Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

Μετα τη δροσιά, 3 μέρες "φωτιά"

Άνοδο της θερμοκρασίας θα υπάρξει από σήμερα και σταδιακή άνοδό της μέχρι και την Παρασκευή, μετά τις δόσεις δροσιάς που μας χάρισε ο καιρός τις δύο τελευταίες μέρες, δίνοντάς μας στα μέσα του Αυγούστου μια φθινοπωρινή γεύση. Ο πρώην διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας κ. Μανόλης Λέκκας, μιλάει σήμερα αναλυτικά στην εφημερίδα  "Νέα Κρήτη", αναφερόμενος τόσο στη δροσιά που ζήσαμε κατά τα τελευταία 24ωρα, όσο και στις καιρικές συνθήκες που θα διαμορφωθούν από σήμερα μέχρι και το ερχόμενο Σάββατο, οπότε και θα ξαναέχουμε μειώσεις της θερμοκρασίας, μετά από μια "θερμή" και πάλι Παρασκευή.


«Σε κάποιες περιοχές από την περασμένη Δευτέρα είχαμε και βροχές», λέει ο κ. Λέκκας. «Οι βροχές που είχα προβλέψει ότι θα έπεφταν ήταν από τον Αποκόρωνα μέχρι τις περιοχές του Ρεθύμνου, ενώ έβρεξε και στο Ηράκλειο».


Μέχρι και χθες παρέμενε ενισχυμένο το βόρειο ρεύμα στην Κρήτη και για το λόγο αυτό, όπως εξηγεί ο Μανόλης Λέκκας, υπήρχαν και οι χθεσινές νεφώσεις.
Σε ό,τι αφορά τη σημερινή κατάσταση του καιρού, ο κ. Λέκκας λέει πως «αποκαθίσταται η εξισορρόπηση, με υψηλό πεδίο πιέσεων να επηρεάζει τον ελλαδικό χώρο και αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα εμείς να διατηρούμε μια βόρεια τάση των ανέμων, η οποία όμως για σήμερα δε θα είναι ιδιαίτερα ενισχυμένη. Θα είναι στα 3 και τοπικά 4 μποφόρ. Στα 4 με 5 θα είναι στις περιοχές του Ηρακλείου και ανατολικότερα, και 4 με 5 και πιθανά και 6 μποφόρ θα δούμε μόνο στα νότια, σε κάποιες περιοχές που είναι λίγο επιρρεπείς στο βοριά. Κατά τ' άλλα, ο καιρός θα είναι και πάλι με ηλιοφάνεια και η θερμοκρασία θα αρχίσει να σημειώνει υψηλότερες τιμές».

Συγκεκριμένα η θερμοκρασία σήμερα θα σκαρφαλώσει στους 32 με 33 βαθμούς Κελσίου στα δυτικά, ενώ ανατολικότερα και ιδιαίτερα στην περιοχή του Ηρακλείου θα κυμανθεί γύρω στους 30 και το πολύ 31 βαθμούς Κελσίου.

Αύριο: Άπνοια

Σε ό,τι αφορά τις επόμενες μέρες, «για την Πέμπτη», όπως λέει ο κ. Λέκκας, «περιμένουμε ότι, επειδή οι άνεμοι εξασθενούν παντελώς - δηλαδή θα έχουμε σχεδόν άπνοιες - ενώ ταυτόχρονα μια θερμότερη αέρια μάζα τείνει να επηρεάσει τις περιοχές της Κρήτης, περιμένουμε καλοκαιρία και για την Πέμπτη».

Όπως λέει εξάλλου, από αύριο Πέμπτη θα έχουμε περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας σε σχέση με σήμερα. Στην περιοχή των Χανίων και μέχρι το Ρέθυμνο η θερμοκρασία θα φτάσει τους 33 με 34 βαθμούς, ενώ στο Ηράκλειο (στα βόρεια) μπορεί να φτάσει στους 32 βαθμούς και στα νότια κατά περίπου 2 βαθμούς πιο πάνω.

Παρασκευή: Πολλή ζέστη

Την Παρασκευή «έχουμε μια τάση των ανέμων να στραφούν από δυτικές διευθύνσεις. Η θερμή αυτή μάζα παραμένει. Κι έτσι μάλλον η Παρασκευή πρέπει να είναι η θερμότερη μέρα, με το θερμόμετρο να καταγράφει 34 με 35 στα δυτικά και γύρω στις 32 με 33 βαθμούς Κελσίου στις ανατολικές περιοχές», σύμφωνα με το γνωστό μετεωρολόγο.



Δροσίζει ο καιρός

Για το σαββατοκύριακο αναμένεται οι άνεμοι να γυρίζουν ξανά από βόρειες διευθύνσεις. «Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα και πάλι», λέει ο κ. Λέκκας, «να δούμε τις θερμοκρασίες σε καλά επίπεδα, γύρω στους 30 ανατολικά με 32 βαθμούς Κελσίου στα δυτικά. Και το καλό είναι ότι τις βραδινές ώρες γενικά θα υπάρχει ένας δροσισμός, μιας και η θερμοκρασία θα πέφτει γύρω στους 21 με 22 βαθμούς Κελσίου».

Πηγή : Νέα Κρήτη


Συνολικες προβολες σελιδας