Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

"Τσουρουφλίζουν" τα καύσιμα τους Κρητικούς (video)

Με ανοδική πορεία, "τσουρουφλίζοντας" τα πορτοφόλια των καταναλωτών, κινούνται για μια ακόμα φορά τις τελευταίες μέρες τα παντός είδους καύσιμα κίνησης.
Έτσι, όπως φαίνεται, η συνήθεια που θέλει το "μαύρο χρυσό" να παίρνει φωτιά τους καλοκαιρινούς μήνες και ειδικά τον Αύγουστο, όταν οι μετακινήσεις των δύσμοιρων πολιτών βρίσκονται στην κορύφωσή τους λόγω των αδειών, καλά κρατεί και φέτος.

Και αυτό διότι, όπως εύκολα κανείς αντιλαμβάνεται με μια μόνο ματιά στους τιμοκαταλόγους των πρατηρίων, σημειώνονται και πάλι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων της τάξης των 5 λεπτών και άνω, ενώ ταυτόχρονα καταγράφεται και μεγάλη απόκλιση μεταξύ τους όσο απομακρυνόμαστε από το Ηράκλειο και ειδικά όσο πλησιάζουμε στις τουριστικές περιοχές.



Έτσι, από τα 1,76 ευρώ το λίτρο που είδαμε να κοστολογείται τον Ιούλιο στα πρατήρια η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων, τώρα τη βλέπουμε να φλερτάρει με το 1,80 ευρώ το λίτρο και σε πολλά σημεία να το ξεπερνάει κατά πολύ, καίγοντας τους εκδρομείς και προκαλώντας την αντίδραση των οδηγών αλλά και των πρατηριούχων.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, στο νομό Ηρακλείου η υψηλότερη τιμή στην οποία διατίθεται η αμόλυβδη 95 οκτανίων, όπως παρατηρήθηκε χθες, είναι στα 1,867 ευρώ το λίτρο και το diesel κίνησης στα 1,498 ευρώ το λίτρο. Στο νομό Ρεθύμνου η ακριβότερη αμόλυβδη 95 οκτανίων αγγίζει τα 1,829 ευρώ το λίτρο και το diesel κίνησης τα 1,479 ευρώ το λίτρο. Πιο δυτικά και συγκεκριμένα στα Χανιά χθες η υψηλότερη τιμή αμόλυβδης 95 οκτανίων καταγραφόταν, σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, στα 1,818 ευρώ το λίτρο και το diesel κίνησης τα 1,490 ευρώ το λίτρο. Τέλος, στο νομό Λασιθίου η αμόλυβδη 95 οκτανίων έφτασε χθες το 1,857 ευρώ το λίτρο, και το diesel κίνησης το 1,525 ευρώ το λίτρο.

Την ανάγκη να είναι φθηνή η βενζίνη ώστε να υπάρχει κατανάλωση αλλά και δουλειά στο πρατήρια επισημαίνουν οι πρατηριούχοι, με τον πρόεδρο των πρατηριούχων υγρών καυσίμων νομού Ηρακλείου Λυκούργο Σαμόλη, επιβεβαιώνοντας την αύξηση που παρατηρείται και πάλι τις τελευταίες μέρες, να λέει ότι «υπήρξε μια αύξηση πριν από λίγες μέρες, Κατόπιν σημειώθηκε μια σταθεροποίηση της τιμής, αλλά τελευταία παρατηρούμε και πάλι οι τιμές να ανεβαίνουν. Μας ανησυχεί το γεγονός, διότι όσο ανεβαίνει η τιμή τόσο σημειώνεται πτώση στην κατανάλωση». Ο ίδιος δεν παρέλειψε την ίδια στιγμή να αναφερθεί και στην ανάγκη μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, που επίσης αποτελεί αίτημα του κλάδου.

ΠΕΦΤΕΙ Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
Πληθαίνουν τα λουκέτα

Με τον καταναλωτή λοιπόν τα τελευταία χρόνια να ψάχνει ακόμα και το τελευταίο λεπτό προκειμένου να βάλει βενζίνη και με την εποχή που γεμίζαμε το ρεζερβουάρ χωρίς δεύτερη σκέψη να έχει περάσει ανεπιστρεπτί, όσοι ταξίδεψαν το τριήμερο της Παναγίας είδαν να φεύγουν με άλλες τιμές στους τιμοκαταλόγους των περισσότερων πρατηρίων και να επιστρέφουν στις βάσεις τους με τιμές αρκετά τσιμπημένες. Όμως, όπως λένε τόσο οι οδηγοί όσο και οι πρατηριούχοι, για να έρθει ανάπτυξη, θα πρέπει να μειωθούν οι τιμές στα καύσιμα. Ειδάλλως, τα πρατήρια θα συνεχίσουν να βάζουν λουκέτα, η πελατεία θα μειώνεται, ενώ δυστυχώς, ταυτόχρονα, θα χάνονται χιλιάδες θέσεις εργασίας.


Υψηλότερες τιμές καυσίμων χθες στην Κρήτη

Νομός Ηρακλείου: Απλή αμόλυβδη 1,867 ευρώ το λίτρο και diesel κίνησης 1,498 ευρώ το λίτρο.
Νομός Ρεθύμνου: Απλή αμόλυβδη: 1,829 ευρώ το λίτρο και diesel κίνησης 1,479 ευρώ το λίτρο.
Νομός Χανίων: Απλή αμόλυβδη 1,818 ευρώ το λίτρο και diesel κίνησης τα 1,490 ευρώ το λίτρο.
Νομός Λασιθίου: Απλή αμόλυβδη 1,857 ευρώ το λίτρο και diesel κίνησης 1,525 ευρώ το λίτρο.


ΠΗΓΗ: Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης.  



Tης  Μαρίας Αντωνογιαννάκη

Πηγή : Νέα Κρήτη


Συνολικες προβολες σελιδας