Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

«Βιοαέριο: Η οικολογική απάντηση στα περιβαλλοντικά προβλήματα»

«Βιοαέριο: Η οικολογική απάντηση στα περιβαλλοντικά προβλήματα»
Ενημερωτική εκδήλωση για τη σχεδιαζόμενη επένδυση, τη δημιουργία Μονάδας Παραγωγής Ενέργειας 0.999 MW από βιοαέριο στη θέση Νταούσο Γκέλα Σητείας πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στην αίθουσα συνεδριάσεων του ξενοδοχείου Sitia Beach.

Την εκδήλωση με θέμα «Βιοαέριο: Η οικολογική απάντηση στα περιβαλλοντικά προβλήματα της Σητείας» οργάνωσαν οι ΑΝΙΟΝ Ενεργειακή Ε.Ε. Βιοαέριο Κρήτης- Βιομεθάνιο Κρήτης Ενεργειακή Ε.Ε. CN'G.
Η συγκεκριμένη επένδυση κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει απασχολήσει την τοπική κοινωνία. Παρά ταύτα η συμμετοχή των πολιτών στην εκδήλωση ήταν ικανοποιητική, όχι όμως αντίστοιχη των συζητήσεων και του ενδιαφέροντος, όπως αυτό έχει εκδηλωθεί από ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας της Σητείας. Μικρή ήταν εξάλλου η παρουσία εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, καθώς και γενικότερα φορέων και συλλόγων της περιοχής. Μεταξύ άλλων την ενημέρωση παρακολούθησαν κι έλαβαν το λόγο μετά τις εισηγήσεις ο εκλεγμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Γιώργος Ζερβάκης, οι εκλεγμένοι επίσης Δημοτικοί Σύμβουλοι Κατερίνα Σκαρβελάκη, Νίκος Καραμανωλάκης, Χαράλαμπος Σαρίδης, Πέτρος Δημητροπουλάκης, Νίκος Πλακαντωνάκης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Μανόλης Νικολαΐδης, η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μαρία Νικητάκη καθώς και πολίτες, εκπρόσωποι περιβαλλοντικών και οικολογικών οργανώσεων και συλλόγων της περιοχής της Σητείας και του Λασιθίου.
Η διάρκεια της τρίωρης και παραπάνω εκδήλωσης δείχνει και το ενδιαφέρον των παριστάμενων για το θέμα. Άλλωστε έθεσαν σειρά ερωτημάτων προς τους επενδυτές.
Πολλά ήταν τα ερωτήματα και οι τοποθετήσεις των παριστάμενων μετά την ολοκλήρωση των εισηγήσεων. Οι τόνοι σε αρκετά σημεία κατά τη διάρκεια της συζήτησης ήταν έντονοι. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι συμμετέχοντες εκφράστηκαν θετικά ως προς το είδος της επένδυσης, αλλά κάθετα αρνητικά ως προς τη δημιουργία της στο συγκεκριμένο σημείο, το οποίο βρίσκεται -όπως τονίστηκε- πολύ κοντά στην πόλη της Σητείας, κοντά στο αεροδρόμιο, δίπλα σε κατοικίες και σε περιοχή, όπου προγραμματίζονται τουριστικές επενδύσεις.
Ο προβληματισμός ήταν έντονος κι εκφράστηκε μέσα από ερωτήματα που αφορούν έκλυση μεγάλης ποσότητας διοξειδίου του άνθρακα κι άλλων, όπως νιτρωδών, μονοξειδίων κλπ. και το κατά πόσο αυτά θα επηρεάσουν (επικίνδυνα) την ατμόσφαιρα της περιοχής και τους κατοίκους. Επίσης τέθηκε το ζήτημα της επικινδυνότητας σε περίπτωση ατυχήματος, αλλά κι άλλα τεχνικά θέματα σχετικά με τη λειτουργία των δεξαμενών κλπ.
Τέλος, όπως έγινε γνωστό, ήδη έχουν συγκεντρωθεί 120 υπογραφές πολιτών της περιοχής, που προσανατολίζονται να κινηθούν νομικά, προκειμένου να μην δημιουργηθεί η επένδυση στο συγκεκριμένο σημείο.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

 

Συνολικες προβολες σελιδας