Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Λιγότεροι μαθητές δικαιούνται πλέον μεταφορά με λεωφορεία

Λιγότεροι μαθητές δικαιούνται πλέον μεταφορά με λεωφορεία
Για πρώτη φορά φέτος, ύστερα από δύο χρόνια που δίνονταν διαρκώς παρατάσεις στην εκτέλεση του ανατεθέντος έργου μεταφοράς των μαθητών, στο ΚΤΕΛ,
πραγματοποιήθηκε μειοδοτικός – ευρωπαϊκός - διαγωνισμός για την ανάθεση του έργου μεταφοράς των μαθητών, όχι για ένα αλλά για τα επόμενα τρία χρόνια! Στο πλαίσιο του διαγωνισμού, η μόνη προσφορά που κατατέθηκε και στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες της Κρήτης, τουλάχιστον, ήταν εκείνη του ΚΤΕΛ...
Οι όροι του διαγωνισμού, για τη μεταφορά των μαθητών, είναι αρκετά διαφοροποιημένοι από προηγούμενες αναθέσεις του ίδιου έργου. Μάλιστα, η εκπόνηση της σχετικής μελέτης από το Τμήμα Προμηθειών της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου ξεκίνησε από τον προηγούμενο χειμώνα και για να ολοκληρωθεί εργάστηκαν αρκετά άτομα, αφού χρειάστηκε σχεδιασμός εξ αρχής συγκεκριμένων δρομολογίων ανάλογα με τον αριθμό των μαθητών που δικαιούνται δωρεάν μεταφορά, όπως είχαν παραδοθεί από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου. Επιπλέον έγινε ομαδοποίηση των δρομολογίων κατά περιοχή, ώστε με την κατάτμηση του έργου να δοθεί η δυνατότητα σε ενδιαφερόμενους να καταθέσουν προσφορά για την ανάληψη, είτε συνολικά του έργου είτε τμήματός του.
Εντούτοις, όπως είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ η Αντιπεριφερειάρχης Πελαγία Πετράκη, μόνος ενδιαφερόμενος και αυτή τη φορά ήταν το ΚΤΕΛ.


Η γραφειοκρατία

Η Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου είναι σε επίπεδο Κρήτης η μόνη που έχει προχωρήσει περισσότερο από τις άλλες τρεις, τις διαδικασίες του διαγωνισμού, και ήδη αποστέλλει το πρακτικό της επιτροπής του διαγωνισμού στην Περιφέρεια, όπου τη Δευτέρα θα συνεδριάσει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Κρήτης για να αποφασίσει σχετικά.
Η κ. Πετράκη εξέφρασε την ευχή, οι διαδικασίες να «τρέξουν» με την ταχύτητα που πρέπει, ώστε με την έναρξη του σχολικού έτους να μπορεί να γίνει και η μεταφορά των μαθητών ώστε να αποφευχθούν τα προβλήματα. Και ελπίζει, όπως είπε, να γίνει έγκαιρα, γιατί ακολουθεί μια σύνθετη γραφειοκρατική διαδικασία, αφού μετά την έγκριση του πρακτικού του διαγωνισμού από την Περιφέρεια, θα πρέπει η επιλογή του αναδόχου μέχρι το τελικό στάδιο της υπογραφής της σχετικής σύμβασης ανάθεσης του έργου, να περάσει από διάφορους άλλους φορείς και Υπηρεσίες (Ελεγκτικό Συνέδριο, υπουργεία κλπ.). Στη συνέχεια θα πρέπει το ΚΤΕΛ να προσκομίσει έγγραφα και δικαιολογητικά τα οποία επίσης πρέπει να ελεγχθούν πριν υπογραφεί η σύμβαση ανάθεσης του έργου.

Άλλαξαν οι αποστάσεις

Οι ελάχιστες χιλιομετρικές αποστάσεις που πρέπει να απέχει η κατοικία ενός μαθητή για να έχει το δικαίωμα της δωρεάν μεταφοράς στο σχολείο του, έχουν αλλάξει.
Οι αποστάσεις αυτές έχουν αυξηθεί και πιθανόν να βρεθούν πολλοί γονείς και μαθητές προ εκπλήξεως από το φθινόπωρο. Συγκεκριμένα, μαθητής της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης θα πρέπει να κατοικεί πάνω από 1.200 μ. για να δικαιούται δωρεάν μεταφοράς. Οι μαθητές του Γυμνασίου θα πρέπει να κατοικούν σε απόσταση πάνω από 3 χλμ. και οι μαθητές Λυκείου, πάνω από 5 χλμ. Όσοι κατοικούν σε αποστάσεις μικρότερες από τα όρια αυτά, θα μπορούν να προμηθευτούν ειδικά μαθητικά δελτία, ώστε να δικαιούνται έκπτωσης 50% στο εισιτήριο το οποίο θα πληρώνουν για να μεταφέρονται με λεωφορείο του ΚΤΕΛ της γραμμής. Αυτά τα δελτία θα χορηγηθούν βάσει ειδικών καταλόγων, από την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου. Στο σχεδιασμό προβλέπεται επίσης η μεταφορά περιορισμένου αριθμού μαθητών με ταξί, στις περιπτώσεις που δεν θα καταστεί δυνατόν να συμπεριληφθούν σε συγκεκριμένο δρομολόγιο.
Επίσης προβλέπεται η επιδότηση μαθητών για όσους δικαιούνται μεταφοράς, αλλά δεν εντάσσονται σε καμία από τις παραπάνω προβλέψεις μεταφοράς. Αυτό ίσχυε και τα προηγούμενα χρόνια. Π.χ. για το προηγούμενο σχολικό έτος, στο νομό μας, επιδοτήθηκαν με 0,35 ευρώ/ χλμ. 22 μαθητές της Δευτεροβάθμιας και 19 μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Με τον τρόπο αυτό μειώνεται αισθητά ο αριθμός των μαθητών που θα δικαιούνται πλέον δωρεάν μεταφοράς με το λεωφορείο του ΚΤΕΛ το οποίο θα εκτελεί τα σχετικά δρομολόγια. Από τους 2.000 – 2.200 περίπου μαθητές που μεταφέρονταν την προηγούμενη χρονιά, ο αριθμός μειώνεται περίπου στους 1.800. Ο υπεύθυνος του γραφείου ΚΤΕΛ Αγίου Νικολάου Γιάννης Πατεράκης είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ότι από τη διαφοροποίηση αυτή, πιθανόν να προκύψουν κάποια ζητήματα και γι' αυτό η Περιφερειακή Ενότητα θα πρέπει να ενημερώσει τους Διευθυντές της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ώστε με τη σειρά τους να ενημερωθούν και οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, για τα νέα δεδομένα που θα ισχύσουν από τη νέα σχολική χρονιά, ως προς τη μεταφορά των μαθητών με τα λεωφορεία.
Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό του μεταφορικού έργου, όπως αυτό προσδιορίστηκε με τα νέα πλέον δεδομένα, στο πλαίσιο του διαγωνισμού που έγινε, είναι ύψους 3.480.000 ευρώ περίπου για την επόμενη τριετία – που σημαίνει περίπου 1.160.000 ευρώ για κάθε σχολικό έτος. Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνεται και ο ΦΠΑ 13%. Σημειώνεται ότι την προηγούμενη χρονιά το ποσό για το εκτελεσθέν μεταφορικό έργο των μαθητών ήταν ετησίως περί τα 1.400.000 ευρώ, όπως είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ η Προϊσταμένη του Τμήματος Προμηθειών της Π.Ε. Λασιθίου Δέσποινα Κληματσίδα.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας