Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Εγκαίνια στην Αγ. Πετρούπολη της έκθεσης εικόνων του Κρητικού Αγιογράφου Εμμανουήλ Μπετεινάκη

Εγκαίνια στην Αγ. Πετρούπολη της έκθεσης εικόνων του Κρητικού Αγιογράφου Εμμανουήλ Μπετεινάκη

Έκθεση σύγχρονων έργων της Κρητικής Σχολής Αγιογραφίας πραγματοποιείται από τις 3 Οκτωβρίου έως τις 15 Νοεμβρίου στο Κρατικό Ίδρυμα Πολιτισμού της Αγίας Πετρούπολης «Κρατικό μουσείο- μνημείο Ναός του Αγίου Ισαάκ»,
που αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο ορθόδοξο ναό της Ρωσίας, διακοσμημένο με ψηφιδωτές εικόνες και έναν από τους μεγαλύτερους καθεδρικούς ναούς της Ευρώπης.
Τα εγκαίνια της έκθεσης τέλεσε το Σάββατο 3 Οκτωβρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, ο οποίος ηγείται εννιαήμερης προσκυνηματικής εκδρομής της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας στη Ρωσία, που περιλαμβάνει επισκέψεις και προσκυνήματα στα Μοναστήρια, τους Ναούς και τα Μουσεία των πόλεων Μόσχας και Αγίας Πετρούπολης.
Η έκθεση εικόνων της Κρητικής Σχολής Αγιογραφίας περιλαμβάνει φορητές εικόνες του γνωστού αγιογράφου κ. Εμμανουήλ Μπετεινάκη, που έφθασαν στην Αγία Πετρούπολη από την Ιερά Μονή Τοπλού, ιερούς ναούς της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, καθώς και από άλλους ναούς της Ανατολικής Κρήτης.
Ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θ. Πατεράκης απεύθυνε τον ακόλουθο χαιρετισμό:
Έχουν περάσει 1000 χρόνια περίπου από την εποχή που οι απεσταλμένοι του Βλαδίμηρου του Κιέβου, ηγέτη των Ρως, καταλήγουν μετά από χρόνια αναζητήσεων στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί ανακαλύπτουν την αλήθεια που έμελλε να αλλάξει την πορεία ενός αχανούς κράτους, όπως η Ρωσία, αλλά και την ανθρωπότητα ολόκληρη, την Ορθοδοξία.
Είναι η εποχή που ο σπόρος του Ευαγγελίου θα πέσει στη Ρωσία για να βλαστήσει αλλά και να διαφυλάξει δια μέσου των αιώνων το μεγαλείο της ορθόδοξης παράδοσης.
Είναι η εποχή που ουσιαστικά ξεκινούν οι πνευματικοί δεσμοί της Ρωμιοσύνης με τη Ρωσία. Μίας σχέσης που διατηρείται άσβεστη ανά τους αιώνες.
Η απανταχού ορθόδοξη Εκκλησία διατήρησε ακέραιο έναν τεράστιο πλούτο τόσο στο χώρο του λειτουργικού βίου όσο και στο χώρο της Εκκλησιαστικής τέχνης.
Κατά την ορθόδοξη πίστη η εικόνα δεν είναι μία απλή απεικόνιση, ούτε μία διακόσμηση, ούτε ακόμα μία εικονογράφηση της αγίας Γραφής. Είναι κάτι περισσότερο: ισότιμη του ευαγγελικού μηνύματος, ένα λατρευτικό σκεύος που συμμετέχει ολόκληρο στη λειτουργική ζωή.
Τα έργα του Έλληνα αγιογράφου Μανώλη Μπετεινάκη που εκτίθενται σήμερα εδώ, διέπονται από τις ίδιες αρχές και επιταγές, όπως προστάζει η Ορθοδοξία, η Βυζαντινή παράδοση και η τεχνοτροπία αλλά και η Κρητική Σχολή, αφού βαθιά ριζωμένη στη ζωή του είναι η Κρήτη, γεγονός που αποτυπώνεται προδήλως στο έργο του.
Ως Έλληνας και δη Κρητικός αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση αλλά και πολύ μεγάλη χαρά που βρίσκομαι εδώ για να τελέσουμε τα εγκαίνια της μοναδικής αυτής έκθεσης με την ευχή αυτή να δημιουργήσει δονήσεις, προβληματισμούς και να εμπνεύσει τους απανταχού Ορθόδοξους χριστιανούς, δίνοντας αφορμή για μελέτη και βίωση των διαχρονικών και αιώνιων αληθειών της Ορθοδοξίας.
Ακόμα η έκθεση αυτή ας αποτελέσει αφορμή γνωριμίας και γνώσης των ανεκτίμητης αξίας εκκλησιαστικών μνημείων της περιοχής της Σητείας. Τα ιστορικά μοναστήρια, οι βυζαντινές εκκλησίες και τα άλλα εξωκκλήσια και προσκυνήματα αποτελούν ζωντανά μνημεία της πίστεως μας και αδιάψευστο κριτήριο της ιστορικής παρουσίας της ελληνορθόδοξης παράδοσής μας.

Πηγή  : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας