Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Με εξαντλητικά ωράρια οι νοσηλευτές στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου

Με εξαντλητικά ωράρια οι νοσηλευτές στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου
Χωρίς λύση παραμένουν τα προβλήματα από τις ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου,
παρά το γεγονός ότι έχουμε ήδη συμπληρώσει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, κι ενώ τα προβλήματα είναι γνωστά. Υπάρχει πλήρης ενημέρωση της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, έχουν γίνει απανωτές συσκέψεις και κινητοποιήσεις αλλά και δεκάδες δημοσιεύματα και ρεπορτάζ που αποτυπώνουν το τελευταίο δίμηνο, με λεπτομέρειες και αναλυτικά, τη διάσταση των προβλημάτων τόσο για το ιατρικό όσο και για το νοσηλευτικό προσωπικό.
Στις αρχές Οκτωβρίου καταγράφαμε πως οι οφειλόμενες μέρες άδειας και τα ρεπό του νοσηλευτικού προσωπικού του Νοσοκομείου, ανέρχονται συνολικά στις 6.086 μέρες εργασίας για το κεντρικό Νοσοκομείο του Λασιθίου. Το στοιχείο είναι πραγματικά πρωτόγνωρο αν σκεφτεί κάποιος πως αυτές οι μέρες αντιστοιχούν σε 134 στελέχη που έχει η νοσηλευτική υπηρεσία. Δηλαδή, κατά μέσο όρο αντιστοιχούν περίπου 45 μέρες για κάθε νοσηλευτή που υπηρετεί στο Νοσοκομείο. Αυτό πρακτικά μεταφράζεται στις ημέρες άδειας που δικαιούνται για δύο χρόνια περίπου. Τότε επισημαίναμε πως το στοιχείο αυτό που προέκυπτε στις αρχές Οκτωβρίου, όσο δραματικό κι αν παρουσιάζεται μπορεί να επιδεινωθεί στο μέλλον διότι από το νέο έτος θα επιβαρυνθεί η κατάσταση αφού προβλέπεται να προστεθούν τα στοιχεία για όλο το 2014 που θα ήταν ακόμα πιο επιβαρυντικά.
Τα νεώτερα επίσημα στοιχεία, επιβεβαιώνουν, πριν συμπληρωθεί το έτος, πως η κατάσταση είναι πολύ πιθανόν να επιδεινωθεί μέχρι τέλος του έτους λόγω επικείμενων συνταξιοδοτήσεων και πρέπει να υπάρξουν ενέργειες ώστε να δοθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις.
Είναι ξεκάθαρο πως το νοσοκομείο Αγίου Νικολάου αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα λειτουργίας εξαιτίας της υποστελέχωσης του σε νοσηλευτικό προσωπικό με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται όλες οι βάρδιες με την απαιτούμενη ασφάλεια τόσο των νοσηλευομένων σε αυτό, όσο και των εργαζομένων στο ίδρυμα, οι οποίοι καλούνται να εργαστούν σε εξαντλητικά ωράρια, σε μερικά τμήματα μάλιστα χωρίς καθόλου άδεια.
Μάλιστα, όπως περιγράφει, αναλυτική έκθεση της διευθύντριας της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, που έχει πλήρη εικόνα και προχωρεί στην αποτύπωση της κατάστασης, η λειτουργία των νοσηλευτικών τμημάτων εδώ κι αρκετούς μήνες βρίσκεται σε «οριακή κατάσταση» και ουσιαστικά με μεγάλη δυσκολία οι εργαζόμενοι προσπαθούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους λόγω του φόρτου εργασίας αλλά και εξαιτίας των μεγάλων ελλείψεων νοσηλευτικού προσωπικού. Η έκθεση κοινοποιείται στα αρμόδια όργανα του Νοσοκομείου, δηλαδή τόσο στο Διοικητή κ. Μανόλη Μακρονικολάκη, όσο και στην Ιατρική Υπηρεσία και τους εμπλεκόμενους με το θέμα φορείς. Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση, είναι αβέβαιο, αν υπάρχει πραγματική λύση εκ των έσω, αφού η ανυπαρξία προσωπικού, δεν μπορεί να δώσει λύσεις, κάτι που πρέπει να πράξει η 7η Υγειονομική Περιφέρεια που συστηματικά τηρεί αναβλητική στάση για όλα τα προβλήματα.
Ουσιαστικά και μέσα από την έκθεση, επιβεβαιώνεται πως το πάγωμα των προσλήψεων, οι συνεχείς μετακινήσεις και αποσπάσεις που έχουν σημειωθεί στο Νοσοκομείο και φτάνουν στον αριθμό των 22 στελεχών, έχουν επιφέρει σημαντική δυσλειτουργία στα τμήματα του νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, όπως αποτυπώνεται επίσημα πλέον και χωρίς να έχει δοθεί λύση στο πρόβλημα. Αν σε αυτούς που έχουν φύγει, έχοντας αντικατασταθεί μόνο οι μισοί, προστεθούν και τα αναμενόμενα προβλήματα που υπάρχουν στη διάρκεια λειτουργίας ενός Νοσοκομείου, όπως οι μακροχρόνιες αναρρωτικές άδειες λόγω προβλημάτων υγείας, οι άδειες μητρότητας, αλλά και οι συνταξιοδότησης, σκιαγραφείται ανάγλυφα πού οδηγεί, δυστυχώς, στο συμπέρασμα πως ο μεγάλος αριθμός οφειλόμενων αδειών και ρεπό, έχει ως αποτέλεσμα «το προσωπικό να έχει φτάσει στα όρια της επαγγελματικής εξουθένωσης».
ΜΙΧ. ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας