Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Ικανοποιητική η τουριστική κίνηση στην περιοχή Ιτάνου

Ικανοποιητική η τουριστική κίνηση στην περιοχή ΙτάνουΗ Δημοτική Ενότητα Ιτάνου, ως γνωστόν, είναι μία από τις πιο όμορφες περιοχές της Σητείας και φυσικά της Κρήτης. Ένας τόπος με υπέροχο φυσικό περιβάλλον,
θαυμάσιες παραλίες, μοναδικούς αρχαιολογικούς χώρους, προσεγμένα καταλύματα, φιλικούς κι ευγενικούς κατοίκους, μία ιδανική περιοχή για να απολαύσει κάποιος τις διακοπές του, αλλά και να εκδράμει καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Πολύ δε περισσότερο την καλοκαιρινή περίοδο που διανύουμε.
Η φετινή τουριστική σαιζόν -εφ' όσον επαληθευτούν οι προβλέψεις του Σεπτεμβρίου σύμφωνα με τις οποίες η κίνηση θα είναι ικανοποιητική- θα είναι σχετικά καλή, δεδομένων πάντα των συνθηκών που επικρατούν στη χώρα κι ευρύτερα. Εκτιμάται ότι συνολικά η φετινή σαιζόν θα κυμανθεί περίπου -με μία μικρή αύξηση- στα περυσινά επίπεδα.
«Ωστόσο άξιο αναφοράς», δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Πρόεδρος του Συλλόγου Τουριστικών Καταλυμάτων Ιτάνου κ. Κώστας Κοξαράκης, «είναι οι ιδιαιτερότητες που καταγράφονται ανά περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Ιτάνου, σύμφωνα και με τα στοιχεία των μελών του Συλλόγου από τον Ξερόκαμπο μέχρι το Παλαίκαστρο και τη Ζάκρο.
Σύμφωνα λοιπόν με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η σεζόν δεν ξεκίνησε το ίδιο σε όλες τις περιοχές της Δημοτικής Ενότητας Ιτάνου και στην έκταση όπου δραστηριοποιείται ο Σύλλογος και υπάρχουν δεδομένα. Έτσι λοιπόν μέχρι και τις αρχές Ιουλίου η τουριστική κίνηση για τις περιοχές της Ζάκρου και του Ξεροκάμπου (στα περισσότερα καταλύματα) δεν ήταν ικανοποιητική και σημείωσε μία πτώση περίπου 20%. Από τα μέσα Ιουλίου και μέχρι σήμερα η εικόνα άλλαξε, αφού η πληρότητα φθάνει μέχρι και σήμερα σχεδόν το 100%, ενώ αισιόδοξα είναι τα μηνύματα και για τον Σεπτέμβριο. Στο Παλαίκαστρο η εικόνα είναι σταθερή σε γενικές γραμμές, με ορισμένα καταλύματα να έχουν άνοδο κι άλλα μικρή πτώση σε σχέση με πέρυσι.
Αν «δουλέψει» ο Σεπτέμβριος θα είναι μία σχετικά καλή χρονιά η φετινή, με δεδομένη την υπάρχουσα κατάσταση. Εύχομαι να επιβεβαιωθούν τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου διότι, όπως όλοι γνωρίζουμε, το τουριστικό προϊόν είναι ρευστό και επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. Κανείς για παράδειγμα δεν περίμενε τις εξελίξεις με τη Ρωσία.
Στην πλειοψηφία τους οι τουρίστες που επισκέπτονται φέτος την περιοχή είναι από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Αυστρία και αυτήν την περίοδο από τη Γερμανία και την Αγγλία. Ως προς τους Έλληνες επισκέπτες, η κατάσταση είναι περίπου η ίδια, όπως σε όλη την Ελλάδα, δηλαδή ο αριθμός τους έχει μειωθεί, ενώ μειωμένος είναι ο χρόνος των διακοπών τους, που είναι περίπου πέντε ημέρες».
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας