Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Στα “πάνω” του το κρητικό λάδι με αυξημένη παραγωγή και καλή ποιότητα

Αισιοδοξία και για τις τιμές

Της Πέλλας Λασηθιωτάκη

Στα «πάνω» του το κρητικό λάδι με αυξημένη παραγωγή και καλή ποιότητα

Μεταξύ 2,5 και 3 ευρώ ανοίγει η αγορά για τους παραγωγούς



Υψηλή παραγωγή και εξαιρετικές ποιότητες ελαιόλαδου περιμένει φέτος η Κρήτη η οποία στα μέσα του Νοεμβρίου «μπαίνει» στη μαζική συγκομιδή. Η αγορά αναμένεται να ανοίξει σε τιμές παραγωγού πάνω από 2,50 και κάτω από 3 ευρώ, με τάσεις ανόδου.

Παραγωγοί και επιχειρηματίες είναι φέτος αισιόδοξοι, καθώς τα αποθέματα είναι μηδενικά και η ζήτηση στο χύμα, αυξημένη από την Ιταλία και την Ισπανία. Οι επιχειρήσεις τυποποίησης ελαιόλαδου περιμένουν άνοδο των πωλήσεων, κυρίως λόγω πτώσης της παραγωγής λαδιού στην Ισπανία αλλά και την Ιταλία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου των τυποποιητών του Ελαιόλαδου στην Κρήτη Γιώργο Ανδρεαδάκη, η φετινή παραγωγή αναμένεται να είναι γύρω στους 80.000 τόνους. Η μέση ετήσια παραγωγή λαδιού στην Κρήτη είναι γύρω στους 100.000 τόνους, εκτός από πέρυσι που έφθασε μόλις τους 23.000 τόνους, λόγω του γνωστού προβλήματος της ακαρπίας των ελαιόδεντρων.

Την υψηλότερη παραγωγή αναμένεται να έχουν το Κολυμβάρι, η Κίσσαμος, η Μεσαρά, η Ιεράπετρα και η Σητεία όπου τα ελαιόδεντρα είναι «φορτωμένα» με καρπό. Κι όλοι, παραγωγοί, ελαιουργοί και εξαγωγείς, ελπίζουν να μην υπάρξουν φέτος αντίξοα καιρικά φαινόμενα που θα οδηγήσουν στη μείωση της παραγωγής.

Αναμένεται ποιοτική παραγωγή

Οι ποιότητες αναμένεται να είναι εξαιρετικές, λόγω της επιτυχημένης, τηρουμένων των αναλογιών, κρατικής δακοκτονίας και κυρίως επειδή αρκετοί αγρότες πήραν φέτος την υπόθεση στα χέρια τους. Πιο συγκεκριμένα, σε διάφορες περιοχές της Κρήτης όπως Κίσσαμος και Μεσαρά, αρκετοί παραγωγοί ψεκάζουν από μόνοι τους τα ελαιόδεντρα για την καταπολέμηση του δάκου. Οι επιχειρηματίες ωστόσο, τους συνιστούν να τηρούν με ακρίβεια τις αναλογίες των διαλυμάτων και τους χρόνους μέχρι την συγκομιδή, που αναγράφονται στις ετικέτες των φαρμάκων, για να αποφευχθούν οι περιεκτικότητες δραστικών ουσιών στο τελικό προϊόν.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι η ανομβρία των τελευταίων εβδομάδων στην Κρήτη σε συνδυασμό με την υψηλή υγρασία, ιδιαιτέρως σε ορισμένες περιοχές όπως η Μεσαρά, ευνοεί την ανάπτυξη των πληθυσμών του δάκου, πράγμα που γνωρίζουν οι παραγωγοί και προχωρούν σε καταπολέμηση.

Η συγκομιδή ελαιόλαδου προγραμματίζεται να αρχίσει περί τα μέσα του Νοεμβρίου. Πιθανόν οι τελευταίες βροχοπτώσεις να επιταχύνουν τη συγκομιδή.

Προς το παρόν, εξαιρέσεις είναι οι περιοχές όπου «λάδωσαν» τα ελαιουργεία. Σε κάποιες περιοχές, όπως στα Χανιά, παράγεται «αγουρόλαδο».

Αυξημένη αναμένεται η ζήτηση

Η Κρήτη αναμένεται να ξεκινήσει φέτος την ελαιοκομική περίοδο με μηδενικά αποθέματα, πράγμα που τονώνει το εμπόριο και τις τιμές του προϊόντος. Η Ισπανία ως γνωστό έχει υποστεί κάθετη πτώση της παραγωγής και ήδη, Ισπανοί αντιπρόσωποι εταιρειών άρχισαν να κάνουν «κρούσεις» σε Κρητικούς εμπόρους για την παραλαβή μεγάλων ποσοτήτων χύμα ελαιόλαδου. Και τα προηγούμενα χρόνια η Ισπανία προμηθευόταν κρητικό ελαιόλαδο για να βελτιώσει τις ποιότητες του τυποποιημένου που διαθέτει στην αγορά. Όμως φέτος το ενδιαφέρον φαίνεται να είναι πιο έντονο.

Συγχρόνως «ζεστό» είναι το ενδιαφέρον των ιταλικών επιχειρήσεων, όπου επίσης αναμένεται μειωμένη παραγωγή.

Κατά τον κ. Ανδρεαδάκη, φέτος οι τυποποιητές περιμένουν άνοδο των πωλήσεων τους, κυρίως των εξαγωγών, λόγω των αποτελεσμάτων της δουλειάς (προβολή – προώθηση) που έχουν κάνει ιδιαιτέρως στην αγορά του εξωτερικού όλα τα προηγούμενα χρόνια. Στην άνοδο των εξαγωγών αναμένεται να συμβάλλουν η ενισχυμένη ανταγωνιστικότητα του ελαιόλαδου σε ποιότητες και τιμές, αλλά και η μείωση των διαθέσιμων ποσοτήτων τυποποιημένου από την Ισπανία και την Ιταλία.

Αισιοδοξία για τις τιμές

Οι τιμές παραγωγού στις οποίες αναμένεται να ξεκινήσει φέτος η παραγωγική χρονιά, θα κυμανθούν σύμφωνα με τον κ. Ανδρεαδάκη μεταξύ 2,50 και 3 ευρώ το κιλό, για ποιότητες οξύτητας μέχρι 0,3.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ελαιουργών και παραγωγών, οι τιμές είναι πολύ πιθανόν να αυξηθούν.

Πέρυσι η αγορά «άνοιξε» σε τιμές παραγωγού από 2,20 έως 2,30 ευρώ το κιλό επίσης για οξύτητες μέχρι 0,3. Στη συνέχεια οι τιμές αυξήθηκαν στα 2,80 ευρώ και σε ορισμένες περιπτώσεις πήγαν μέχρι και τα 3 ευρώ το κιλό, από όσους παραγωγούς κατάφεραν να αποθηκεύσουν ποιοτικό ελαιόλαδο και να το πουλήσουν την άνοιξη.

Συνολικες προβολες σελιδας