Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Σαρώνουν οι ιώσεις στην Κρήτη

Μόλις άλλαξε λίγο ο καιρός και η γρίπη έχει αρχίσει να εισβάλλει για τα καλά στα σπίτια μας, κάνοντας την εμφάνισή της καταρχήν στα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς. «Είναι η απλή γρίπη και είναι φυσιολογικό φαινόμενο»,
ξεκαθαρίζει στη "Νέα Κρήτη" η γνωστή παιδίατρος και μέχρι πρόσφατα υπεύθυνη του Δήμου Ηρακλείου για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς Ελένη Κόκορη. Από την πλευρά του, ο διατροφολόγος απ' το Ρέθυμνο Χάρης Χαρωνίτης δίνει χρήσιμες απαντήσεις σε ερωτήματα που του απευθύναμε γύρω από τη σωστή διατροφή που θα θωρακίσει τα παιδιά μας από το πρωί που θα σηκωθούν για να πάνε στο σχολείο και καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας απέναντι σε ιώσεις, αλλά και που θα τους δώσει δύναμη για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες της μαθητικής τους δραστηριότητας.
Πριν προλάβει το παιδί να πάει στο σχολείο, πρέπει και να σταματήσει να πηγαίνει, για να κρεβατωθεί στο σπίτι του έχοντας συνάχι, πονόλαιμο, ακόμα και υψηλούς πυρετούς. Η Ελένη Κόκορη απαντά στη "Νέα Κρήτη" ότι «βρισκόμαστε στην αρχή της σχολικής χρονιάς, έχουμε και την εναλλαγή των θερμοκρασιών και έτσι ξαναβλέπουμε αυτό που κάθε χρόνο ισχύει, να εμφανίζονται πάρα πολλά κρούσματα που οφείλονται στο κοινό κρυολόγημα».
Όπως προσθέτει η κ. Κόκορη, «δεν κάνουνε όλα τα παιδιά που θα αρρωστήσουν υψηλό πυρετό. Συνήθως έχουμε "μπουκώματα", βήχα και πονόλαιμο. Μερικά παιδιά κάνουν και υψηλό πυρετό, είτε γιατί κάνουν αμυγδαλίτιδα, είτε γιατί κάνουν ωτίτιδα, έχουν δηλαδή μια επιπλοκή. Αλλά πρόκειται για το κοινό κρυολόγημα που έχει επεκταθεί σε όλα τα παιδιά, στους παιδικούς σταθμούς, στα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά, τα γυμνάσια. Όλα είναι "μπουκωμένα" και βήχουν. Και απλά μερικά εξ αυτών κάνουν και επιπλοκές. Βεβαίως, το πιθανότερο στην περίπτωση των υψηλών πυρετών είναι ότι χρειαζόμαστε αντιβίωση. Αλλά αυτό θα το πει ο παιδίατρος μετά από την εξέταση. Αλλά είναι κάτι αναμενόμενο. Το περιμένουμε πάντα τις πρώτες μέρες που ανοίγουν τα σχολεία».
Στο μεταξύ, έχει ξεκινήσει ο εμβολιασμός για τη γρίπη... 

Πηγή : Nέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας