Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Σητείας για τη δημιουργία λατομείου αδρανών υλικών στα Πλατύβολα Κατσιδωνίου

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Σητείας για τη δημιουργία λατομείου αδρανών υλικών στα Πλατύβολα Κατσιδωνίου
Το θέμα που κυριάρχησε και συζητήθηκε περισσότερο από τέσσερις ώρες στο δημοτικό συμβούλιο Σητείας ήταν η γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του λατομείου αδρανών υλικών της εταιρίας Γ. Βλαμάκης & ΣΙΑ Μινωική Κατοικία Ο.Ε. στη θέση Πλατύβολα Κατσιδωνίου.

Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Νίκος Κοζυράκης «η Περιφέρεια με έγγραφό της ζήτησε από το Δήμο την γνωμοδότηση για την ΜΠΕ. Από το Δήμο ακολούθως ανατέθηκε στο αρμόδιο Τμήμα η σύνταξη σχετικής έκθεσης, την οποία υπογράφει ο Προϊστάμενος κ. Εμμ. Ψυλινάκης». Το θέμα εισηγήθηκε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Χαράλαμπος Λεβεντέρης, ενώ ακολούθησαν ερωτήματα και τοποθετήσεις των Δημοτικών Συμβούλων και άλλων παρισταμένων στην αίθουσα, μεταξύ των οποίων και εκπρόσωποι της εταιρίας.
Το έργο αφορά τη δημιουργία λατομείου αδρανών υλικών εντός ιδιωτικής έκτασης 335,86 στρεμμάτων που εγκρίθηκε με την απόφαση Περιφερειάρχη Κρήτης (6943/19-8-13) στη θέση Πλατύβολα του Δ.Δ. Κατσιδωνίου. Όπως αναφέρει και η έκθεση του αρμόδιου Τμήματος του Δήμου, στην ΜΠΕ εξετάζονται και ως σύνοδες εγκαταστάσεις του λατομείου: Μονάδα σπαστηροτριβείου δυναμικότητας άνω των 4000tn/ημέρα (757 KW ), Μονάδα κοπής, μορφοποίησης και κατεργασίας λίθων, Μονάδα παραγωγής ετοίμου σκυροδέματος δυναμικότητας μεγαλύτερης από 300 tn/ημέρα (289 KW), Μονάδα παραγωγής ασφαλτομίγματος δυναμικότητας μεγαλύτερης από 300tn/ημέρα (420,5 KW), Μονάδα παραγωγής κονιαμάτων -πούδρας (845,3 KW) και κατασκευή εσωτερικής οδού προσπέλασης λατομικής περιοχής εντός ιδιόκτητης μη δασικής έκτασης.
Η παραγωγή από την εξόρυξη στη λατομική περιοχή εκτιμάται ότι θα ανέρχεται σε 60.000 ΤΝ ανά μήνα ή 720.000 ΤΝ ανά έτος ή 267.658 m3/έτος ασβεστολιθικού υλικού in situ. Με δεδομένα τα απολήψιμα αποθέματα του λατομείου που ανέρχονται σε 10.058.422 κυβικά μέτρα in situ εκτιμάται ότι η διάρκεια ζωής του λατομείου θα είναι 37,6 έτη.
Το σώμα ψήφισε για τη ΜΠΕ του έργου γνωμοδοτώντας αρνητικά με 16 ψήφους κατά και 6 υπέρ. Επίσης ψήφισε για την αναγκαιότητα δημιουργίας λατομείου στο Δήμο Σητείας με 18 ψήφους υπέρ και 4 κατά.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας