Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Κρήτη - Με “λουκέτο” απειλούνται 4 τμήματα του ΤΕΙ

Άγνοια δηλώνει ο πρόεδρος του ιδρύματος Β. Καπετανάκης, χωρίς να παραγνωρίζει τα υπαρκτά προβλήματα

Της Κατερίνας Μυλωνά


Νέα απειλή λουκέτου σκιάζει το ΤΕΙ Κρήτης καθώς τμήματά του φέρονται να περιλαμβάνονται σε έκθεση της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), όπου προτείνεται το κλείσιμό τους.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα επίμαχα τμήματα είναι τα "Διατροφής και Διαιτολογίας" στη Σητεία, "Κοινωνικής Εργασίας" και “Δομικών Έργων” στο Ηράκλειο και "Διοίκησης Επιχειρήσεων" στον Άγιο Νικόλαο.
Σε πανελλαδικό επίπεδο, πρόβλημα βιωσιμότητας, σύμφωνα με την έκθεση, αντιμετωπίζουν εκατό τμήματα, τα οποία ενδέχεται να συγχωνευτούν.
Σημειώνεται ότι το ΤΕΙ Κρήτης έχει πέσει και στο παρελθόν “θύμα” λουκέτων και συγχωνεύσεων ενώ τμήματά του δεν είχαν περιληφθεί στο μηχανογραφικό προηγούμενων ετών.
Το παραπάνω είχε επιφέρει σειρά αντιδράσεων τόσο στην κοινότητα του Ιδρύματος όσο και στις τοπικές κοινωνίες.

ΤΕΙ Κρήτης: “Δεν έχουμε ενημέρωση”

Ωστόσο, άγνοια για το θέμα δηλώνει ο πρόεδρος του Ιδρύματος, κ. Ευάγγελος Καπετανάκης, ο οποίος λέει χαρακτηριστικά στην “Π” πως η σύνοδος των προέδρων των ΤΕΙ της χώρας ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή και το θέμα δε συζητήθηκε καθόλου ούτε από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ούτε από εκπροσώπους της ΑΔΙΠ.
Μάλιστα, τέθηκε το ερώτημα στον υπουργό αν θα υπάρξει σχέδιο “Αθηνά” 2 και εκείνος ήταν αρνητικός.
Ο κ. Καπετανάκης εξηγεί πως η ΑΔΙΠ , πριν προχωρήσει σε προτάσεις, περιμένει τις εκθέσεις από τα Ιδρύματα, κάτι που εκκρεμεί από το ΤΕΙ Κρήτης.
Επισημαίνει πως το Ίδρυμα δεν είχε κάποιο όφελος από το σχέδιο “Αθηνά” αλλά ο ίδιος, όπως λέει, θα πρότεινε να λιγοστέψουν παραρτήματα.
Όσο αφορά τα δημοσιεύματα που θέλουν τμήματα του Ιδρύματος να κινδυνεύουν, ο κ. Καπετανάκης αναφέρει πως το “Κοινωνικής Εργασίας” έχει ζήτηση από νέους φοιτητές ενώ προβληματικά θεωρούνται το “Πολιτικών Δομικών Έργων” στο Ηράκλειο και το τμήμα Μάρκετινγκ της Ιεράπετρας.
Τοποθέτηση Λοβέρδου
Σε χθεσινές δηλώσεις του για το θέμα, ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, είπε πως , “αυτά που αξιολόγησε η ΑΔΙΠ ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν, θα ρωτάμε για καθένα από αυτά συγκεκριμένα και αν η συγκεκριμένη ad hoc απάντηση είναι ότι δεν μπορεί λειτουργήσει δεν θα μπαίνει στο μηχανογραφικό. Θα το κάνουμε σεβόμενοι την ΑΔΙΠ που είναι μια καταπληκτική Υπηρεσία και την επαινώ δημόσια για τη δουλειά που κάνει χωρίς μέσα. Δηλαδή αυτά που ακούστηκαν πριν από λίγο καιρό και δεν με πίστευαν ορισμένοι συνάδελφοί σας για νέα Τμήματα που δήθεν ίδρυσα εγώ, είναι παλιά Τμήματα που ίδρυσαν παλιοί Υπουργοί και εγώ δεν θα τα βάλω στο μηχανογραφικό, αφού η ΑΔΙΠ έχει κάνει έναν κατάλογο στον οποίο και τα εμπεριέχει».
Νέο “Αθηνά”
Σύμφωνα, πάντως, με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, οι αλλαγές προωθούνται διότι το σχέδιο “Αθηνά” δεν απέφερε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα με το υπουργείο να μένει εκτεθειμένο καθώς δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στη δέσμευση περί εξοικονόμησης 58 εκατ. ευρώ για τα έτη 2013 και 2014 από τη μείωση λειτουργικών δαπανών στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ μέσω συγχωνεύσεων τμημάτων.


Πηγή : Πατρίς



Συνολικες προβολες σελιδας