Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

"Βρέχει" βιομάζα - "Πόλεμος" για Σητεία και Μεσαρά


Μετά την αναβολή για συζήτηση επί των πρώτων αιτήσεων κατασκευής και αδειοδότησης μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα (επειδή αυτά τα εργοστάσια χρειάζονται καύσιμη ύλη,
ίσως και να αποτελέσουν τον δούρειο ίππο προκειμένου να πάμε στην καύση των απορριμμάτων σε λίγα χρόνια), η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης ετοιμάζεται να συνεδριάσει εκ νέου αύριο Τρίτη, στις 12:30 το μεσημέρι, στην αίθουσα της Περιφέρειας, έχοντας πλέον δεχτεί πολλές δεκάδες αιτήσεις, που ήδη ξεπερνούν τις 200, την ώρα που οι τοπικές κοινωνίες είναι ανάστατες.

Άλλωστε, ήδη η πρώτη θετική γνωμοδότηση για την περιοχή της Σητείας ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, ενώ καζάνι που βράζει είναι για τον ίδιο λόγο και οι περιοχές της Μεσαράς και του Μονοφατσίου, με την Περιφέρεια Κρήτης να πρέπει τώρα να διαχειριστεί αυτή την υπόθεση όσο γίνεται πιο δίκαια και επιστημονικά για όλες τις πλευρές!

Υπενθυμίζεται πως έχουν κατατεθεί περισσότερα από 200 επενδυτικά αιτήματα για τέτοιες μονάδες, τη στιγμή που η εγκεκριμένη ισχύς για τέτοιες μονάδες σε όλο το νησί είναι 15 μεγαβάτ. Το γεγονός αυτό επιτρέπει την υλοποίηση περί των 25-30 επενδύσεων, αντί για τις 200 που είναι στα σκαριά.

Ενώ στην πρώτη της συνεδρίαση η αρμόδια Επιτροπή δεν πήρε απόφαση, τώρα η δέσμευση των μελών και του προέδρου της Νίκου Καλογερή, ότι θα εξεταστούν κατά προτεραιότητα οι αιτήσεις που είχαν κατατεθεί τότε προς συζήτηση και έγκριση, μετατίθεται για αύριο. Όπως όλα δείχνουν, δε θα αποφύγουμε νέες εντάσεις, αφού οι αιτήσεις αυξάνονται διαρκώς και κατά συνέπεια αυξάνονται αντίστοιχα και οι τοπικές κοινωνίες, οι οποίες αντιδρούν.  

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας