Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Ευχαριστίες του Λιμεναρχείου Σητείας για την άσκηση καταπολέμησης ρύπανσης

Ευχαριστίες του Λιμεναρχείου Σητείας για την άσκηση καταπολέμησης ρύπανσης
Την Παρασκευή 18 Ιουλίου στις 9 π.μ. το Υπολιμεναρχείο Σητείας διεξήγαγε άσκηση καταπολέμησης περιστατικού ρύπανσης στο λιμένα Σητείας με τη συμμετοχή εμπλεκόμενων φορέων και εθελοντών
(Δήμου Σητείας, Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σητείας, Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Σητείας, Ε.Δ.Ε.Α.Κ./ Τμήμα Σητείας, Ναυτικού Ομίλου Σητείας κλπ). Σκοπός της άσκησης ήταν η πλήρης ενεργοποίηση και εξάσκηση του διαθέσιμου προσωπικού και η εξακρίβωση της καλής λειτουργίας και επάρκειας των διαθέσιμων μέσων. Το σενάριο της άσκησης αφορούσε διαρροή πετρελαιοειδών από το πλοίο «Dolgoruki» λόγω δημιουργίας ρήγματος μετά από πρόσκρουσή του στον προβλήτα λιμένα Σητείας.
Κατά τη διάρκειά της πραγματοποιήθηκε εγκλωβισμός της πετρελαιοκηλίδας με τη χρήση πλωτού φράγματος, που τοποθετήθηκε με τη βοήθεια αλιευτικών σκαφών, σκαφών Ε.Δ.Ε.Α.Κ. και πλωτού ΠΛΣ-148 της Υπηρεσίας, ανάκτηση των πετρελαιοειδών με συσκευές ανάκτησης και χρήση απορροφητικών υλικών (πετσέτες, ρολά, φράγματα) καθώς και εικονικός καθαρισμός του λιμενοβραχίονα, στο σημείο όπου είχαν εκβρασθεί πετρελαιοειδή, με τη βοήθεια οχήματος και πλυστικού μηχανήματος Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σητείας.
Η άσκηση κρίθηκε επιτυχής και βοήθησε στην εκπαίδευση του προσωπικού και τη βελτίωση του επιπέδου συνεργασίας ανάμεσα στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, φορείς και εθελοντές καθώς και την καταγραφή των αδυναμιών- ελλείψεων ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την αποκατάστασή τους.
Το Λιμεναρχείο Σητείας ευχαριστεί το προσωπικό του Δήμου Σητείας, τα στελέχη του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σητείας, τους Εθελοντές Διασώστες Εκτάκτων Αναγκών Κρήτης/ Τμήμα Σητείας, τους επαγγελματίες αλιείς για τη συμμετοχή τους στην άσκηση και για τα μέσα- υλικά που διέθεσαν, σκάφη, υλικά, οχήματα κλπ., ώστε να είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί αυτή. Επίσης και το Δήμαρχο Σητείας κ. Θεόδωρο Πατεράκη και τον Αντιδήμαρχο κ. Ιωάννη Χατζηνάκη, που παρευρέθηκαν και παρακολούθησαν τη διεξαγωγή της.
Ο Λιμενάρχης α.α.
Υπ/ρχος ΛΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΤΤΑΚΟΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας