Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Αγρότες:"Κάτω τα χέρια από τις επιδοτήσεις"


Η είδηση της πιθανής εφαρμογής του μέτρου της παρακράτησης των κοινοτικών αγροτικών επιδοτήσεων και του συμψηφισμού τους με οφειλές των αγροτών στον ΟΓΑ, τον ΕΛΓΑ,
τον ΕΝΦΙΑ και στο φόρο εισοδήματος εξόργισε τους αγρότες, τους συνδικαλιστές και τους συνεταιριστές του Ν. Λασιθίου, που συνέταξαν επιστολή διαμαρτυρίας την οποία απέστειλαν ακόμα και στον ίδιο τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Την επιστολή συνυπογράφουν οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιεράπετρας, Σητείας και Μεραμπέλου, καθώς και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ιεράπετρας και Σητείας.
«Οι αγρότες της περιοχής μας αλλά και όλης της χώρας είναι ανάστατοι λόγω της αναθέρμανσης του θέματος της παρακράτησης χρεών προς τον ΟΓΑ και το Δημόσιο, μέσω συμψηφισμού με τις αγροτικές επιδοτήσεις. Θέμα που προέκυψε και από το δημοσίευμα αθηναϊκής εφημερίδας και συγκεκριμένα με την αποκάλυψη εγγράφου του επιτρόπου Γεωργίας Dacian Ciolos, που «φαίνεται» πως η κυβέρνηση έχει πάρει έγκριση από την Κομισιόν για το μέτρο συμψηφισμού των οφειλών προς τον ΟΓΑ και το Δημόσιο με τα ποσά που εισπράττουν οι δικαιούχοι οφειλέτες από κοινοτικές ενισχύσεις, καθώς και από την αδικαιολόγητη και απαράδεκτη καθυστέρηση καταβολής του ΦΠΑ προς τους αγρότες, που συνοδεύεται, μάλιστα, όπως έδειξε η περυσινή εμπειρία, από προείσπραξη από τους αγρότες του συνόλου των οφειλών τους προς το Δημόσιο, ακόμα και για οφειλή που δεν έχει καταστεί καν ληξιπρόθεσμη, καταργώντας στην πράξη ακόμα και τη δυνατότητα πληρωμής σε δόσεις, όπως ισχύει για τις υπόλοιπες κοινωνικές κατηγορίες.
Επιπλέον, η κυβέρνηση στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2015 προβλέπει (σελ. 40) ότι το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας σχεδιάζει την προώθηση των απαραίτητων δράσεων και νέου νομοθετικού πλαισίου, καθώς επίσης και την υλοποίηση της εφαρμογής του αυτόματου συμψηφισμού της επιστροφής φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ με ασφαλιστικές εισφορές προκειμένου να εισπραχθούν οι καθυστερημένες εισφορές και να βελτιωθεί η εισπραξιμότητα των εισφορών των ασφαλιστικών ταμείων και ιδιαίτερα του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ.
Όλα τα παραπάνω, στο βαθμό που ισχύσουν και επιβληθούν, στερούν τη δυνατότητα από τους αγρότες να καλλιεργήσουν και να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, τη στιγμή που οι αγρότες είναι αντιμέτωποι με όλες τις επιπλέον επιβαρύνσεις (φορολογία αγροτικού εισοδήματος από το πρώτο ευρώ, φορολογία αγρομεμαχίων μέσω ΕΝΦΙΑ κ.λπ.)», τονίζεται στο έγγραφο των αγροτικών φορέων του Ν. Λασιθίου.
Η παρακράτηση των αγροτικών ενισχύσεων είναι παράνομη, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κοινοτικούς κανονισμούς και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Αν εφαρμοστεί η ρύθμιση αυτή, οι κοινοτικοί καταλογισμοί θα έρθουν βροχή, με όποια ζημία για το ελληνικό Δημόσιο.
Όταν επισκέφτηκε τη χώρα μας ο επίτροπος Γεωργίας Dacian Ciolos κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε. το α' εξάμηνο του 2014 και ερωτήθηκε σχετικά, απέκλεισε κάθε δυνατότητα παρακράτησης επιδοτήσεων για χρέη προς το κράτος, αναφέροντας πως πρόκειται για προσωπικές πληρωμές της Ε.Ε. προς κάθε αγρότη και δεν μπορεί να μεσολαβεί το κράτος. Επίσης, ανάλογες απόψεις έχει εκφράσει η κατά καιρούς πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».

Τι ζητούν οι αγρότες
Η επιστολή των αγροτών στον πρωθυπουργό καταλήγει ως εξής: «Ζητούμε:
1) Να ολοκληρωθεί αμέσως η καταβολή επιστροφής ΦΠΑ προς τους αγρότες και να σταματήσει η κυβέρνηση τον απαράδεκτο συμψηφισμό των επιστροφών του ΦΠΑ με ανεξόφλητες εισφορές προς τον ΟΓΑ, ακόμη και για μη ληξιπρόθεσμες δόσεις προς το Δημόσιο και δόσεις που αφορούν τον ΕΝΦΙΑ.
2) Να μην ισχύσουν οι παρακρατήσεις από την επιστροφή ΦΠΑ, από πάσης φύσεως πληρωμές επιδοτήσεων, αποζημιώσεων, επιχορηγήσεις και δανειοδοτήσεις, καθώς και υποχρεώσεων των αγροτών προς ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και Δημόσιο.
3) Θεωρούμε ως παράνομη, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και το ευρωπαϊκό δίκαιο, την παρακράτηση χρεών προς τον ΟΓΑ, τον ΟΑΕΕ και το Δημόσιο, μέσω συμψηφισμού με τις αγροτικές επιδοτήσεις.
4) Ζητάμε την άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού της χώρας και συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις από μέρους των αρμοδίων υπουργών. Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και θα συναντήσει την αντίδραση ολόκληρου του αγροτικού κόσμου», καταλήγουν. 

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας