να είναι έλλασον. Άλλωστε για αυτούς, μήνας μπαίνει, μήνας βγαίνει το μηνιάτικο είναι εξασφαλισμένο. Για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες όμως στον κατασκευαστικό κλάδο και τις οικογένειές τους η καθυστέρηση με οποιοδήποτε τρόπο στην έκδοση των αδειών είναι μεγάλη υπόθεση. Ο κ. Πατεράκης στις δηλώσεις του αναρωτιέται προς τι τόση εμπάθεια από τη μεριά του Συλλόγου στη δημοτική αρχή . Το θέμα δεν είναι προσωποπαγές. Εκτός και αν θεωρεί το Δήμο χαλιφάτο του. Όχι, εδώ πρέπει να κάνουμε μια διόρθωση, υπενθυμίζοντάς του την υποχρέωσή του να υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού.
Διαπιστώνουμε ότι επικρατεί μια τάση στις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες να εκμηδενίζουν τους διαφόρους συλλόγους και σωματεία που προασπίζουν συλλογικά δικαιώματα άλλοτε απαξιώνοντάς
τα και άλλοτε οδηγώντας τα σε ατέρμονες διαμάχες και διαξιφισμούς στήνοντας πολεμικό κλίμα με τελικό αποτέλεσμα τη διάλυση τους. Το πεδίο επομένως μένει ελεύθερο για την όποια κατάχρηση εξουσίας και εξυπηρέτηση προσωπικών συμφερόντων εκ μέρους των εκάστοτε αρχών. Η ενίσχυση των δημοκρατικών δομών ελέγχει τις αρχές προς όφελος του λαού. Η καλή συνεργασία της πολιτικής ηγεσίας με τους διαφόρους συλλόγους αποδεικνύει τη δημοκρατικότητα της πρώτης. Ο Σύλλογος των Μηχανικών απέδειξε ότι κάθε κίνηση του βασίζεται σε δημοκρατικές αρχές με γνώμονα τη στήριξη των συναδέλφων και της τοπικής κοινωνίας.
Τώρα, ως προς την ουσία του προβλήματος της “κακής” λειτουργίας της ΥΔΟΜ κύριος υπεύθυνος τελικά αναδεικνύεται από μόνος του ο κ. Δήμαρχος γιατί αντί να αφουγκραστεί τους προβληματισμούς του συλλόγου, αφού δεν έχει τη διορατικότητα να αντιλαμβάνεται και να προλαβαίνει από μόνος του τις δυσλειτουργίες των υπηρεσιών του Δήμου αμέσως, προσπαθεί να “αποδράσει” από την ουσία, ρίχνοντας στάχτη στα μάτια των πολιτών και λάδι στην αντιπαράθεση που στοχευμένα αποπροσανατολίζει, δηλώνοντας ψευδός ότι :
- Δεν είχε προσκληθεί στη Γενική συνέλευση και γι αυτό απουσίαζε
- Δεν υπάρχει καμία άδεια-κανένας φάκελος που να μην έχει ελεγχθεί
Τέλος, παραδέχεται εν μέρει τη μεγάλη καθυστέρηση πρωτοκόλλησης των νέων μελετών προς έκδοση οικοδομικών αδειών, εστιάζοντας μόνο στην ελλιπή συμπλήρωση των φακέλων.
Επειδή για όλα τα παραπάνω μία και μόνο είναι η αλήθεια την οποία θα πρέπει να την μάθει επιτέλους “ο ταλαιπωρημένος πολίτης” που μάταια περιμένει να εξυπηρετηθεί στις χρονικές προθεσμίες που προβλέπει ο νόμος. Και επειδή και ο ίδιος ο δήμαρχος δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί ορισμένα τεχνικά ζητήματα ως προς τη λειτουργία της ΥΔΟΜ, θα τον παρακαλούσαμε μέσα σε κλίμα συνεργασίας να συγκαλέσει έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα τη λειτουργία της υπηρεσίας της ΥΔΟΜ, σε συνεννόηση με το ΤΕΕ ΤΑΚ και την Περιφέρεια. Εάν δεν είναι για διαδικαστικούς λόγους εφικτό αυτό, τότε να συμφωνηθεί μια δημόσια συζήτηση σε οποιοδήποτε τηλεοπτικό-ραδιοφωνικό σταθμό παρουσία αφενός του ιδίου του Δημάρχου κ. Πατεράκη και του προϊσταμένου της ΥΔΟΜ κ. Λατζανάκη και αφετέρου εκπροσώπων του Δ.Σ. του συλλόγου μας.
Ευελπιστούμε να βρεθούν λύσεις για ένα θέμα που είναι ζωτικό και επείγον για την εξυπηρέτηση των πολιτών, τη βιωσιμότητα επιχειρηματιών και αποτροπή πιθανής δυστοκίας σε μελλοντική ανάπτυξη του τόπου μας.