Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Ιεράπετρα: Ανησυχία για το εμπάργκο


Μετά την παλλασιθιώτικη σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Λασιθίου την περασμένη εβδομάδα, όπου συζητήθηκαν οι εξελίξεις και οι επιπτώσεις που αναμένονται από το ρωσικό εμπάργκο στα οπωροκηπευτικά, χωρίς να γνωρίζει κανείς ποιοι και σε τι βαθμό θα αποζημιωθούν για την απώλεια του εισοδήματός τους, έντονη ανησυχία εκφράζει με επιστολή του ο διευθυντής της ΕΑΣ Ιεράπετρας κ. Νίκος Δασκαλάκης για το μέλλον της αγροτικής μας οικονομίας.

«Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για τις επιπτώσεις της πολιτικής κρίσης μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσίας. Το εμπάργκο της ρωσικής ομοσπονδίας στα γεωργικά προϊόντα και είδη διατροφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης επηρεάζει αρνητικά και άμεσα την εθνική μας οικονομία σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Το εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα και είδη διατροφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαμορφώνει ένα νέο status στην ενδοκοινοτική αγορά των φρούτων και κηπευτικών.

Ακόμα πιο ανήσυχοι είμαστε από τις δηλώσεις του υπουργού Γεωργίας της Γερμανίας Κρίστιαν Σμιτ, ο όποιος διαβεβαιώνει ότι το ρωσικό εμπάργκο στα αγροδιατροφικά προϊόντα θα έχει μάλλον «μηδαμινές συνέπειες» στην ευρωπαϊκή αγορά και ακόμα πιο ανήσυχοι από τν δήλωσή του ότι θα επιδιώξει να «συμφωνήσουν» σε μια «κοινή» στρατηγική με τον Πολωνό και το Γάλλο ομόλογό του, πράγμα που επιβεβαιώνεται από τις σχετικές κινήσεις του ״γνωστού μας״ Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των συνεπειών από το ρωσικό εμπάργκο», αναφέρει ο κ. Νίκος Δασκαλάκης.

Η ελληνική αγορά μπορεί να καταρρεύσει από τις εισαγωγές προϊόντων από τις χώρες της Ευρώπης που δεν θα μπορούν να στείλουν τα προϊόντα τους στη Ρωσία. Η πίεση για μεγαλύτερη μείωση των ήδη χαμηλών τιμών θα είναι έντονη. Οι συνέπειες από μια τέτοια εξέλιξη για την περιοχή μας θα είναι σημαντικά αρνητικές, μιας και αναφερόμαστε σε ιδιαίτερα ευπαθή προϊόντα όπως η ντομάτα, το αγγούρι, η πιπεριά και η μελιτζάνα, που διαμορφώνουν σε σημαντικό βαθμό το αγροτικό εισόδημα.  

Οι συνέπειες από το εμπάργκο εκφράστηκαν με τον πιο έκδηλο τρόπο στην κατρακύλα της τιμής του αγγουριού - 50% πτώση - την επόμενη μέρα από την ανακοίνωσή του, και στη μείωση της τιμής της ντομάτας κατά 60% την ίδια μέρα στην Ισπανία.

«Οι επιπτώσεις από το ρωσικό εμπάργκο δεν μπορεί, κατά συνέπεια, να αντιμετωπίζονται μόνο από τη σκοπιά των άμεσων ζημιών ή από εξαγωγές που έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί ή από τη διάλυση υπαρχουσών εμπορικών συμφωνιών ή να γίνεται αναφορά μόνο στον όγκο των περυσινών εξαγωγών. Επιπλέον, ο στόχος για διοχέτευση των προϊόντων της περιοχής μας σε εναλλακτικούς προορισμούς καθίσταται αρκετά δύσκολος σε αυτή τη φάση, δεδομένης της προσπάθειας που απαιτείται για να κερδηθεί η εμπιστοσύνη μιας αγοράς σε συνδυασμό με το ότι βρισκόμαστε στο ξεκίνημα της καλλιεργητικής περιόδου για τα προϊόντα (ντομάτα, αγγούρι, πιπέρι, μελιτζάνες).

Ο αντίκτυπος του εμπάργκο θα είναι πολύ πιο εκτεταμένος, πλήττοντας και άλλους τομείς, όπως ο τουρισμός, η τυποποίηση, η μεταποίηση και οι μεταφορές, και θα έχει σοβαρές αλυσιδωτές συνέπειες στην τοπική οικονομία.

Οι αποζημιώσεις που προβλέπονται από την ΚΑΠ, έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης, της τάξης των 423 εκατομμυρίων ευρώ, δε θα είναι αρκετά για να αντιμετωπιστεί μια κρίση αυτού του μεγέθους και από μόνες τους δεν μπορούν να αποτελούν πολιτική στρατηγική. Ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να προχωρήσει γρήγορα, αξιοποιώντας όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της, με την εφαρμογή επιπλέον έκτακτων μέτρων στήριξης της αγοράς, καθώς και την επίσπευση της ημερομηνίας πληρωμής για τις άμεσες ενισχύσεις», τονίζει ο κ. Δασκαλάκης.

ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
Αποζημιώσεις και για τις μελιτζάνες

Στα έκτατα μέτρα στήριξης της αγοράς που ήδη έχει ανακοινώσει ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γεωργίας και αφορά τα φρούτα και τα λαχανικά, στον ήδη κατάλογο - πέρα από τις ντομάτες, τα αγγούρια και τα πιπέρια - θα πρέπει να προστεθούν και οι μελιτζάνες, τα μαρούλια, τα φασόλια, τα κολοκύθια και τα πράσινα λαχανικά. Να επιταχυνθούν τα προγράμματα/δράσεις/καμπάνιες προώθησης προϊόντων σε νέες χώρες, οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν εναλλακτικές διεξόδους για τα προϊόντα μας.

Του Νίκου Πετάση

Πηγή : Nέα Κρήτη
 
 

Συνολικες προβολες σελιδας