Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Απολογισμός δράσης του Οργανισμού Ανάπτυξης Σητείας

Απολογισμός δράσης του Οργανισμού Ανάπτυξης Σητείας
 Πραγματοποιήθηκε πρόσφατα η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ανάπτυξης Σητείας Α.Α.Ε. Ο.Τ.Α. Ο Πρόεδρος του ΟΑΣ κ. Γιάννης Δρακάκης
παρουσίασε τον απολογισμό της δράσης του ΟΑΣ κατά το 2013 και τις προοπτικές, τα προβλήματα και τις κατευθυντήριες γραμμές δράσης για το έτος 2014.
Ο Ο.Α.Σ. και κατά το 2013 πραγματοποίησε σημαντικό έργο και για όγδοη συνεχή χρονιά απέδωσε και οικονομικά κέρδη.

Ο ΟΑΣ κατά το έτος 2013:

-                      Στήριξε την λειτουργία των Αιολικών Πάρκων στα οποία συμμετέχει ή είναι ιδιοκτήτης και τα οποία προσφέρουν μεγάλα οφέλη στον τόπο και την ανάπτυξή του: θέσεις εργασίας, οικονομική κίνηση στην αγορά, έσοδα στον Δήμο και οικονομικά κέρδη στον ΟΑΣ, τα οποία διαθέτει στην τοπική ανάπτυξη κατά τρόπο πολλαπλασιαστικό.

-                      Στήριξε τη λειτουργία του ΚΕΚ «Ανάπτυξη Κρήτης» που διαθέτει παράρτημα στα Έξω Μουλιανά Σητείας στο οποίο έχει υλοποιηθεί πλήθος προγραμμάτων τα τελευταία χρόνια και συνεχίζουν να υλοποιούνται. Οι εκπαιδευόμενοι καταρτίζονται επαγγελματικά στους τομείς που τους ενδιαφέρουν και αμείβονται χρηματικά. Πέρυσι για πρώτη φορά υλοποιήθηκαν επίσης από το ΚΕΚ «Ανάπτυξη Κρήτης» με την στήριξη του ΟΑΣ και την συνεργασία της ΟΒΕΝΛ και του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου, της Ένωσης Ξενοδόχων κ.α., πολλά ειδικά προγράμματα 40 ωρών (ΛΑΕΚ) για επαγγελματίες και εργαζομένους στην Σητεία, την Ιεράπετρα, τον Μακρύ Γιαλό και το Παλαίκαστρο.

-                      Ο ΟΑΣ στήριξε την Αναπτυξιακή Σύμπραξη «Ο ΤΡΟΧΟΣ», που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του και στην οποία συμμετέχουν οι Δήμοι του Νομού μας, το Επιμελητήριο και το Εργατικό Κέντρο Λασιθίου, ο Σύλλογος Γονέων και Φίλων ΑΜΕΑ Ιεράπετρας και το ΚΕΚ «Ανάπτυξη Κρήτης» και άλλοι φορείς. Η Αναπτυξιακή Σύμπραξη υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες κοινωνικά ομάδες. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 100 άτομα από το Νομό μας και ήδη τους έχουν παρασχεθεί υπηρεσίες συμβουλευτικής και τεχνικής υποστήριξης και επαγγελματικής κατάρτισης και έχουν λάβει μέρος σε Πρόγραμμα Ανταλλαγής Εμπειριών με παρόμοιες ομάδες με υλοποιημένες δράσεις στο νησί Ίσκια της Ιταλίας. Ήδη αναμένεται η ανακοίνωση κινήτρων και η προκήρυξη προγραμμάτων για την ίδρυση κοινωνικών και άλλων επιχειρήσεων και την στήριξη της απασχόλησης. Εθνικός Φορέας Διαχείρισης του Προγράμματος είναι το Υπουργείο Εργασίας και προϋπολογισμός του Προγράμματος 535.000 ευρώ.

-                      Παρόμοιο με το προηγούμενο πρόγραμμα, στο ποίο συμμετέχουν επίσης 100 άτομα που δεν ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, υλοποιείται με την στήριξη του ΟΑΣ από την Αναπτυξιακή Σύμπραξη «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ» στην οποία συμμετέχουν οι Δήμοι και άλλοι φορείς του Νομού. Φορέας Διαχείρισης είναι η Περιφέρεια Κρήτης και ο προϋπολογισμός του Προγράμματος είναι 600.500 ευρώ.

-                      Ο ΟΑΣ σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου Σητείας συνέταξαν και κατέθεσαν πρόταση στο πρόγραμμα LEADER με τίτλο: «Διαμόρφωση θέσεων θέας και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στο Άλσος Χλουβεράκη στα Κόκκινα Σητείας».

-                      Ο ΟΑΣ στο πλαίσιο ενεργειών του για ωρίμανση έργων προς ένταξη τους στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, ανέθεσε σε εξωτερικό συνεργάτη την εκπόνηση της πράξης αναλογισμού του παραλιακού μετώπου Σητείας, από Σητεία μέχρι Καραβόπετρα, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

-                      Ο ΟΑΣ ανέλαβε επίσης την εργασία «Τοπικός Συντονισμός – Εμπειρογνωμοσύνη στο Δήμο Σητείας» για το Έργο «ΤΟΠΩΝ ΕΥΦΟΡΙΑ: Διατροφικά προϊόντα και βιώσιμη ανάπτυξη στις περιοχές συνεργασίας», στα πλαίσια του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας «Ελλάδα – Κύπρος 2007-2013». Διοργανώθηκαν συναντήσεις ενημέρωσης και επιμόρφωσης από ειδικούς τοπικών παραγωγών και μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της παραγωγής τοπικών διατροφικών προϊόντων.
Τα θέματα που αναπτύχθηκαν στις συναντήσεις ήταν:
   Πιστοποίηση και μεταποίηση αγροτικών προϊόντων.
   Σύγχρονη μελισσοκομία.
   Κτηνοτροφία και Τυροκομική Τέχνη (2 συναντήσεις).
   Ανάπτυξη επιχειρήσεων μέσω των επιχορηγούμενων δράσεων από την Ε.Ε.
   Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά
   Βιολογικές καλλιέργειες.
   Η καλή ποιότητα του ελαιολάδου.
   Γεωργική πρακτική και ποιοτικό ελαιόλαδο.
Στην συναντήσεις αυτές συμμετείχε μεγάλος αριθμός παραγωγών και επιχειρήσεων.

-                      Σχεδιασμός – οργάνωση και διοίκηση 2ου Φεστιβάλ με τίτλο:«Τοπικά προϊόντα: Διατροφικές και Θεραπευτικές Ιδιότητες»
Στο πλαίσιο του ίδιου έργου ο ΟΑΣ, σε συνεργασία με το Δήμος Σητείας και το Τ.Ε.Ι. Κρήτης, διοργάνωσαν με εξαιρετική επιτυχία το 2ο Φεστιβάλ «Τοπικά προϊόντα: Διατροφικές και Θεραπευτικές Ιδιότητες» στην πόλη της Σητείας από 20 έως 22 Σεπτεμβρίου 2013.
Πραγματοποιήθηκαν:
           Παρουσιάσεις και επιτόπου παραγωγή ή παρασκευή παραδοσιακών αλλά και νέων προϊόντων από ντόπιες νοικοκυρές και ειδικούς.
           Δημιουργικοί σχεδιασμοί πιάτων με έμφαση στα τοπικά μας προϊόντα και στις θεραπευτικές ιδιότητες της κρητικής διατροφής από διακεκριμένους σεφ και παρασκευή ροφημάτων και κοκτέιλ με χρήση αρωματικών φυτών και βοτάνων.
           Παιδικό εργαστήρι κρητικής κουζίνας.
           Ημερίδα με θέμα «Προώθηση των διατροφικών προϊόντων στην εσωτερική και εξωτερική αγορά. Ειδική αναφορά στα προϊόντα υψηλής ποιότητας μικρών παραγωγών».
           Επισκέψεις δημοσιογράφων και εκπροσώπων καταστημάτων DELICATESSEN και εταιριών εμπορίας τροφίμων και ποτών σε πρότυπους χώρους παραγωγής και τυποποίησης προϊόντων.
Το φεστιβάλ επισκέφτηκαν πάνω από 4.000 επισκέπτες, ενώ από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πληροφορήθηκαν γι’ αυτό πάνω από 250.000 άτομα.
Επιχειρήσεις της περιοχής μας έκλεισαν εμπορικές συμφωνίες.

-                      Ο ΟΑΣ και η εταιρεία ΕΤΑΜ Α.Ε. ως κοινοπραξία μετά από προκήρυξη του Δήμου Σητείας ανέλαβαν το έργο «Πολιτιστικές δράσεις Κέντρου Ερευνών και Μελετών Κρητικού Πολιτισμού». Το έργο θα υλοποιηθεί μέσα από τρεις (3) δράσεις:
       Δράση 1η: Σχεδιασμός, οργάνωση και υλοποίηση Διεθνών Συνεδρίων
       Δράση 2η: Συλλογή, τεκμηρίωση και ψηφιοποίηση οπτικοακουστικού υλικού
       Δράση 3η: Προβολή των τοπικών διατροφικών προϊόντων της Σητείας

-                      Ο ΟΑΣ υπέβαλλε αίτημα στην Περιφέρεια Κρήτης και εγκρίθηκε ποσό 60.000 Ευρώ από το πρόγραμμα «Κρήτη - Πράσινη ανάπτυξη» για την παραγωγή έντυπου και ηλεκτρονικού υλικού προβολής της Επαρχίας Σητείας.
Προβλέπεται η βελτίωση και αναπαραγωγή του υπάρχοντος τουριστικού οδηγού, του λευκώματος και του χάρτη. Επίσης προβλέπεται η δημιουργία δύο VIDEO διάρκειας 2-2,5 λεπτών το κάθε ένα για χρήση στο διαδίκτυο και ενός τηλεοπτικού σπότ διάρκειας περίπου 30 δευτερολέπτων. Επίσης θα δημιουργηθεί ένα DVD που θα περιλαμβάνει τα παραπάνω VIDEO.
-                      Ο ΟΑΣ συμμετείχε με δικό του περίπτερο στην έκθεση «Κρητικό Φθινόπωρο στο Κίεβο» που οργανώθηκε από την Περιφέρεια του Κιέβου και την Περιφέρεια Κρήτης από τις 11 έως τις 14 Οκτωβρίου. Στο περίπτερο του ΟΑΣ εκτέθηκαν και διαφημίστηκαν προϊόντα όπως το ελαιόλαδο και τα παραδοσιακά γλυκά της περιοχής.
-                      Με πρόσκληση του ΟΑΣ έγινε η επίσκεψη του συνεργείου της εκπομπής «Νόστιμη Γη», που προβάλλεται στον τηλεοπτικό σταθμό ALFA Το συνεργείο επισκέφθηκε επιχειρήσεις τοπικών προϊόντων, αγροκτήματα και χώρους παραδοσιακής παραγωγής εδεσμάτων και ποτών και έγιναν επιδείξεις μαγειρικής. Με το υλικό αυτό έγιναν δύο εκπομπές από το κανάλι του ALFA.

-                      Ο ΟΑΣ επίσης οργάνωσε την επίσκεψη στη Σητεία του συνεργείου και του παρουσιαστή της εκπομπής “60 λεπτά Ελλάδα” κ. Μάνεση που προβάλλει ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha και έγινε σχετική εκπομπή.

-                      Ο ΟΑΣ οργάνωσε και φιλοξένησε στη Σητεία δύο δημοσιογραφικές αποστολές από τη Φιλανδία για τουριστική προβολή.

-                      Ο ΟΑΣ συμμετείχε ως συνδιοργανωτής μαζί με τον Δήμο Σητείας στην ημερίδα, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Μηχανικών Επαρχίας Σητείας για τον Βόρειο και Νότιο Οδικό Άξονα Κρήτης και το Αεροδρόμιο Σητείας.

-                      Ο ΟΑΣ συμμετέχει στο Περιφερειακό Συμβούλιο Καινοτομίας Κρήτης και συνέβαλε τόσο στο έργο του Συμβουλίου όσο και στην κατάρτιση των προτάσεων της Περιφέρειας για την ενέργεια στο ΕΣΠΑ 2014-2020.

-                      Ο ΟΑΣ συμμετείχε στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. και της επιτροπής LEADER της Αναπτυξιακής Λασιθίου ΑΑΕ ΟΤΑ και συνέβαλε στο έργο της για την υλοποίηση των προγραμμάτων της στο Νομό μας.

-                      Επίσης ο ΟΑΣ συμμετείχε σε συνέδρια, ημερίδες και άλλες εκδηλώσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ανάπτυξη όπου είχε ενημέρωση για τις εξελίξεις και προοπτικές της τρέχουσας και της επόμενης προγραμματικής περιόδου και όπου πρόβαλε το τοπικά προβλήματα και αιτήματα.
 Ο Πρόεδρος εξήρε το πνεύμα συναίνεσης και συνεργασίας που διέπει τον ΟΑΣ, Δ.Σ., προσωπικό και μετόχους, καθώς και το ζήλο, την ικανότητα και αποτελεσματικότητα με την οποία οι εργαζόμενοι και ο ειδικός σύμβουλος κ. Πετράκης επιτελούν το έργο τους και πρότεινε τις βασικές γραμμές δράσης και προτεραιότητες του ΟΑΣ για την προσεχή περίοδο. Την στήριξη της Αυτοδιοίκησης, των φορέων και των επαγγελματιών του τόπου και την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης και των προγραμμάτων κοινωνικού χαρακτήρα στο πλαίσιο του προτύπου της ολοκληρωμένης και ισόρροπης ανάπτυξης και των αρχών της συναίνεσης, της διαφάνειας, του κοινωνικού διαλόγου, της συνεργασίας και της επιχειρηματικής αποτελεσματικότητας.
Ο Δήμαρχος κ. Πατεράκης ευχαρίστησε τον ΟΑΣ για το σημαντικό έργο που επιτελεί, συμφώνησε με τις προτεραιότητες που προτάθηκαν, ζήτησε την μεγαλύτερη δυνατή συμβολή του ΟΑΣ στην ωρίμανση έργων για το ΕΣΠΑ 2014-2020 και στην προώθηση και ολοκλήρωση των Προγραμμάτων για την δημιουργία απασχόλησης.
Ο Πρόεδρος της Γ.Σ. κ. Αυγουστινάκης πρότεινε και η Γενική Συνέλευση ενέκρινε ομόφωνα τον Απολογισμό Δράσης και τα πεπραγμένα του ΟΑΣ, και τις οικονομικές καταστάσεις και απάλλαξε τα μέλη του Δ.Σ. από κάθε ευθύνη και ενέκρινε τις βασικές γραμμές δράσης και προτεραιότητες που προτάθηκαν για την προσεχή περίοδο.
                                                                         ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΑΣ Α.Α.Ε. ΟΤΑ

 Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας