Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Η Λαϊκή Συσπείρωση Σητείας για τον ισολογισμό του Δήμου Σητείας

Η Λαϊκή Συσπείρωση Σητείας για τον ισολογισμό του Δήμου ΣητείαςΟ ισολογισμός του 2013 αντανακλά ακόμη πιο καθαρά από τους προηγούμενους τις αναδιαρθρώσεις στον Δήμο Σητείας σύμφωνα με τις οδηγίες της Ε.Ε και της κεντρικής κυβέρνησης.
Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι ο Δήμος με την εφαρμογή του Καλλικράτη γίνεται το μακρύ χέρι του κεντρικού κράτους , το πεδίο εφαρμογής και υλοποίησης της πολιτικής της Ε.Ε και της κυβέρνησης εις βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.
Όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένα η κατεύθυνση είναι να μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση και να αυξάνεται η αφαίμαξη των λαϊκών οικογενειών. Η δημοτική αρχή Σητείας πιστή στην υπηρέτηση αυτής της πολιτικής , έχει κάνει σημαντικές προσπάθειες στο να χαρακτηρίζονται σαν μπαταχτζήδες οι άνεργοι, οι φτωχοί αγρότες , οι λαϊκές οικογένειες που το εισόδημά τους έχει μειωθεί δραματικά και αδυνατούν να ανταπεξέλθουν , να κατάσχονται οι τραπεζικοί λογαριασμοί τους για 50-60ευρώ, την ίδια στιγμή που οι μεγαλοοφειλέτες των 20000-70000ευρώ που αποτελούν το 20% του συνόλου τους άφησαν να οφείλουν το 80% του συνολικού χρέους . Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν η εξαθλιώση των μισθών των εργαζομένων, η ενίσχυση των ελαστικών μορφών απασχόλησης και στον δήμο , η δραματική μείωση του αριθμού των εργαζομένων με μόνιμη και σταθερή δουλειά, η αύξηση των απασχολούμενων με δίμηνα εξάμηνα και χωρίς συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα (πρακτικάριοι-ΚΟΙΝΣΕΠ κλπ). Αυτό αποτυπώνεται και στον ισολογισμό. Από την μια μεριά μειώνεται η κρατική επιχορήγηση κατά 26% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και από την άλλη αυξήθηκαν οι φόροι-εισφορές-πρόστιμα-προσαυξήσεις από το 2012 κατά 41% που βαρύνουν την τσέπη του σητειακού λαού.
Τα αποτελέσματα αυτά έχουν και αιτία και κατεύθυνση. Εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες της Ε.Ε με μνημόνιο και χωρίς μνημόνιο και είναι συνέπεια του δρόμου ανάπτυξης που στηρίζεται στην ισχυροποίηση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και στην μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης δηλ πιο φτηνοί εργαζόμενοι. Συνέπεια αυτού είναι το κεντρικό κράτος να εισπράττει όλο και περισσότερους φόρους άμεσους και έμμεσους, χαράτσια κλπ από τα λαϊκά στρώματα, να καταργεί τις όποιες κοινωνικές υπηρεσίες έχει και να τις παραδίδει σε ΜΚΟ και σε εθελοντικές δομές , να ιδιωτικοποιεί υπηρεσίες και να μειώνει όλο και περισσότερο τους πόρους για την λειτουργία των δήμων. Ο Καλλικράτης -που οι δυνάμεις όλων των κομμάτων πλην ΚΚΕ διαγκωνίζονταν ποιος θα χρισθεί καλύτερος διαχειριστής του -είναι ακριβώς η εφαρμογή αυτής της πολιτικής.
Η δημοτική αρχή ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και λοιπών δημοκρατικών δυνάμεων κρύβοντας την υπηρέτηση αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής κάτω από ένα δήθεν ρεαλισμό έδωσε τον καλύτερο εαυτό της για να περάσουν όλες οι μεταρρυθμίσεις για ένα δήμο επιχειρηματία εις βάρος των λαϊκών οικογενειών. Πέρα από υποκριτική γκρίνια για το κόψιμο της κρατικής επιχορήγησης, η υποταγή της στην κυρίαρχη πολιτική την εμποδίζει να συγκρουστεί για την διεκδίκηση των κρατικών πόρων. Είναι οι ίδιες δυνάμεις που χάρισαν στο κράτος τα παλιά χρέη ύψους 8δις , σε ένα κράτος που επιχορηγεί τις τράπεζες με 180 δις. Παρ όλες τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων κατά 60% που σημαίνει μείωση εργαζομένων άρα υποβάθμιση υπηρεσιών και αύξηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης δηλ αύξηση των μισοεργαζομένων – μισή δουλειά , μισή ζωή- το έλλειμμα του Δήμου αυξήθηκε κατά 40%. Η αύξηση του ελλείμματος θα δεθεί με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας στον δήμο στην κατεύθυνση της Ε.Ε – τρόϊκας-κυβέρνησης.
Αυτό σημαίνει ότι ο Σητειακός λαός έβαλε και θα συνεχίζει να βάζει το χέρι βαθειά στην τσέπη για υπηρεσίες που θα έπρεπε να είναι δωρεάν ενώ συγχρόνως οι εργαζόμενοι στον δήμο θα μετατρέπονται σε 5μηνες κλπ , ο σχεδιασμός των έργων που θα γίνονται θα αφορούν αυτά που συμφωνούν με την ανάπτυξη των μεγαλοεπιχειρηματιών και όχι με την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.
Οι δυνάμεις του ΚΚΕ στον Δήμο θα συνεχίσουν να αποκαλύπτουν την αντιλαϊκή πολιτική της δημοτικής αρχής και την αιτία της και να αγωνίζονται μαζί με τα λαϊκά στρώματα για να την εμποδίσουν , να την ανακόψουν, για να υπάρχουν αποτελέσματα στο σήμερα.
Παρ όλες τις προσπάθειες να μην σηκώνεται κεφάλι – προσπαθούν να περάσουν την άποψη ότι η αντίδραση οφείλεται σε μικροκομματικά συμφέροντα-εμείς θα προσπαθήσουμε ο Σητειακός λαός να μετατρέψει την οργή του και την απογοήτευσή του σε θέληση να αγωνιστεί για να αλλάξει το σήμερα και το αύριο μακριά από την μοιρολατρία του δεν γίνεται τίποτα και τον ρεαλισμό της υποταγής στο μικρότερο κακό , στο να διατηρήσουμε τα ψίχουλα.
Ο δήμος διοικείται με την συγκεκριμένη πολιτική που είναι αναγκαία για αυτό το κράτος που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και όχι τις ανάγκες του λαού. Όλα τα μέτρα που πάρθηκαν και συνεχίζουν είναι σύμφωνα με τις συνθήκες και την κατεύθυνση της Ε.Ε , στο όνομα της οποίας πίνουν νερό μνημονιακές και αντιμνημονιακές δυνάμεις κρύβοντας τον πραγματικό χαρακτήρα της σαν λυκοσυμμαχίας των μονοπωλίων και εχθρό των λαών της Ευρώπης. Είναι μέτρα που έχουν παρθεί ή παίρνονται και στις άλλες χώρες της Ε.Ε με τρόϊκα και χωρίς τρόϊκα και με όποιας απόχρωσης κυβερνήσεις.
Για τον ίδιο λόγο ούτε και η αξιωματική αντιπολίτευση στο Δήμο μπορεί να δώσει λύσεις στα οξυμένα προβλήματα του λαού της Σητείας γιατί συμφωνεί με αυτή την κατεύθυνση, ισχυρίζεται ότι μπορεί καλύτερα και πιο αποτελεσματικά, δεν εναντιώνεται σε αυτή την στρατηγική της ανάπτυξης των μεγάλων ομίλων που πάει χέρι-χέρι με την χειροτέρευση της ζωής των λαϊκών οικογενειών. Η όλη προσπάθεια των εκλεγμένων της "ανεξάρτητης" παράταξης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ της κ.Σκαρβελάκη ήταν να βρούν γιατί δεν εισπράχθηκαν τα χρέη κυρίως της άρδευσης και ποιός σχεδιασμός θα υπάρξει για να εισπραχθούν , συμφωνούν με την δημοτική αρχή σ' αυτό , το μόνο που τους χωρίζει όπως δήλωσαν είναι ποιός θα χρεωθεί το πολιτικό κόστος. Έχουν συμβιβαστεί απόλυτα με την δραματική μείωση της κρατικής επιχορήγησης , δεν έχουν καμιά διαθεση να συγκρουστούν με την κεντρική εξουσία για να διεκδικήσουν αυξημένους πόρους για τον δήμο.
Η Λαϊκή Συσπείρωση Σητείας βρίσκεται στην απέναντι όχθη μαζί με το λαό. Ο λαός μπορεί και πρέπει να αγωνιστεί για να χαράξει τον δικό του δρόμο για μια κοινωνία που θα λειτουργεί με βάση τις δικές του ανάγκες και όχι τα κέρδη μιας χούφτας καπιταλιστών που ζουν κλέβοντας τον ιδρώτα των εργαζομένων και μόνο έτσι μπορεί να εξασφαλίσει κατακτήσεις στο σήμερα. Θα φροντίσουμε εμείς γι αυτό.
Καράμπελα Σταυρούλα
Δημοτικός σύμβουλος Δήμου Σητείας

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας