Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Έρχεται “καταιγίδα” κλήσεων για παραβάσεις των ορίων ταχύτητας

Δουλεύουν στο φουλ οι κάμερες του ΒΟΑΚ

Του Θάνου Περβολαράκη

«Βροχή» πέφτουν οι φωτογραφικές κλήσεις στον Βόρειο Οδικό Άξονα από τις 36 συνολικά κάμερες
που έχουν τεθεί σε λειτουργία από τις 12 Ιουνίου! Από τα μέσα Ιουνίου μέχρι και τις αρχές του Αυγούστου, έχουν καταγραφεί περί τις δύο χιλιάδες παραβάσεις (!), σε διάστημα δηλαδή μικρότερο των δύο μηνών.

Την αποκάλυψη αυτή έκανε υψηλόβαθμο στέλεχος της Αστυνομίας στην «Π», το οποίο τόνισε ότι αναμένεται και νέα ... καταιγίδα για τους οδηγούς που δεν τήρησαν τα προβλεπόμενα όρια ταχύτητας και πάτησαν το γκάζι του αυτοκινήτου ή της μηχανής τους λίγο ή και πολύ παραπάνω.

Αν και οι αριθμοί δεν είναι ακόμη ακριβείς, σχετικά με το πόσες βεβαιώσεις έχουν καταγραφεί μέχρι και σήμερα, ωστόσο οι αρμόδιοι αστυνομικοί λένε ότι σε καθημερινή βάση οι κάμερες «τσιμπάνε» δεκάδες παραβάτες, «παρά το γεγονός ότι πολύς κόσμος έχει συνετιστεί μετά και την τοποθέτηση των καμερών αλλά και τη γνωστοποίηση του θέματος από τον Τύπο».

Στατιστικά στοιχεία, τα οποία θα δείχνουν με ακρίβεια το πόσες παραβάσεις καταγράφηκαν αναμένεται να υπάρξουν με την συμπλήρωση έξι μηνών από την ημέρα λειτουργίας των καμερών.

Η «λυπητερή» έρχεται καθυστερημένα

Αστυνομικές πηγές μας είπαν ότι δεν πρέπει ο κόσμος να περιμένει ότι η κλήση θα του έρθει άμεσα. Κι αυτό γιατί χρειάζεται μια ειδική επεξεργασία του φωτογραφικού υλικού, διαδικασία που γίνεται στο στρατηγείο της Τροχαίας ΒΟΑΚ στην περιοχή της Επισκοπής Ρεθύμνου.

«Οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι εάν έχει βεβαιωθεί παράβαση στο όχημά τους από κάποια κάμερα, τότε θα τους γνωστοποιηθεί αυτό σε διάστημα ενός με ενάμιση μήνα.

Ο πολίτης θα ενημερωθεί από το αστυνομικό τμήμα της περιοχής του για την εκκρεμότητα που έχει με την Τροχαία. Δε θα σταλεί η βεβαίωση με αλληλογραφία στο σπίτι του, όπως πιστεύουν πολλοί» ανέφερε αστυνομικός.

Ερωτηθείς για το τι μπορεί να κάνει ο πολίτης που αμφισβητεί τη σε βάρος του παράβαση, ο ίδιος μας είπε ότι ο πολίτης έχει τη δυνατότητα να κάνει ένσταση, να ζητήσει αντίγραφο της φωτογραφίας ή να προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια.

Οι πυροβολισμοί των καμερών και ο συναγερμός τους

Κατά μήκος του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης έχουν τοποθετηθεί σύμφωνα με πληροφορίες συνολικά 36 σταθερές κάμερες, τις οποίες «χειρίζεται» η Τροχαία ΒΟΑΚ, ενώ κινητές κάμερες έχουν και τα τμήματα Τροχαίας των τεσσάρων αστυνομικών διευθύνσεων. Για παράδειγμα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές ενημέρωσης, η τροχαία Ηρακλείου στο συγκεκριμένο οδικό τμήμα έχει τρεις κάμερες κινητές, τις οποίες χειρίζονται αστυνομικοί σε σημεία του δρόμου όπου έχει αποφασιστεί ότι πρέπει να γίνεται έλεγχος και δεν υπάρχουν σταθερές κάμερες.

Όπως έχει γράψει και παλαιότερα η «Π» οι σταθερές κάμερες είναι 24ωρης λειτουργίας, ωστόσο δεν λειτουργούν ταυτόχρονα και οι 36.

Από τις 36 σταθερές κάμερες, πέντε εξ αυτών έχουν πυροβοληθεί. Συγκεκριμένα, επί του ΒΟΑΚ, δύο έχουν πυροβοληθεί στο Ηράκλειο, δύο στο Λασίθι και μία στα Χανιά. Το τελευταίο περιστατικό καταγράφηκε πριν λίγο καιρό στο ύψος του Φόδελε. Τα συστήματα αυτά, τα οποία σύμφωνα με τους ειδικούς στοίχισαν περίπου 40 χιλιάδες ευρώ το καθένα (όλος ο μηχανισμός) έχει το δικό του σύστημα ασφαλείας για την προστασία του. Συγκεκριμένα, οι κάμερες διαθέτουν συναγερμό που ενεργοποιείται σε περίπτωση δολιοφθοράς και δίνει σήμα στην Τροχαία ΒΟΑΚ.

Αστυνομικοί λένε ότι το σύστημα ασφαλείας αυτό είναι αρκετό, αρκεί βέβαια να υπάρχει αστυνομική δύναμη εκεί κοντά. Για παράδειγμα όταν πυροβολήθηκε η κάμερα στο ύψος του Φόδελε, οι αστυνομικοί δεν κατάφεραν να πιάσουν τους δράστες, καθώς ένα περιπολικό ήταν στο Πάνορμο και το άλλο στο Ηράκλειο. Έτσι μέχρι να φτάσουν οι δυνάμεις της αστυνομίας, ο πιστολέρο είχε γίνει Λούης.

Πηγή : Πατρίς

Συνολικες προβολες σελιδας