Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Λιγότερα στους αγρότες, περισσότερα στην Κρήτη


Οι αγρότες της Κρήτης χάνουν 200 εκατ. ευρώ από τη νέα ΚΑΠ, αλλά τα χρήματα αυτά... μεταφέρονται συνολικά στον αγροτικό τομέα και σε διαρθρωτικά προγράμματα.

Αυτό είναι το νόημα των λεγομένων του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρι Κουκουλόπουλου, κατά τη διάρκεια της ευρείας σύσκεψης για τη νέα ΚΑΠ που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Όπως υποστήριξε ο κ. Κουκουλόπουλος, ένα 20% από τις άμεσες ενισχύσεις μεταφέρεται σε διαρθρωτικές αλλαγές του δεύτερου πυλώνα ενίσχυσης, με την Κρήτη να εξασφαλίζει, όπως είπε, ποσό 600 περίπου εκατομμυρίων ευρώ για αρδευτικά έργα και άλλες παρεμβάσεις στον αγροτικό τομέα.
Συγκεκριμένα ο κ. Κουκουλόπουλος είπε ότι η Κρήτη δε χάνει 200 εκατομμύρια ευρώ από τη νέα ΚΑΠ, όπως φαίνεται να υποστηρίζουν αγροτικά στελέχη, διότι όπως εξήγησε μεταφέρονται χρήματα από τις άμεσες ενισχύσεις σε διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες στηρίζουν την αποκέντρωση πόρων, έργα άρδευσης, ομάδες παραγωγών, κτηνοτροφία και παρεμβάσεις στο πρόβλημα του γεωργικού τομέα που αφορά την ηλικιακή ανανέωση.
Όπως ανέφερε, η Κρήτη εξασφαλίζει πόρους για αρδευτικά έργα, όπως το έργο στον Πλατύ Ποταμό, το φράγμα Λιθίνες και το φράγμα Ταυρωνίτη.
«Από την Κρήτη πρέπει να ξεκινήσει ειρηνική επανάσταση», τόνισε ο κ. Κουκουλόπουλος λέγοντας ότι το νησί μας μπορεί να δείξει το δρόμο για την υπόλοιπη χώρα.
Πάντως, αρκετοί αγρότες εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους, με τον πρόεδρο της ΕΑΣΗ να δηλώνει ότι η Κρήτη και το Αιγαίο χάνουν χρήματα από τις άμεσες ενισχύσεις της νέας ΚΑΠ, σε αντίθεση με την Ήπειρο και άλλες περιοχές.
Περισσότερα από τη σύσκεψη και ο χαιρετισμός του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη σε άλλο ρεπορτάζ.
Το βράδυ ο κ. Κουκουλόπουλος θα επισκεφτεί τη Μεσαρά, όπου και θα μιλήσει σε σχετική εκδήλωση.
Γεωργία Μακάκη

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας