Μετά από πολύμηνη καθυστέρηση το ΥΠΕΚΑ εδέησε να ...προκηρύξει και για την Κρήτη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων έναντι των ερευνών που ...έγιναν στη χώρα για τους υδρογονάνθρακες. Ενώ η αντίστοιχη ΣΜΠΕ για τον Πατραϊκό κόλπο είχε γίνει από πριν και είχε επίσης ζητηθεί για την Ήπειρο, την Κρήτη και το Ιόνιο το υπουργείο κινείται τώρα για την εκπόνησή της- φυσικά το σταδιο της έρευνας έχει ολοκληρωθεί και ήδη η χώρα μας έχει «βγάλει στο σφυρί» τα οικόπεδα που θα δοθούν σε ξένες εταιρείες.

Μόλις προχθές το υπουργείο διά του γραμματέα κ. Σωκράτη Αλεξιάδη εξέδωσε την απόφαση για την εκπόνηση της στρατηγικής μελέτης ένα υποέργο της οποίας ανατίθεται και στο ΕΛΚΕΘΕ. Το ΕΛΚΕΘΕ που ειναι και ο μόνος επιστημονικός φορέας στη χώρα που μπορεί να σταθεί με αξιώσεις απέναντι σε αυτό το μεγάλο ζήτημα με τα πετρέλεια θα αναλάβει ρόλο συμβούλου στην εκπόνηση της στρατηγικής μελέτης που κάνει εντύπωση ότι έρχεται να εκπονηθεί κατόπιν εορτής.

«Πρόκειται για στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έχει να κάνει περισσότερο με την εκμετάλλευση και όχι πλέον με την έρευνα» τόνισε στέλεχος του υπουργείου που επιβεβαίωσε την ανάθεση της μελέτης και επεσήμανε πάντως «ότι το υπουργείο δεν ξέχασε την ΣΜΠΕ Κρήτης, αλλά υπήρξαν άλλες καθυστερήσεις που δημιούργησαν το όλο θέμα».

Πέρυσι τον Αύγουστο, με Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ναυτιλίας κ.κ. Μανιάτης και Βαρβιτσιώτης ενέκριναν την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το “πρόγραμμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην περιοχή του δυτικου Πατραϊκού Κόλπου” ενώ ακολουθούσε η περιοχή της Ηπείρου χωρίς να υπάρχει κάτι σχετικό για την Κρήτη, στα νότια της οποίας έγιναν έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο και μάλιστα σε μεγαλύτερη έκταση από τις άλλες δύο περιοχές!

Το θέμα ήρθε μέχρι τη Βουλή και συζητήθηκε ευρέως με τον υπουργό να απαντά ότι θα γίνει αυτό στην ...ώρα του. “Δεν μας έχουν πει τίποτα για στρατηγική μελέτη” είχε πει και ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής που επεσήμανε ότι η Περιφέρεια Κρήτης με δική της πρωτοβουλία αρχές του έτους ζήτησε από το ΥΠΕΚΑ την προστασία του περιβάλλοντος και των κητωδών! Η Περιφέρεια Κρήτης είχε θέσει
το θέμα του περιβάλλοντος και της προστασίας των κητωδών αλλά στην απάντηση του υπουργείου μιλούν γενικά για... σχέδιο που κατέθεσε η νορβηγική εταιρεία!

 Πηγή : Creta live